Kadınların Korkulu Rüyası Miyomlar

  • ALTERNATİFTIP
  • Kadınların Korkulu Rüyası Miyomlar için yorumlar kapalı
  • 989 kez görüntülendi

Kadınların Korkulu Rüyası Miyomlar

Miyomlar, kadınlarda ortaya çıkan ve kansere dönme riski en az yani iyi huylu olan tümörlerdir.

Tam olarak nedir miyom ve kimlerde ortaya çıkar?

Her 100 kadından yaklaşık 16-17’sinde, çapı ufak ya da büyük, bir iki tane ya da daha fazla sayıda bulunan, rahim dokusunda ki kaslarla alakalı olarak ortaya çıkan iyi huylu kitlelerdir miyomlar. Daha çok 35 yaşından sonra büyük bir kitle oluşabilirken; östrojen hormonu da miyomların tetiklenmesine ve büyümesine neden olur. Bu nedenle hamilelik ve üreme dönemi miyomların oluşma riskinin arttığı dönemlerken; menopoz dönemi ise miyomlarda gerileme ve küçülme yaşanabilir.

Neden ortaya çıkarlar ve nasıl tanı konur?

Hala tartışmalı bir konu olan miyomların çıkış nedeni hakkında birkaç bulgu ile bir takım sonuçlara varılmıştır. Siyah ırkta miyom sıklığı daha fazlayken; aile içinde birinci derece yakında(abla, anne, kız kardeş…) miyom görülmesi durumunda, diğer bir aile bireyinde miyom görülme riskinin artması hastalığın kalıtsal bir yapıya sahip olduğunu da kanıtlar niteliktedir.

Genel olarak da fazla belirti vermeyen miyomların jinekolojik değerlendirmelerde tesadüfen saptanma ihtimalleri çok yüksektir. Ancak 3 gurupta incelenen miyomlar ayrı ayrı şu belirtileri verebilirler:

1- Submuköz miyomlar: Rahmin iç kısmında gelişir ve en az rastlanan ancak kanamaya en fazla neden olan miyom çeşidi olduğu için adet kanamalarıyla doğrudan ilgilidir.

2- Intramural miyomlar: Kas dokusu içinde konumlanan bu tip tümörlerle sık karşılaşılır ve bu miyom da adet kanamalarının artmasına neden olur. Ayrıca karın ve kasık bölgesinde ağrılara sebep olabilen bu kitleler, devamında organlarda baskıyı da meydana getirebilir.

3- Subseröz miyomlar: Rahmin dış tarafına doğru büyüyen kitlelerdir. Kanamaya da neden olmazlar.

Ayrıca miyomların tamamı;

-Bacakta, sırtta ve cinsel birliktelik sırasında ağrıya,

-Karında ağrı ve şişliğe,

-Kabızlık ve gaz sancısına,

-Sık sık idrar yapma ihtiyacına neden olabilir.

Nasıl tedavi edilir?

İyi huylu desek de tümör dediğimiz anda korkularımız gün yüzüne çıkar. Bu nedenle bizlerde bu konuda hassas davranıp, tedavi olmalıyız. Eğer miyoma sahipseniz bu her şartta ameliyat olacaksınız anlamına gelmez zira küçük bir yüzdelik dilim için ameliyat gerekir. Ameliyat; eğer miyomlar hayatınızı derinden etkiliyorsa ya da kanserleşme riski konusunda emin olunamıyorsa tercih edilebilir. Menopoza girildikten sonra ortaya çıkan miyomlar, kısa zamanda hızlı bir şekilde büyüyüp, muayenede yumuşama eğilimi gösterdiyse ve ilk saptandıklarında çok büyüklerse o zaman ameliyat önerilebilir. Gebeliğin planlandığı dönemde ortaya çıkan miyomlar ise gebeliği olumsuz olarak etkileyecekse, gebelik oluşmadan ameliyatla çıkarılmaları uygun bir yaklaşımdır. Çocuk istemeyen kadınlar ise rahimlerini aldırabilir. Ancak bunun için en doğru kararı verecek olan kişi doktorunuzdur. Her koşulda muayeneden geçmeli, öncelikle doktorunuzla görüşmelisiniz. Çünkü doktorunuz size en doğru bilgileri verecektir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.