Kadınlarda Kasık Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Kadınlarda Kasık Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 839 kez görüntülendi

Kadınlarda Kasık Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

Kadınlarda kasık ağrısının nedeni kas zorlanmaları veya idrar yolu iltihabı gibi bulaşıcı hastalıklar olabilir. Kas ve eklem hasarı söz konusu ise sıcak-soğuk uygulamalar yapılabilir; bulaşıcı hastalıkların varlığında ise ilaç tedavileri gerekli olacaktır.

Kadınlarda Kasık Ağrısı Neden Olur?

1Yaralanma

Kasık bölgesinde 17 kas, 5 kemik, birçok farklı tendon ve bağ vardır. Kadınlarda kasık ağrısının en sık görülen nedeni, zorlama veya darbe nedeni ile bu dokulardan birinde veya birkaçında oluşan yaralanmalardır. Bu duruma özellikle sporcularda ve ağır ev işi yapan kadınlarda sık karşılaşılmaktadır.

2Hamilelik

Hamilelik, kadınlarda kasık ağrısının doğal nedenlerinden biridir. Hamilelikle birlikte artan progesteron hormonu, kaslarda ve eklem bağlarında gevşemeye ve eklem kuvvetinin düşmesinden kaynaklanan kasık ağrısına ve zaman zaman akıntıya neden olabilmektedir. Ayrıca bebeğin artan ağırlığı da baskıya ve hamilelikte kasık ağrısına yol açabilmektedir.

Dış Gebelik: Bebeğin rahim dışında bir bölgede büyümeye başlaması sonucu oluşan gebeliktir. Çoğu zaman şiddetli kasık ağrısına yol açar.

3Yumurtalık Kisti

Yumurtalık kisti, toplumda çok yaygın olarak görülen bir durum olmasına rağmen nadiren herhangi bir belirtiye yol açar. Yol açtığı belirtiler arasında genellikle alt karında ağrı veya kasık ağrısı da olur.

4Lenf Bezi Şişmesi

Lenf bezleri, vücuttaki iltihaplarla mücadele eden bağışıklık sistemi elemanlarıdır. Yoğun faaliyet esnasında şişebilir; bu durumda ağrıya yol açabilir. Aşağıdaki etkenler lenf bezi şişmesine ve kadınlarda kasık ağrısına yol açabilir:

  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
  • İdrar yolu iltihapları
  • Hamilelikle birlikte hızla değişen hormon düzeyleri

5Kasık Fıtığı Ve Diğer Nedenler

Kasık fıtığı, ince bağırsağın bir bölümünün karın boşluğunu aşarak kasık bölgesinde çıkıntı yapma durumudur. Bu nedenle ortaya çıkan ağrı, egzersiz halinde veya ağır kaldırırken daha belirgindir.

Bursit: Organlar ve kemikler arasında tampon bölge oluşturan keseciklerin iltihaplanması durumudur. Kalça eklemi iltihaplarından kaynaklanabileceği gibi, nadiren bulaşıcı hastalıklardan da kaynaklanarak kadınlarda kasık ağrısına yol açabilir.

Bulaşıcı Hastalıklar: Cinsel yolla bulaşan hastalıklar veya idrar yolu iltihapları, lenf bezi şişmesine veya bursite neden olmasa bile kadınlarda kasık ağrısına neden olabilir. Vajinal duvarların ve rahim ağzının iltihaplanması kadınlarda kasık ağrısına yol açabilir.


Kadınlarda Kasık Ağrısı Tedavisi

Kasık ağrısına iyi gelen yöntemler şunlardır. Eğer bunlar işe yaramıyorsa bir fizik tedavi uzmanını ziyaret edebilirsiniz.

1Buz Uygulayın

Buz uygulamak, zorlama veya darbe kaynaklı kasık ağrısında etkili tedavi sunar. Soğuk etki iltihaplanmayı azaltır, kasığın uyuşmasını sağlayarak ağrıyı dindirir. Özellikle yaralanma kaynaklı kasık ağrılarında aşağıdaki öneriler de rahatlama sağlayacaktır:

  • Yeterince dinlenin. Kasık ağrısını alevlendirecek egzersiz ve hareketlerden kaçının.
  • Hamile değilseniz, ibuprofen veya naproksen gibi steroid olmayan iltihap giderici ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.
  • Acetaminofen (parasetamol) gibi ağrı kesiciler alabilirsiniz.
  • Uyluk bantları kullanarak iltihaplanmayı azaltabilir, istemsiz kas hareketlerini azaltarak iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.
  • Yaralanmadan 24 saat sonra kasık bölgesine sıcak uygulama yapabilirsiniz. Bu sayede kan dolaşımı iyileşir, hasar gören dokuların daha hızlı onarılması sağlanır.

2Kasık Egzersizleri

Kas ve bağ doku sorunlarından kaynaklanan kasık ağrısı, bu dokular güçlendirilerek aşılabilir. Şiddetli kasık ağrısına yol açmadığı sürece, aşağıdaki egzersizleri sırası ile uygulayın:

  • Sırt üstü uzanın. İki ayak bileğinizin arasına büyükçe bir top alarak 10 saniye boyunca sıkıştırın.
  • Aynı pozisyonda topu bu sefer dizlerinizin arasına alarak 10 saniye boyunca sıkıştırın.
  • Yan tarafınız üzerine uzanın. Yukarda kalan ayağınızı bir sandalyenin üzerine yerleştirin. Diğer bacağınızı boşlukta yavaşça yükselterek bırakın.
  • Yere oturun, bacaklarınızı uzatın. Bir bacağınızı dışa doğru yavaşça açın, eski pozisyonuna döndürün.
  • Elastik bir egzersiz bandının bir ucunu sabit bir cisme bağlayın. Diğer ucunu ayak bileğinize bağlayın. Ayakta iken bacağınızı diğer bacağınızın önüne alarak salınım hareketi yapın.

3İlaç Tedavileri

İdrar yolu iltihapları veya cinsel yolla bulaşan hastalıklar söz konusu ise, antibiyotik tedavileri gerekli olabilir. Bu vakalarda Nitrofurantoin ve Trimetoprim sık kullanılmaktadır. Menopoz nedeni ile vajina astarı incelmiş olan kadınlarda östrojen takviyeleri ve diğer bazı hormon tedavileri gerekli olabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.