Kakulenin tadına hiç baktınız mı? Belki de şimdi kakule nedir diye düşünüyorsunuz?

Genellikle “Baharatların Kraliçesi” olarak adlandırılan kakule veya elaichi, Hindistan’da tüketilen en yaygın baharatlardan biridir, ancak dünyanın her yerinde sevilir ve kullanılır.

 

Tohumların; herhangi bir yiyecek veya içecek için benzersiz, tatlı, çiçeksi bir lezzet katan sıcak ve son derece aromatik bir lezzeti vardır. Bu baharat aynı zamanda sindirim yardımcısı ve doğal nefes tazeleyicisi olarak da yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Kakule çiğnendiği zaman ağız kokusunu giderir.

 

Üç çeşit kakule var: Yeşil, siyah ve Madagaskar. Çoğu tariflerde genellikle yeşil kakule kullanılır. Genel olarak, ortalama baharatlardan daha pahalıdır. Kakule, güçlü fitobesinler bakımından zengindir ve içerisindeki manganez, özellikle vücudun bağ dokusu, kemik ve seks hormonlarını oluşturmasına yardımcı olan bir mineraldir. Normal sinir ve beyin fonksiyonu için de çok önemlidir ve karbonhidrat metabolizması, yağ metabolizması, kalsiyum emilimi ve kan şekeri regülasyonunda rol oynar.

 

Sadece bir çorba kaşığı kakule vücudun günlük manganez ihtiyacının % 80’ini karşılar. Gerçekten, kanser ve şeker hastalığının doğal tedavisi için önerilen şaşırtıcı bir tıbbi baharattır. Bahse giriyoruz okudukça bu baharatın ne kadar tıbbi yararları olabileceği konusunda şaşıracaksınız.

Ağız Kokusunu Giderir ve Nefes Tazeler

Kakule, ağız kokusu veya kötü nefes olarak bilinen yaygın görülen soruna karşı etkili bir çözümdür. Kakule tohumları çiğnemek, boğazınızdan gelen kötü kokuları ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Bazı sakızlarda bu yararından dolayı kakule  bulunur.

 

Son zamanlarda, Kurukshetra Üniversitesi Mikrobiyoloji Departmanı tarafından yürütülen, kakule özütlerinin oral bakteriler üzerindeki antimikrobiyal etkilerini araştırmak için yapılan bir araştırmada, özütlerin Streptococcus mutans ve Candida albicans gibi oral patojen bakterilere karşı etkili olduğu bulundu. Ayrıca kakule yağının ana aktif bileşeni sineol maddesinin, kötü nefes ve diğer enfeksiyonlara neden olan bakterileri öldürmek için bilinen güçlü bir antiseptik olduğu kanıtlanmıştır. Kötü ağız kokusunda nasıl kurtulacağınızı düşünüyorsanız, daha fazla kendinizi yormayın.

Diş Çürümesini Önleyebilir

Kakule sadece ağız kokusuna neden olan bakterileri öldürmekle kalmaz, aynı zamanda dişlerde çürük oluşumunu önlemeye, hatta plak ve diş taşını da önlemeye yardımcı olabilir. Kakuleyi sakız gibi çiğnemenin diş temizleme yararları vardır ve asla hiçbir negatiflik (yapışkanlık gibi) yoktur.

 

Sadece ağızdaki bakterileri öldürmekle kalmaz, aynı zamanda keskin ama hoş bir tada sahip olan kakuleyi çiğnemek tükürük salgısını temizlerken, lifli dış kaplamasının ve dişlerin mekanik olarak temizlenmesini sağlar.

 

 

 

Kanser Olma Riskini Azaltabilir

Kakule, kanser söz konusu olduğunda, doğal bir kanser tedavisi potansiyeline sahip olduğuna dair söz veriyor. Hayvan çalışmaları, kanser oluşumunu inhibe etmek, geciktirmek veya tersine çevirmek için kullanılan kimyasal önleyici bir ajan olarak kullanılabileceğini göstermiştir.

 

Journal of Medicinal Food Dergisi’nde yayınlanan 2012’de yapılan bir araştırma, kakulenin hayvanlarda cilt sağlığı üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, kakule tozunun oral yolla verilmesi ile tümörlerin oluşumunda ve sayısında belirgin bir düşüş olduğunu tespit ettiler. Çalışma, kakulenin iki aşamalı cilt kanserine karşı kimyasal önleyici bir madde olarak potansiyele sahip olduğuna karar verdi.

 

Kakule, azoksimetanın indüklediği kolon kanserini azaltma, genel iltihabı azaltma, kanser hücresi gelişimini inhibe etme ve kanser hücresi ölümünü teşvik etme kabiliyetini göstermiştir. Vücutta sağlıklı ve uygun bağışıklık tepkilerini teşvik ederek bunun kanser öncesi yararı olabileceğine dair kanıtlar da bulunmaktadır.

 

Kan Basıncını Düşürür

Kakule, kalp ve böbreklerinizin sağlığını korumak için anahtar olan kan basıncını düşürmenize yardımcı olabilir. Hindistan’da RNT Tıp Fakültesi’nde Yerli İlaç Araştırma Merkezi tarafından yürütülen ve Hint Biyokimya ve Biyofizik Dergisi’nde yayınlayan bir araştırma, yeni tanı konmuş primer evre 1 hipertansiyonlu bireyleri, günlük olarak 3 gram kakule tozu vererek değerlendirdi. 12 haftalık iki bölünmüş dozda kakule almanın sonuçları mükemmeldi. Kakule sistolik, diyastolik ve ortalama kan basıncını düşürmeye yardım etmekle kalmadı aynı zamanda toplam antioksidan statüsünü üç ayın sonunda  %90 artırdı.

 

 

Diyabeti Önler

Yüksek manganez içeriği kakulenin, şeker hastaları ve kan şekeri sorunları ile uğraşan herkes için mükemmel bir seçim olmasını sağlıyor. Araştırmalar, diyabet tanısı alan kişilerde manganez eksikliğinin kan seviyesini düşürebildiği gösteriliyor. Şeker hastalığına yakalanma oranlarının düşmesine neden olup olmadığı veya düşük manganez seviyelerinin diyabet gelişmesine katkıda bulunup bulunmadığı belli değildir. Her iki durumda da diyetinize manganez eklemek diyabet için akıllı bir fikir, bu yüzden bu baharatı diyabetik diyet planınızın bir parçası olarak kullanmalısınız.

 

Bir klinik araştırma diyabetli kişilerin mangan seviyesinin daha yüksek kan düzeylerine sahip olduğunu ve düşük seviyelerde manganez kullananlara nazaran daha fazla korunduğunu bulmuşlardır. Bütün bunlarla birlikte, bu baharatın şeker hastalığının başlangıcıyla mücadelede etkili olduğu gösteriliyor.

 

Sindirim Sistemini Düzenler

Kakule, geleneksel Çin ve Ayurvedik tıpta mide ağrıları gibi sindirim sorunlarının tedavisinde bir çare olarak kullanılmıştır fakat aynı zamanda bu ortak kullanıma dönük bir baharattır. Çalışmalar, kakulenin çeşitli sindirim aşamalarına yardımcı olması başarısının diğer baharatların üzerinde yer aldığını göstermiştir.

 

Baharatın metanolik ekstraktı, asidite, gaz veya mide krampları gibi gastrointestinal rahatsızlıkların kontrolüne yardımcı olan bileşendir. Çalışmalar, etanol (alkollü içeceklerde bulunan) ve aspirin nedeniyle oluşan mide ülserlerine yardımcı olmak da dahil olmak üzere gastroprotektif etkilere sahip olduğunu göstermiştir.

Astım Belirtilerini Azaltır

Kakule, insanlara astım gibi nefes alma sorunları ile mücadele etmek için rahatlama konusunda da yardım edebilir. Bir hayvan çalışması, bronş ve bronşiolleri genişleten, solunum yolundaki direnci azaltarak akciğerlere hava akışını arttıran bir madde olduğu anlamına gelen bronkodilatör etkileri olduğunu belirtti. Temel olarak, kakulenin, nefes almayı kolaylaştırdığı gösterildi.

Kakule Besin İçeriği

Kakule, zencefil (Zingiberaceae) ailesindendir. Bir çorba kaşığı kakule yaklaşık olarak aşağıdaki değerleri içerir:

18 kalori

4 gram karbonhidrat

0.6 gram protein

0.4 gram yağ

1,6 gram lif

1.6 miligram manganez (Günlük ihtiyacın % 80’i)

0.8 miligram demir (Günlük ihtiyacın % 4.4’ü)

13 miligram magnezyum (Günlük ihtiyacın % 3.3’ü)

0.4 miligram çinko (Günlük ihtiyacın % 2.7’si)

22 miligram kalsiyum (Günlük ihtiyacın % 2.2’si)

65 miligram potasyum (Günlük ihtiyacın % 1.9’u)

10 miligram fosfor (Günlük ihtiyacın % 1’i)

 

 

Kakule

  • Zencefil ailesindeki çeşitli bitkilerden alınan tohumlardan üretilmiştir.
  • Güney Asya ve Hindistan’da yetişir.
  • Ayurveda’da doshaları dengelemek için kullanılır ve bir ısınma baharatı olarak kabul edilir.
  • 1670’de İngiliz sömürge yerleşimcileri tarafından Kuzey Amerika’ya tanıtıldı.
  • Guatemala şu anda en büyük üreticisidir.
  • Kötü nefes, diş çürükleri ve astım için doğal bir çare olarak kullanılır.