Kalp Krizinde Bilgi Hayat Kurtarır!

  • Genel Sağlık
  • Kalp Krizinde Bilgi Hayat Kurtarır! için yorumlar kapalı
  • 783 kez görüntülendi

Kalp Krizinde Bilgi Hayat Kurtarır!

Kalp krizi nedir, kalp krizi belirtileri nelerdir?
Kalp krizi göğüsün ortasında şiddetli basınç, sıkıştırma veya yanma şeklinde bir ağrıyla belirtilerini gösterir. Bu ağrı sol kola, çeneye bazen de karnın üst tarafına doğru yayılabilir. Terleme, nefes darlığı da eşlik edebilir. Bu türden belirtileri olanların veya yanındakilerin yapacakları hayat kurtarabilir çünkü kalp krizi ölüm tehlikesi olan riskli bir acil durumdur. Bu konuda donanımlı bir hastaneye erken dönemde gidebilen hastalarda tıkanan kalp damarının açılmasıyla hasta en az zararla bu hastalığı atlatabilir.

Kalp Krizi Esnasında İlk Yardım Müdaheleleri Nelerdir?
Öncelikle kalp krizi anında yapılacak ilk iş hastanın derhal hastaneye ulaşmasını sağlamak olacaktır. Bunun en güvenli yolu 112 acil ambulans hattını aramaktır.
Hastanın kendisinin yürüyerek veya kendi sürdüğü araç ile hastaneye gitmeye çalışması çok tehlikelidir.
Kalp krizi anında yalnız olanların çevresindekilerden veya komşularından yardım istemeleri doğru olur.
Ondan sonra kalp krizi geçiren kişinin sırtını dayayarak oturması veya baş dönmesi ya da terlemesi de varsa düz bir zemine yatırılması gerekir. Hatta tansiyonu düşükse soğuk soğuk terliyorsa ayaklarını yükseğe kaldırmak gerekir.
Rahat rahat nefes almasını engelleyebilecek kravat ve kemer gevşetilmelidir.
Hastanın aspirine karşı bilinen bir alerjisi yoksa normal aspirin tablet yutmadan çiğnetilmesi faydalı olacaktır.
Ayrıca kalp hastaları çoğunluklukla yanlarında dil altı tabletler taşırlar. Ceplerine veya çantasına bakarak bu tabletler bulunup hastaya verilmelidir.

Peki Yalnızsınız ve Kalp Krizi Geçiriyorsunuz, Bu Durumda Ne Yapılmalı?
Paniğe kapılmadan üst üste kuvvetlice öksürmeye başlayın. Öksürmeden önce her seferinde derin bir nefes alın; öksürükleriniz güçlü olsun, derinden gelsin ve uzun sürsün, tıpkı göğsünüzde birikmiş balgamı atmaya çalışır gibi öksürün. Her iki saniyede bir derin nefes alıp öksürün ve bunu ya yardım gelene dek ya da kalp atışlarınız tekrar normale dönene dek sürekli yapın. Derin nefes almak ciğerleri oksijenle doldurur. Öksürmek kalbe tazyik yapar ve kan dolaşımını rahatlatır. Kalbe uygulanan bu tazyik, kalbin normal ritmine dönmesini kolaylaştırır. Bütün bunlar size, bilincinizi kaybetmeden önce hastaneye yetişecek zamanı tanır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.