Kan Tahlilinde Monosit MO%, MON%, MONO% Yüksekliği Nedir?

  • Genel Sağlık
  • Kan Tahlilinde Monosit MO%, MON%, MONO% Yüksekliği Nedir? için yorumlar kapalı
  • 1.365 kez görüntülendi

Beş çeşit beyaz kan hücresi vardır; bazofiller, nötrofiller, eozinofiller, lenfositler ve monositler. “Monosit”(MON) ise kemik iliğinde üretilen bir çeşit beyaz kan hücresi demektir. Monositlerin görevi bağışıklık sisteminin düzgün bir şekilde çalışmasına yardımcı olmaktır. Monositoz olarak da bilinen monosit yüksekliği, stres, viral ateş, iltihaplanma ve organ nekrozu (organ doku ölümü) gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanır. Enfeksiyonel hastalıklar da monositin yükselmesine yol açan en önemli faktörlerdendir. Monositlerin normal değer aralığı %4 ile %10’u arasındadır. Bu oranın üstünde monosit miktarına monosit yüksekliği denir.

Normal, düşük ve yüksek monosit değerleri

Normal: %4 – %10 arası 

Yüksek: %11 ila %15 arası 

Epey yüksek: % 15’in üzerinde olan 

Düşük: % 4 altında olan 

Monosit yüksekliği neden olur?

  1. Öpücük hastalığı, kabakulak ve kızamık gibi viral enfeksiyonlar monosit yüksekliğinin olası nedenlerindendir.
  2. Monosit yüksekliği genellikle bakteriler, mantarlar gibi vücuttaki zararlı maddeler nedeniyle meydana gelir. Bağışıklık sistemimiz vücudumuza giren bakteri, virüs, mantar veya parazitlerle savaşır. Bu savaş sonucunda monositlerin sayısı yükselir. Monosit yüksekliği ayrıca bu zararlı maddelerin neden olduğu enfeksiyon ve iltihaba da işaret edebilir.
  3. Darbe ve yaralanmalar ve kan dolaşımının çok zayıflaması gibi doku ölümüne neden olan olaylar
  4. Sarkidoz hastalığı (etkilenen dokuların yüzeyinde olağandışı minik, dairesel şekilli yumruların oluşumudur)
  5. Kronik granülomatöz hastalığı (bağışıklık sistemi hücrelerinin belirli bakteri türlerini, mantarları vb. yok edemediği genetik bozukluk)
  6. Cushing sendromu (adrenal bezden kortizol gibi aşırı steroid hormonu salınımı)
  7. Langerhans hücre histiyositozu  
  8. Ülseratif kolit, bölgesel enteritis, sistemik lupus eritematosus, sarkoidoz gibi inflamatuar veya bağışıklık sistemi hastalıkları
  9. Monosit yüksekliği, kalp krizi, monositik lösemi veya brusellozun bir göstergesi olabilir.
  10. Allerji veya astım gibi iltihaplanmaya neden olan durumlar, monosit dahil olmak üzere beyaz küre hücre sayımlarında artışa yol açabilir.
  11. Sıtma, kala-azar, tripanozomiyaz gibi protozoal enfeksiyonlar
  12. Kan kanseri türleri, kronik miyelomonositik lösemi, monositik lösemi, Hodgkin hastalığı ve kanla ilgili diğer hastalıklar
  13. Verem, subakut bakteriyel endokardit, bruselloz ve sifiliz gibi bakteriyel enfeksiyonlar
  14. Konjenital Gaucher hastalığı, neoplastik monositik lösemi, miyeloid metaplazi ve agranülositozdan kurtulma da monosit seviyesinde artışa neden olabilir.
  15. Yoğun duygusal stres altında bulunan kişilerin de monosit sayılarının yükseldiği tespit edilmiştir.

Monosit nasıl düşürülür?

  • Monosit yüksekliği için bir Dahiliye doktoruna başvurmalıdır. Doktor size çeşitli testler uygulayacak, monosit yüksekliğinin nedenini tespit edip gerekli tedaviyi gerçekleştirecektir. 
  • Düzenli egzersiz yapma, kilo kontrolü ve yeterli uyku gibi yaşam tarzındaki değişiklikler, monosit sayısını kontrol etmeye yardımcı olur. 
  • Balık yağı takviyeleri almak veya günlük olarak omega-3 yağ asitleri yüksek olan balıkları tüketmek, iltihabik hastalıklar nedeniyle meydana gelen monosit yüksekliğini düşürmeye yardımcı olur.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.