Kakule Bitkisi Ne işe Yarar

  • ALTERNATİFTIP
  • Kakule Bitkisi Ne işe Yarar için yorumlar kapalı
  • 1.020 kez görüntülendi

Kakule Bitkisi Ne işe Yarar

Kakule bitkisi ve kakule bitkisinden elde edilen ve adını baharat olarak duyduğumuz kakulenin adını duymayan yoktur sanırım. Bu yazımızda da kakulenin faydalarını ve özelliklerini öğreneceğiz.

Kakule: Avrupa’da baharatların kraliçesi olarak bilinen, acı ve tatlı yiyeceklerde daha güçlü bir aroma katmak için kullanılan bitkidir kakule. Genellikle Orta Doğu’da, İskandinav ülkelerinde ve Kuzey Afrika’da yetiştirilir. Sri Lanka, Hindistan, Guatemala gibi birkaç tropikal bölgede de yetişir. Aynı zamanda etkili bir ilaçtır da.

Kakulenin bilimsel adı “Elettaria Cardamomum”dur. Piyasada siyah ve yeşil olmak üzere iki çeşit kakule vardır ve bu iki kakule çeşidinin de yanlarında siyah tohumları bulunur. Yeşil kakulenin aroması daha fazladır.

Toz baharat olarak, tohumları bütün olarak ya da süte, salataya karıştırarak kullanabileceğiniz kakule bitkisinin faydalarından genel olanlarını şöyle sıralayabiliriz:

İdrar Çıkarma Sorunları: Eski Hindu uzun yaşam sanatında kakule, sistit, böbrek iltihabı, bel soğukluğu gibi hastalıklara derman olarak kullanılmıştır. Bir tutam kakule tozu ve muz yaprağı kullanarak müthiş bir idrar söktürücüdür ve mesane enfeksiyonları, nefrit, idrar çıkaramama gibi problemlerde etkilidir.

İktidarsızlık: Bu baharat aynı zamanda cinsel sorunlarda da etkilidir. Bir tutam kakule tozunu kaynar süt ile karıştırarak iktidarsızlığa karşı mükemmel bir çözü üretebilirsiniz. Benzer etkiyi taşıyan safranı da bu karışıma ekleyebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken bir konu ise günde 2 bardaktan fazla tüketimde ters etki yapabilmesi.

Patojenler: Kakule; virüs, mantar ve bakterileri gibi patojenlerin çoğalmasını engelleyerek bu tek hücreli canlıların yaratacağı hastalıkların önüne geçer.

Kötü Nefes: Kakule, birçok ülkede hoş kokusu sayesinde nefes tazeleyici olarak kullanılıyor.

Kemik Sağlığı: Kakule, aynı zamanda kalsiyum emilimini sağlayan C vitamini yönünden de zengindir. Bu sayede özellikle kadınların menopoz dönemindeki kemik erime sorunlarına karşı etkilidir.

Dolaşım Sistemi: Kakule kan akışını hızlandırarak kalp ve organlardaki kan dolaşımını artırır. Bu özelliğiyle bronşit, astım gibi akciğer hastalıklarına karşı kullanılabilir.

Kakulenin Kullanıldığı yerler: Tohumları meyvelerinin kurutulup, ayrılmasıyla elde edilir. Yemeklere özellikle de baklagillere ve balığa katılır. Muhallebi, sütlü tatlılar, hoşaflar, çay ve kahvede çeşni verici olarak kullanılır. İsveç ve Finlandiya’da unlu mamüllere de katılır. Hintliler nefesleri güzel koksun diye tohumlarını çiğnerler. Kakule tohumları reçine, nişasta ve uçucu yağlar taşır. Hoş lezzeti ve kokusundan dolayı baharat olarak kullanılır.

Bu yazı kakule nedir, kakule ne işe yarar, kakule bitkisinin faydaları, kakule bitkisinin zararları, kakule nerede kullanılır, kakule nasıl kokar, kakule nasıl yenir nerede yetiştirilir, kakulenin tadı nasıldır, kakulenin faydaları yararları zararları nedir konusunda yazılmıştır.

kakule ne işe yarar, kakulenin faydaları ve zararları, kakule nedir, kakule neye yarar, kakulenin faydaları, kakule nerede kullanılır, kakule bitkisinin faydaları, kakule bitkisinin zararları, kakule nasıl yenir, kakule bitkisi

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.