Kafa Travması Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Kafa Travması Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 839 kez görüntülendi

Kafa travması olarak da bilinen kafa çarpması, kafatası ve beyni etkileyen darbe demektir. Kafa travması, düşme ve cisme çarpma sonucu başa alınan hasar olarak tanımlanır. Bu durumun sonucu ve tedavisi, kafa çarpmasının şiddetine ve nedenine göre değişir. Trafik kazası, bisikletten düşme, başa top gelmesi gibi sert cismin çarpması, kafa üstü düşme, kafaya herhangi bir nedenden darbe alınması, kafa travmasına yol açan en sık karşılaşılan nedenlerdendir. Kafa travmaları tehlikelidir. Kalıcı sakatlık, zihinsel engellilik ve hatta ölümle bile sonuçlanabilirler. Bu nedenle böyle bir durumla karşılaşılanca mutlaka doktora başvurmalıdır.

Kafa çarpması (Kafa travması) belirtileri nelerdir?

The Centers for Disease Control and Prevention (Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne) göre, kafa travması belirtileri 4 ana gruba ayrılır; fiziksel, bilişsel, duygusal ve uykuya yol açan belirtiler.

Kafa çarpmasının en sık karşılaşılan belirtileri; baş ağrısı, kanama, açık yara, bedensel işlevleri kontrol edememe ve hafıza, düşünme, konuşma, anlama veya okuma güçlüğüdür. Kafa çarpmasının neden olabileceği diğer belirtiler ise şunlardır;

  1. Kemik kırılması veya deformitesi
  2. Mide bulantısı
  3. Ağızdan, kulaklardan veya burundan kan gelmesi
  4. Zihin bulanıklığı, kafa karışıklığı, uyku hali ve hafıza kaybı
  5. Ayakta durmakta veya yürümekte zorlanma
  6. Göz kapağı sarkma
  7. Bedensel fonksiyonların yerine getirilmesinde kontrolü kaybetme
  8. Şiddetli baş ağrısı
  9. Nefes almanın yavaşlaması
  10. Havale geçirme
  11. Çift görme, bulanık görme gibi görme duyusu problemleri
  12. Kusma

Kafa çarpması ile karşılaşınca ne yapmalı?

Buzluktan buz çıkarılıp atlete sarılır ve kafa çarpması olan yere tutulur. En kısa zamanda doktora başvurmalıdır.

Kafa travması (çarpması) için hangi doktora gitmeli?

Kafa travması için Beyin Ve Sinir Cerrahisi doktoruna yahut acile başvurmalısınız. Doktor BT (Bilgisayarlı Tomogrofi) çekerek, baş ve beyin hasarını tespit edip, gerekli tedaviyi uygulayacaktır. 

Kafa çarpması (travması) ile ilgili doktorlara sorular ve cevapları

Sual: Dün akşam eğilip kalktığımda başımın sol arka kısmını sert bir şekilde televizyona çarptım. Herhangi bir mide bulantısı, baş ağrısı veya başka bir belirti olmadı. Herhangi bir risk var mıdır? Önlem olarak birşey yapmam gerekir mi?

CEVAP

Beyin ve Sinir Cerrahisi Dr. Ömer Sökmen’in cevabı: (Endişe edecek bir durum yok.) 

Sual: Kafa çarpması yaşadığımızda kusma vb belirtiler yaşamazsak, 24 saat içinde uyumakta sakınca var mıdır?

CEVAP

Beyin ve Sinir Cerrahisi Dr. Onur Kulaksızoğlu’nun cevabı: (Herhangi bir problem olmaz.)

Sual: 3,5 yaşında kızım var. 4 ay önce kafasının arkasını doğalgaz peteğineçarpmıştı, şişlik oluşmuştu. 4 aydır bu şişlik duruyor. Durması normal mi? Ne yapmamız gerekir?

CEVAP

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dr. Kürşad Aydın’ın cevabı: (Kemik zarı altına kanama olursa aylarca sürebilir ancak öncelikle bir çocuk nörolojisi uzmanına başvurup muayene ve gerekirse görüntüleme ile sorunun ne olduğu belirlenmeli.)

Sual: 9 yaşındaki yeğenim sert bir şekilde düşerek kafasını çarpmış. Çocuğu hemen acile götürmüşler. Hastanede standart uygulama olan 4 saat bekletip tekrar eve göndermişler. 3 gün önce gelişen bu olay sonucunda çocuğun şuan için herşeyi normal gözüküyor fakat kafa çarpmasından sonra oluşan ateşlenmesi devam ediyor (ortalama 38°). Hocam çocuktaki ateşlenme bir sorun olur mu? Bir süre sonra normale döner mi? Ateşlenmenin ciddi anlamda tehlikesi var mı?

CEVAP

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dr. Adnan Ayvaz’ın cevabı: (Ateş bir çok enfeksiyonun belirtisi olabilir. Kafa travmalarından sonra menengit gelişmesi,olasılık dahilinde olan, sürekli ateş ile kendini belli edebilen bir durumdur.Tıp dilinde posttravmatik menengit olarak adlandırılır. Tanı koymak için belinden su alınması, ilaçlı tomografi, kan tahlilleri gerekebilir. Diğer enfeksiyonlardan ayırt etmek için çocuk doktorları tarafından iyi bir muayene ve tetkik yapılması gerekir. En yakın zamanda bir çocuk hastalıkları uzmanına başvurmanızı öneririm. Hikayesini anlattığınızda size gerekli müdahale ve tedavileri yapacaklardır.)

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.