Genel olarak, insanlar kalp atışlarından habersizdirler. Düzenli attığı sürece insan kalbine dikkat etmez.

Ancak ne zaman ters giden bir şeyler olursa; o zaman kalp atışlarına dikkat kesilirsiniz. Fark edebileceğiniz terslikler arasında; kalbin hızlanması, sert vurması ya da bazen çok yavaş bazen çok hızlı atması gibi belirtiler olabilir.

Kalp çarpıntısının nasıl hissedildiği ve belirtileri kişiden kişiye göre değişebilir. Ancak ortak belirtiler şunlardır:

  • Atlanmış ya da ekstra kalp vuruşu (ektopik atım olarak da bilinir)
  • Durduk yere egzersiz yapmış gibi hissetmek
  • Artan kalp atışı
  • Daha hızlı ve sert kalp atışı
  • Çatırdama (boyunda, boğazda veya göğüste veya kişi bazen kulağının üstüne yatarken hissedilebilir)

Bazı insanlar için çarpıntılar yalnızca birkaç saniye sürer; diğer durumlarda ise, bir seferde dakikalarca sürebilirler. Çoğu insan için, kalp çarpıntısı normal bir olay değildir. Endişe verici olabilmelerine rağmen çoğu vaka zararsızdır ve ciddi bir soruna işaret etmez. Bununla birlikte, bazı insanlar günde birçok çarpıntı yaşarlar ve çoğu kez bunları kalp krizi geçirmiş gibi hissettirdiğini tarif ederler.

 

Kalp Çarpıntısının Yaygın Sebepleri Nelerdir?

Birçok şey kalp çarpıntılarını tetikleyebilir:

Duygusal sebepler; kaygı, stres, panik, sinirlilik;

Bazı ilaçlar; astım inhalörleri, antihistaminikler, tiroid hormon replasman ilaçları, antiaritmik ilaçlar, antibiyotikler, antidepresanlar, antifungal, bazı öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları, bazı bitki veya besin takviyeleri

Temel sağlık koşulları; aşırı aktif tiroid, anemi, susuz kalmak, düşük kan şekeri, düşük potasyum, yüksek sıcaklık ve ateş, kan kaybı, şok, kandaki düşük oksijen veya karbon dioksit seviyeleri

Hormon değişikleri; menstrüel dönemler, gebelik, menopoz

Kalp işlevi; aritmi, koroner arter hastalığı veya kalp krizi, kalp kapakçıkları problemleri, kalp yetmezliği, doğumda kalp kusurları, hipertrofik kardiyomiyopati (kalbin kas duvarı kalınlaşır ve büyütülür) veya diğer kardiyomiyopati türleri

Yaşam Tarzı Faktörleri; kafein (çay, kahve ve enerji içeceklerinde bulunur), alkol, sigara tütünü, yorucu egzersizler, yasadışı uyuşturucular (esrar, kokain, eroin ve amfetaminler gibi), çok aşırı baharatlı yiyecekler.

Soğuk Su

Dehidrasyon kalp çarpıntılarına neden olabilir. Çünkü kanınız su içerir, bu nedenle dehidrate olduğunda kanınız daha yoğunlaşabilir. Kanınız ne kadar yoğun kıvamlıysa, kalbinizin damarlarınızdan kan geçirmek için daha fazla çalışması gerekir. Bu, nabız oranınızı artırabilir ve muhtemelen çarpıntılara neden olabilir. Araştırmacılar, egzersiz öncesi soğuk su içen kişilerin daha yavaş bir kalp atış hızına sahip olduğunu keşfettiler. Suyu yuttuğunuzda özofagus kalbinize karşı baskı yapar ve ritmi düzeltmeye yardımcı olur. Artmış çarpıntı durumundayken soğuk su; sinir sisteminizi şoka uğratır ve kalp atışını düzenler böylece ani kalp atış hızını yavaşlatabilir. Başka bir yöntem, kalp atış hızınızı normal seviyeye getirmek için soğuk su ile hızlı bir duş almaktır. Çarpıntı hissederseniz, bir bardak soğuk su için.

Muz

Muz, birincil elektrolit olan bir potasyum rezervuarıdır. Kalp düz kaslardan oluşur ve sağlıklı bir şekilde çalışmak için potasyum ve diğer minerallere bağlıdır. Hipokalemi, düşük potasyum düzeyinden dolayı ortaya çıkan bir durumdur ve kalp çarpıntılarına ya da kalp atış hızının artmasına neden olabilir. Sağlıklı bir kalp için her gün bir muz tüketmek veya herhangi bir şekilde günlük diyetinize dahil etmeniz gerekir.

Sarımsak

Sarımsağın birçok sağlık yararı vardır. Kan basıncını ve kolesterol düzeylerini düşürür ve tıkanmış arterleri temizler. Kan pıhtısı, damarı bloke eder ve oksijen bakımından zengin kan tedarikini keserek kalp kasına zarar verir. Sarımsak çarpıntıyı tetikleyen kardiyovasküler problemleri kontrol ederek ateroskleroz ile savaşabilir ve kan basıncını ve kolesterol düzeylerini düşürebilir. Bir diş çiğ sarımsağı her gün bir çorba kaşığı zeytinyağı ve bir tutam tuz içine koyarak yutabilirsiniz.

Kediotu

Bu bitkisel kök, çarpıntıların tedavisinde etkilidir. Kediotu sinirleri yatıştırır ve uykuyu geliştirir. Bazı durumlarda kalp hızı düzensizliği, beyin ve kalp arasındaki iletişim yetersizliğinden kaynaklanır. Bu uyarıcı ot, kalbinizin sinirlerini yatıştırır ve kalp atışını normalleştirir. Kapsül, tentür veya çay şeklinde alınabilir. Kediotunu 10-15 dakika boyunca suda kaynatarak yaptığınız bir fincan çay, kalbin hızını dindirebilir. Fakat hamile kadınlar bu bitkiyi tüketmemelidir ve sadece hafif kalp çarpıntısı vakalarında kullanılmalıdır.

Tarçın

Tarçın kalbi sağlıklı yapar ve içerisindeki sinnamaldehit ve sinnamik asidin varlığı nedeniyle kalp çarpıntılarını iyileştirmek için çok etkilidir. Ayrıca, kalp için iyi olan manganez ve potasyum gibi mineralleri de içerir. Bu baharat, kötü kolesterolü ve düşük yoğunluklu lipoproteinlerin oluşmasını önleyebilir ve yüksek kan basıncını düşürebilir. Her ikisi de kalp çarpıntılarının tedavisinde büyük rol oynamaktadır. 1 çay kaşığı tarçını bir bardak ılık suya döküp, karıştırın ve günlük olarak için. Alternatif olarak, çubuk tarçın ve bir kaşık balı da karıştırabilirsiniz. Bu karışımı günde bir kez olmak üzere, birkaç gün boyunca tüketin.

Acı Kırmızı Biber

Acı kırmızı biber çoğunlukla uyarıcı ve antiseptik etkileri için kullanılır. Bu bitki kan damarlarını temizler ve kan dolaşımını geliştirir. Son derece etkilidir ve herhangi bir yan etki içermez. Kalp krizine karşı koyma yeteneğine sahiptir. Dolaşımı dengeler ve kalp çarpıntılarını yatıştırarak kalbi güçlendirir.

 

Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba bitkisel özütü beyin toniği gibi davranır ve güçlü antioksidan özelliklerinden dolayı kardiyak bozukluklardan korur. Ginkgo bilobanın, kan damarlarını rahatlattığı ve trombosit pıhtılaşmasını önlediğini kanıtlandı. Ayrıca kalp çarpıntısı sırasında kan akışını artırır. Bu bitki, kalp hastalıklarını ve periferik vasküler hastalıkları iyileştirmede etkilidir. Gingko Biloba tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın, bir çok yan etkiye neden olabilir.

Lavanta

Birkaç damla lavanta yağı içeren bitki banyoları, sinir sistemini yatıştırmaya yardım eder. Sinir sistemi sakin kaldığı için endişe ve panik yapma şansları azdır. Yüksek tansiyon ve yüksek kalp hızında önemli etkileri vardır. Lavanta yağı, kan basıncı seviyelerini ve kalp atış hızını düzenler.

Çarkıfelek

Beyaz ve mor çiçekli bitki, beyni sakinleştiren bir nörotransmiter olan “GABA”salarak stresin hafifletilmesine yardımcı olur. Hafif kaygı atakları, uykusuzluk ve depresyonun hafifletilmesi için mükemmeldir. Sinirlilik nedeniyle kalp çarpıntısı meydana geldiğinde, beyni ve kalbi etkili bir şekilde rahatlatır. Uyarı: Diğer ilaçlarla etkileşime girer. Yani, bir doktora danıştıktan sonra alınmalıdır.

Biberiye

Biberiye; antibakteriyel, antioksidan, balgam söktürücü, nervin, diaforetik ve toniktir. Magnezyum, kalsiyum, fosfor, sodyum ve potasyum da dahil olmak üzere kalp kasları ve sinirlerin doğru çalışması için gerekli tüm mineralleri içinde barındırır. Eşit miktarda biberiye ve nane yağıyla cilde masaj yapmak; çarpıntılardan ve bunun neden olduğu göğüs ağrısından kurtulmak için birebirdir. Ayrıca stres ve kaygıdan kurtulmaya yardımcı olur.