Kahverengi Çiş Ne Demek, İdrarın Kahverengi Olmasının Nedenleri

  • Genel Sağlık
  • Kahverengi Çiş Ne Demek, İdrarın Kahverengi Olmasının Nedenleri için yorumlar kapalı
  • 918 kez görüntülendi

İdrarın tipik rengi sarıdır ve bu rengi urochrome diye adlandırılan pigmentten alır. Bazı durumlarda çeşitli nedenlerden idrar rengi kahverengiye dönebilir. Peki kahverengi idrar neden olur, nasıl geçer? makalemizde bu durumdan bahsettik. Öncelikle şunu bildirelim ki çiş renginiz olması gerektiği renkte değilse hemen paniğe kapılmayın.

Yediğiniz yemeklerden aldığınız ilaçlara kadar bir çok faktör idrar renginin değişmesine neden olabilir. Örneğin pancar ve bazı kırmızı meyveler idrarın kırmızı renkte gelmesine yol açabilir. Kullandığınız ilaca bağlı olarak, çiş renginiz gök kuşağı renklerine, kırmızıdan maviye kadar değişiklik gösterebilir.

Ancak idrardaki bazı renk değişimleri vücutta önemli bir hastalığın habercisi sayılabilir. Örneğin kırmızı ve pembe renk, idrarda kan belirtisi olabilir. Kahverengi idrar ise yeni kullanılan bir ilacın yan etkisi yahut herhangi bir ciddi durumun işareti olabilir.

Sual: İdrarım kahverengi gelmeye başladı bu durum neden kaynaklanabilir?
CEVAP
Üroloji Uzmanı Prof Dr. Mehmet Şevki Sert’in cevabı:(İdrarda kanamanız olabilir. Detaylı bir ürolojik muayne için nefrolojik araştırmadan geçmeniz gerekebilir. En kısa zamanda üroloji uzmanına başvurmanızı tavsiye ederiz.)

Kahverengi  renk idrarın nedenleri

Kahverengi idrara çeşitli besinler, ilaçlar, ya da sağlık koşulları neden olabilir.

Kahverengi idrara neden olan yiyecekler

Bazı yiyeceklerde idrarda renk değişimine yol açabilir işte o yiyecekler;

Aloe vera

Bakla

Gıda boyalı yiyecekler

Ravent bitkisi

Kahverengi idrara neden olan hastalıklar

İdrar yollarında kanama

Hemolitik anemi (kırmızı kan hücreleri yok edilip, parçalandığı bir hastalıktır)

Böbrek hastalıkları

Hepatit ve siroz gibi karaciğer hastalıkları,

Porphyria (kalıtsal bir rahatsızlık)

Melanom ( bir tür cilt kanseri)

İdrar yolu enfeksiyonları

Kahverengi idrara neden olan ilaçlar

Klorokin (Aralen) ve primakuin gibi antimalaryaller

Furazolidon (Furoxone), metronidazol (flagyl) ve nitrofurantoin (Macrobid) gibi antibakteriyel ilaçlar,

Demir takviyeleri (yani kan hapları)

Akdiken veya sinameki içeren laksatifler

Parkinson hastalığının belirtilerini tedavi etmek için kullanılan levodopa ilacı

Kas gevşetici ilaç markası olan metokarbamol (Robaxin),

Kahverengi idrar nasıl geçer?

İdrarınızın kahverengi olduğunu fark ederseniz, bir ilk adım olarak vücudunuzun susuz kaldığını düşünüp, dehidratasyonu (vücudun susuz kalma ihtimalini) ekarte etmek için daha fazla su içmelisiniz. Açık renkli idrarda su miktarı fazla, oysa koyu idrarda ise sıvı oranı daha azdır. Ayrıca yediğiniz gıdaları ve son zamanlarda aldığınız ilaçları gözden geçirmelisiniz.  Şayet idrardaki kahverengilikle birlikle cilt ve gözlerinizde sararma gibi diğer belirtiler gözlemlerseniz, bu durum kahverengi idrarın karaciğerdeki  bir sağlık sorunundan kaynaklandığına işaret edebilir.

Kahverengi idrarla karşılaşınca ilk yapmanız gereken şey üroloji uzmanına başvurmak olmalıdır. Doktora gittiğinizde idrar rengini etkileyen sağlık sorunlarını tespit etmek için sizden idrar testi isteyecektir. Bu testler böbreklerin normal filtreleme olup olmadığını görmek ve testlerdeki idrar yolu enfeksiyonları tespit etmek için yapılır. Doktorunuz ayrıca kan testleri de talep edebilir. Doktorunuz hastalığı tespit ettikten sonra sizin için doğru tedaviyi uygulayacaktır. İdrarın kahverengi renk gelmesinin en önemli nedenlerinden biri de idrar yolu iltihabıdır, bu durumu da mutlaka göz önünde bulundurup, enfeksiyon varsa tedavi olmalıdır. Maydanoz kürü uygulamak idrar yolu enfeksiyonundan kurtulmak için etkili doğal yöntemlerdendir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Bitkisel Tedavi Maydanoz Kürü Tarifi Tıklayınız

İdrarda Ph Yüksekliği Ne Demek, İdrarda Ph Değeri Nasıl Yükseltilir? Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.