Kalp Çarpıntısı Ve Ritim Bozukluğu Nedenleri

  • KARDİYOLOJİ
  • Kalp Çarpıntısı Ve Ritim Bozukluğu Nedenleri için yorumlar kapalı
  • 1.536 kez görüntülendi

Kalp Çarpıntısı Ve Ritim Bozukluğu Nedenleri

Kalp Çarpıntısı Ve Ritim Bozukluğu Nedenleri

Kalp çarpıntısı diye isimlendirilen durum temelde; heyecan, stres, atletizm ya da aşırı miktarda kafein tüketiminin bir sonucu olabileceği gibi kalp ritim bozukluğunun yani aritminin bir belirtisi de olabilir. Kalp çarpıntısının hangi tür durumlarda tehlikeli olduğu ise kardiyologlar tarafından belli yöntemler ile belirlenmelidir.

Kalp Çarpıntısı Ve Ritim Bozukluğu Nedenleri

Kalp atışınızın normalden daha fazla hızda ya da rahatsızlık verici bir düzeyde hissedildiği bazı zamanlarda kalp çarpıntısı olmaktadır. Kalp hızının maksimum değer olan 100’den 140 üstü hızlara çıkması olarak görülen bu durum en kısa zamanda uzman bir doktora danışılmalı. Kalp krizi hesaplayıcısı kullanarak kriz riskinizi değerlendirmeniz mümkündür. Nedenlerinin doğru olarak tespiti için EKO testi ya da tiroid testlerinin yapılması ve de kan testleri ile kansızlık durumunun araştırılması gerekir. Bu testler ile kalp çarpıntısı durumunun heyecan, stres ve hızlı şekilde koşma ya da aşırı kafein tüketiminden kaynaklı fizyolojik ya da kalp ritim bozukluğu olup olmadığı anlaşılabilir.

Kalp çarpıntısının düzeyinin tespitinde, çarpıntı sırasında, 12 derivasyon EKG yönteminin kullanılmasının bu anlamda önemi büyük. Kalp ritim bozukluğu bu hususta tespit edildiğinde ileri ki tedaviler için kalbin elektriksel olan bazı aktivitelerinin kontrol edildiği ve büyük gelimeler kaydetmiş olan elektro fizyolojik çalışmanın bir anlamda yapılması da oldukça mühim bir durum. İleri tedavide söz konusu olan kalp çarpıntısı laboratuvar ortamında oluşturulmalı ve de neyden kaynaklandığı, nasıl bir etki ile ortaya çıktığı anlaşılmalıdır.

Kalp çarpıntısı ya da ritim bozukluğu tedavisi

Kalp çarpıntısı yani tıbbi adı ile aritmik taşikardi nasıl tedavi edilir, sorusuna verilen ilk cevap olarak bu durumu oluşturan bazı anormal kalp dokusunun bir anlamı ile tahrip edilerek ortadan kaldırılması şeklinde cevap verilebilir. Bu tedavi yöntemine ise tıpta Ablasyon yöntemi adı verilir. Kalp çarpıntısı tedavisinde hayati önemi olan Ablasyon, kateter ismi verilen uzun ince aletler yardımı ile yapılabilir. Kateter ile kasık yolu ile kalp içine ilerlenir. Bu yöntem ile kalp çarpıntısı büyük oranda ortadan kaldırılıyor ve hastalar ömür boyu her hangi bir ilaç kullanmaktan kurtuluyor.

Kalp çarpıntısı ya da ritim bozukluğu ne tür hastalıklara sebep olur?

Kalp atışlarınızda hızlanma durumu ya da yavaşlama durumu oluyor ise, bazı zamanlarda kalbiniz yerinden fırlayacakmış gibi hissediyorsanız kalbinizde bu anlamda ritim bozukluğu olabilir. Sağlıklı erişkinlerde bu durumda kalp dakikada 60 ya da 100 kez atmakta ve bu çarpıntılar da belirli bir düzen ve aritmeti içinde gerçekleşmektedir. Kişi hiç bir neden yok iken kalp vurularını hissediyor ise bu durum kalpte bir problem olduğu anlamına da gelebilir. Kalpte ki yavaşlamalar ileti sisteminde belli blok göstergesi olabilir ve bu durumun tedavisi kalıcı kalp pilleri yardımı ile yapılırken; kalbin nedensiz hızlanmaları ile seyreden aritmi tedavi işleminde ise radyofrekans ablasyonu yapılmaktadır.

Bir önceki makalemiz olan Kalp Sağlığı İçin Bunlar Şart! başlıklı yazımızıda okumanızı öneririz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.