Kanda Demir Yüksekliği Nedenleri Nelerdir, Nasıl Düşürülür?

  • Genel Sağlık
  • Kanda Demir Yüksekliği Nedenleri Nelerdir, Nasıl Düşürülür? için yorumlar kapalı
  • 1.205 kez görüntülendi

Demir, yeni kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için önemli bir unsurdur. Ancak demir fazlalığı vücutta çeşitli dokularda demir birikmesine neden olup, çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. Kanda demir yüksekliği, bazı genetik sorunlardan, aşırı demir hapı alımından, vücuttaki iltihaptan ve diğer bazı nedenlerden gerçekleşebilir. Doktora başvurup kan testi ile bedeninizdeki demir oranınızı tespit edebilirsiniz.

Kalıtsal Hemokromatozis

Vücudunuzda çok fazla demir birikmesinin nedenlerinden biri kalıtsal hemokromatozisdir. Hangi gene bağlı mutasyon olduğuna göre bu bozukluğun dört ana çeşidi vardır.Kalıtsal hemokromatozisin en yaygın biçimi, tip 1, HFE 1 olarak bilinen vücudunuzun ne kadar demir emeceğini düzenleyen gendeki mutasyondan kaynaklanır. Kalıtsal hemokromatozis’in diğer üç çeşidi demir emilimini ve depolamasını kontrol eden diğer genlerdeki mutasyonlara bağlıdır.

Anemi çeşitleri

Kalıtsal kansızlık hastalığınız varsa da demir yüksekliği sorunu ile her an karşılaşabilirsiniz. Vücudun yeterli kırmızı kan hücreleri yapamaması anlamına gelen kalıtsal kansızlık durumunda, bedeniniz yüksek miktarda demir absorbe etmeye başlar ve demir fazlalığı yaşarsınız. Sideroblastik anemi, talasemi majör ve pirüvat kinaz eksikliği, demir yüklemesine neden olabilen anemi çeşitleri arasında yer alır. Aşırı demir emilimi, vücudunuzun kırmızı kan hücrelerinin eksikliğini telafi etmek için çalışırken ihtiyacından fazla demir emmesiyle meydana gelir.

Kan nakli

Sık sık kan nakli yoluyla kan almak demirin vücudunuzda birikmesine neden olabilir. Kan nakilleri, kişiye daha fazla alyuvar sağlayarak hayat kurtarıcı olmasına rağmen, kan nakli işlemi demir yönünden çok zengindir. Vücut kan nakli ile aldığı aşırı demiri absorbe etmekte zorlanır, 10 ve üstü kan nakli yoluyla kan almak bedeninizde aşırı demir birikmesine yol açabilir. Bu tip demir yükselmesinde flebotomi veya özel ilaçlar aşırı demir yükü tedavisi için gerekli olabilir.

Demir vitamin hapları

Eczanede satılan demir haplarını her gün bilinçsizce tüketmek de vücudunuzda demir birikmesine yol açıp, demir fazlalığı ile karşılaşmanıza neden olabilir. Demir hapı kullanmadan ve kullandıktan bir süre sonra mutlaka doktora gidip kanınızdaki demir oranını ölçtürün. Vücut ağırlığınızdaki kilogram başına 200 ila 250 miligram arasında olan demir dozu, ölümcül oral dozdur, gerçi düşük dozlar da ölümcül olabilir. Demir zehirlenmesinin belirtileri vücut ağırlığının her kilogramı için 20 ila 60 miligram dozda demir olduğunda da görülebilir. Demir doz aşımı ciddi bir tıbbi sorundur ve sindirim sistemi ile sinir sistemi üzerinde uzun vadeli hasara neden olabilir.

Demir Fazlalığı Belirtileri Nelerdir? Kanda Demir Fazlalığı Semptomları Tıklayınız

Demir yüksekliği nasıl düşürülür?

CEVAP
İç Hastalıkları, Hematoloji Uzmanı Prof. Dr.Vasıf Akın Uysal’ın cevabı Hemoglobin değerleri normalin üzerinde ise, kan bağışı depo demirinin azaltılması konusunda çok pratik bir yaklaşım olabilir. 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.