Kanda Hct Düşüklüğü Neyi Gösterir, Hematokrit Nasıl Yükseltilir?

  • Genel Sağlık
  • Kanda Hct Düşüklüğü Neyi Gösterir, Hematokrit Nasıl Yükseltilir? için yorumlar kapalı
  • 1.014 kez görüntülendi

Kanda Hct Düşüklüğü Neyi Gösterir, Hematokrit Nasıl Yükseltilir?

Hct olarak da bilinen Hematokrit, kanda bulunan kırmızı kan hücrelerinin (alyuvarların) hacminin toplam kan hacmine oranına denir. Hematokrit oranı yüzdelik olarak ifade edilir. Örneğin, % 25’lik bir hematokrit, 100 ml’lik kandaki 25 mililitre kırmızı kan hücresi olduğu anlamına gelir. Hemaktokrit seviyesini öğrenmek için kan testi yapılır. Hematokrit düşüklüğü ise,hematokrit oranının normal değerlerin altına düşmesine denir. 

Hematokrit normal değerleri

Hematokrit için normal aralıklar, yaşa ve ergenlik sonrası bireyin cinsiyetine bağlıdır. Normal aralıklar şunlardır:

Yenidoğanlar: % 55 – % 68

Bir haftalık bebek: % 47 – % 65

Bir aylık bebek: % 37 – % 49

Üç aylık bebek: % 30 – % 36

1 yaş: % 29 – % 41

10 yaş: % 36 – % 40

Yetişkin erkekler: % 42-54

Yetişkin kadınlar: % 38 ila % 46

Hamile kadınlarda alt limit: %30 – %34 üst limit: %46

Yüksek rakımlı bölgelerde yaşayan erkeklerde: %45 – %61 kadınlarda:%41 – %56

Bu değerler test için kullanılan makineye göre % 7 değişkenlik gösterebilmektedir. Ayrıca değerler okunurken HGB (hemoglobin) parametreleri ile birlikte, bir uzman tarafından değerlendirilmelidir.

Hematokrit düşüklüğünün nedenleri

Kansızlık

Kansızlık, HCT düşüklüğünün en önemli nedenlerindendir. Dokulara oksijen taşımak için yeterli RBC olmaması durumuna anemi denir. Halsizlik, solgun beniz, el ve ayaklarda üşüme, kalp atışında düzensizlikler, tipik anemi belirtilerindendir. Çeşitli anemi türleri vardır.

Aşırı sıvı alımı

Hematokrit (Hct) düşüklüğü, vücutta çok fazla sıvı olduğunda, aşırı su toplandığında da meydana gelebilir. Bedenimizde normalin çok üstünde su olduğunda, böbrekler bu miktarda suyu süzemez, bunun sonucunda davranışsal ve zihinsel anormallikler, havale ve koma gibi durumlar ortaya çıkabilir. Hafif vakalarda, sıvı alımının sınırlandırılması soruna çözüm olabilir.

İlaçların yan etkileri

Bazı ilaçlar yan etki olarak Hct düşüklüğüne neden olabilirler. Penisilin ve kloramfenikol hct düşüklüğüne yol açan en bilindik ilaç örnekleridir. Penisilin, boğaz, diş, sinüs ve diğer bölgelerde meydana gelen enfeksiyon tedavisinde, Kloramfenikol ise anemiye neden olan kemik iliğindeki sorunlarda kullanılır. Bu tür ilaçların yan etkileri de şiddetli olabildiğinden,doktora danışmadan asla kullanılmamalıdır.

Lupus Hastalığı (Sistemik lupus eritematoz)

Sistemik lupus eritematoz (SLE) yani lupus hastalığı, kanı olumsuz etkileyen bir tür bağışıklık sistemi hastalığıdır ve bu hastalığa yakalanmış çocukların % 50’sinde anemiye neden olur. Düşük Hct, düşük platelet ve düşük Lökosit (WBC) sayısı, lupusun belirtilerindendir. SLE hastalığı ayrıca kansızlık, ağrı, kaygı ve uyku sorunlarına da yol açabilir.

İltihaplı romatizma (Romatoid artrit)

İltihaplı romatizma hastaları yalnızca eklem ağrılarından muzdarip değillerdir, kansızlık da bu hastaların sık yaşadığı sağlık sorunlarındandır. İltihaplı romatizma, bağışıklık sistemi hastalıklarındandır, demir metabolizmasını, kemik iliğinin fonksiyonunu ve eritropoitin üretimini (kalsiyum tarafından salgılanan bir hormon) olumsuz etkileyen, eklemlerdeki kronik şişme olarak tanımlanır. Tüm bunlar da kandaki hct miktarını düşürürler. Tedavisi ise bol bol dinlenme, doktorun uygun bulduğu egzersizleri yapma ve ilaçları kullanmaktır. Hastalığın tedavisi için bazen de cerrahi operasyon gerekebilir.

Yetersiz beslenme

Beslenme yetersizliği, Hct düşüklüğü, hemoglobin düşüklüğü, Hg düşüklüğü ve serum ferritin düşüklüğünden sorumlu demir eksikliği anemisine neden olabilir. Diyette demir eksikliği en sık rastlanılan yetersiz beslenme sonucudur ve dünya genelindeki aneminin en çok rastlanılan nedenidir. Hamilelik, çocukluk dönemi, ameliyat sonrası gibi durumlar da aneminin yaşandığı evrelerdir.

Lösemi

Kan kanseri, kemik iliği ve lenfatik sistemde meydana gelen kansere lösemi denir. Halsizlik, ateş, titreme ve kilo verme lösemi belirtilerindendir. Lösemi hastaları ayrıca sık sık enfeksiyon geçirme, kemik ağrısı ve kanama yaşamaktan muzdariplerdir. Lösemi de Hct değerlerini düşürebilir. Kemoterapi ve radyasyon, lösemi tedavisi yöntemlerindendir.

Hemoktratik düşüklüğünün diğer nedenleri

  1. Alkol tüketimi
  2. Kemoterapi ve böbrek yetmezliği ilaçları
  3. B 12 vitamini, demir eksikliği gibi mineral ve gıda yetersizlikleri
  4. Orak hücreli anemi, dalak büyümesi gibi nedenlerle oluşan kontrolsüz alyuvar yıkımları
  5. Darbe, kolon kanseri, ülser, kesilme veya yara oluşumu gibi nedenler sonrasında oluşan iç veya dış kanamalar
  6. Kemik iliği baskılanması, kanser gibi nedenlerle alyuvar üretiminin yavaşlaması

Hct düşüklüğü belirtileri

  1. Halsizlik
  2. Güçsüzlük
  3. Bayılma
  4. Soluk beniz
  5. Nefes darlığı
  6. Baş ağrısı
  7. Baş dönmesi
  8. Dalak büyümesi
  9. Dehidrasyon (Vücudun susuz kalması)
  10. Ağız kuruluğu
  11. Yeterli sıklıkta idrara çıkamama
  12. Saç dökülmesi

Hct (Hematokrit) düşüklüğü nasıl tedavi edilir?

Hematokrit düşüklüğünden muzdaripseniz ilk yapmanız gereken şey bir dahiliye doktoruna başvurmak olmalıdır. Doktorunuz size çeşitli testler uygulayacak, bu durum neden kaynaklanıyorsa tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Doğru beslenme

Hct düşüklüğünün en sık karşılaşılan nedeni beslenme yetersizliği ve demir eksikliği olduğundan, doktorunuz size demir ilacı reçete edebilir. Ayrıca demir ihtiyacınızı dana eti, süt ürünleri, yumurta, balık ve yeşil yapraklı sebzelerden doğal olarak karşılayabilirsiniz.

Vitamin takviyesi

Hct düşüklüğü B12 veya folik asit eksikliğinden kaynaklanıyorsa, doktorunuz bu ilaçları kullanmanızı önerebilir.

Egzersiz

Egzersiz yapmak, vücudun alyuvar üretimini uyarıp kan dolaşımını rahatlatır. Haftada beş gün günde yarım saat süre ile orta tempolu egzersiz yapılmalıdır.

Kan nakli

İleri seviyedeki vakalarda damar içi yöntemlerle demir veya kan nakilleri gerekebilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.