Kadınlarda Erkeklerde İdrar Kaçırma Altına Kaçırma Hangi Doktora Gidilmeli?

  • Genel Sağlık
  • Kadınlarda Erkeklerde İdrar Kaçırma Altına Kaçırma Hangi Doktora Gidilmeli? için yorumlar kapalı
  • 991 kez görüntülendi

Kadınlarda Erkeklerde İdrar Kaçırma Altına Kaçırma Hangi Doktora Gidilmeli?

İdrar tutamama olarak da bilinen idrar kaçırma ani ve istemsiz olarak idrarın idrar yolundan çıkmasına denir. İdrar kaçırma idrar enfeksiyonundan yaşlanmaya kadar pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. İdrarımı tutamıyorum ne yapacağımı şaşırdım diye yakınan pek çok insan vardır. İdrar kaçırma bebek ve çocuklar dahil her yaşta görülebilen bir sağlık sorunudur. İdrar tutamama sorunundan muzdarip olan kişi hapşırırken, öksürürken, gülerken idrar kaçırabilir.

Kadınlarda Ve Erkeklerde İdrar Kaçırma (İdrar Tutamama) Neden Olur?

Yaşlanma: ( Yaşlanma ve hormonlardaki azalma ile beraber leğen kemiği içindeki mesane ve rahmi yerinde tutan destek dokular zayıflamakta ve idrar kaçırma ile sıkça karşılaşılmaktadır)

Doğum yapma: Fazla sayıda doğum, iri bebek, doğumda vakum kullanılması

Fazla kilolu olmak: Fazla kilo karın içi basınç artmakta ve bu durum idrar kaçırmaya yol açmaktadır.

Kalıtımsal sebepler: Genetik de idrar kaçırma da etkili bir faktördür. Anne babanız ve üst kuşaklarda bu su sorun varsa siz de idrar kaçırabilirsiniz.

Kabızlık: Kabızlıkla birlikte görülen ıkınma destek dokuları zayıflatmakta bu durum idrar kaçırmayı tetiklemektedir.

Sigara içme alışkanlığı: Sigara içenlerde idrar kaçırma daha sık görülmektedir.

Kronik hastalıklar: Astım ,bronşit, diyabet, kas hastalıkları ve omurganın kaza sonucu travması idrar kaçırma, idrarını tutamama için risk faktörüdür.

Diğer Nedenleri: 

  1. Rahim ameliyatı geçirme
  2. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları
  3. Astım, bronşit gibi akciğer hastalıkları
  4. Menopoz dönemi
  5. Yüksek tansiyon, kalp ilacı gibi bazı ilaçların yan etkisi
  6. Gebelik dönemi
  7. Vajinal enfeksiyon
  8. Mesane iltihabı
  9. Sinirsel hastalıklar
  10. Erkeklerde prostat büyümesi
  11. Alzheimer
  12. Doğum sonrası idrar kaçırma ( Vajinal kasların zayıflamasına bağlı olarak)
  13. Mesane taşları ve tümörleri
  14. Aşırı aktif mesane sendromu
  15. Şeker hastalığı
  16. Psikolojik nedenler, stres
  17. Alkol ve kahve içme alışkanlığı

İdrar Kaçırma İçin Hangi Doktora Gidilir, İdrar Kaçırma Nasıl Teşhis Edilir?

İdrar kaçırmanın teşhisinin konması için atılacak ilk adım, Üroloji doktoruna gitmek olmalıdır. Doktor hastaya yaşadığı belirtileri sorarak bilgi edinmek isteyecektir. İdrar tahlili, kan tahlili, Pelvik ultrasonu, sistoskopi hastalığı teşhis etmek için doktorun sizden isteyeceği testlerdir.

İdrar Kaçırma Tedavisi Nasıl Yapılır?

İdrar kaçırması olan hastaların tedavisi hastalığın şiddetine göre değişir. Hastanın şikayetleri hafifse ya da sıkışma tarzında idrar kaçırma varsa ameliyat dışı yöntemler ile doktorun reçete edeceği ilaçlarla hasta tedavi edilir ve hastalığın ilerlemesi durdurulabilir. Eğer hastanın idrar kaçırması sık yaşanıyorsa ve idrar kaçırma sosyal hayatını etkiliyorsa bunun tedavi yöntemi ameliyattır. Günümüzde lokal anestezi kullanarak küçük bir kesi ile 10 – 15 dakika süren ameliyatlar yapılmaktadır. Bu ameliyatlarda hasta aynı gün taburcu edilmektedir ve uzun dönem başarı oranları % 90’ın üzerindedir. İdrar kaçırma tedavisi için, cerrahi yöntemlerden biri olan “Askı ameliyatları” her idrar kaçırma sorunu olan hastaya uygulanmaz. Bu ameliyata uygun olan hastalarda deneyimle uzmanlar tarafından yapılmalıdır.

Kadınlarda Ve Erkeklerde İdrar Kaçırma Tedavisi İçin Doğal, Bitkisel Yöntemler

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, Dr. Feridun Kunak, Dr. Ömer Çoşkun tarafından tarifi verilen idrar kaçırmayı önleyen, durduran bitkisel yöntemler şunlardır;

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Kadınlarda Ve Erkeklerde İdrar Kaçırma İçin Doğal Tedavi 1. Tarif

Malzemeler

  1. 25-30 adet kiraz sapı
  2. 1 su bardağı klorsuz su (Klorsuz su yerine marketten, büfeden satın alacağınız pet şişe su da olur)
  3. 4-5 damla limon

Yapılışı: 25 – 30 tane kurutulmuş kiraz sapını 1 su bardağı klorsuz suda 5 dakika kaynatıp süzün üzerine 4 – 5 damla taze limon suyu damlatın daha sonra karıştırıp için. Günde bir defa 1 su bardağı tüketeceğiniz bu kürü 15 – 20 gün uygulayın.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Kadınlarda Ve Erkeklerde İdrar Kaçırma İçin Doğal Tedavi 2. Tarif

Malzemeler

  1. 1 tutam karabaş otu
  2. 1 tutam melisa
  3. 1 su bardağı klorsuz su (Klorsuz su yerine marketten, büfeden satın alacağınız pet şişe su da olur)

Yapılışı: 1 su bardağı klorsuz suya melisa otunu atıp kısık ateşte 3 dakika kaynatın daha sonra karabaş otunu ilave edip 3 dakika daha kaynatıp ılımaya bırakın ılıyınca süzüp günde bir kere için özellikle akşam yatmadan önce tüketin. Bu kürü 21 gün uygulayın.

Dr. Feridun Kunak’dan Kadınlarda Ve Erkeklerde İdrar Kaçırma İçin Doğal Tedavi 1. Tarif

Malzemeler

  1. 3 su bardağı su
  2. 1 tutam civan perçemi̇
  3. 1 tutam ısırgan otu
  4. 1 tutam papatya
  5. 1 tutam kuşburnu

Yapılışı: 3 su bardağı suyu 15 dk kaynatın. Ocaktan içine 1 tutam civan perçemi, 1 tutam ısırgan otu, bir tutam papatya ve bir tutam kuşburnu atıp 15 dk demleyini̇z günde 1 bardak i̇çi̇ni̇z.

Dr. Ömer Çoşkun’dan Kadınlarda Ve Erkeklerde İdrar Kaçırma İçin Doğal Tedavi

Dr. Ömer Coşkun, idrar kaçırma problemi olan vatandaşlara yakı otunu tavsiye etti. İdrar kaçırma tedavisinde yakı otu çay olarak kullanılabilir ve bunu günde bir bardak bir tatlı kaşığı ölçüsünde aç karnına içebilirsiniz. İçerisindeki beta-sitosterin, flavonlar ve tanenler adlı etken maddeler size bu konuda yardımcı olur. Bu bitkiyi insanlarımız gönül rahatlığı içinde kullansınlar. 1 aydan sonra idrar kaçırma sorunu ortadan kalkmaya başlar ve 6 ay sonra bu rahatsızlığı geride bırakarak sağlığınıza kavuşabilirsiniz.

Malzemeler

  1. 1 tatlı kaşığı yakı otu (Aktardan alabilirsiniz)
  2. 1 bardak kaynak su

Yapılışı: Bir bardak suyu cezvede kaynatıp ocaktan alın. İçine bir tatlı kaşığı yakı otu koyup demlemeye bırakın. Günde 1 kez aç karına bunu için.

Dr. Feridun Kunak’dan Kadınlarda Ve Erkeklerde İdrar Kaçırma İçin Doğal Tedavi 4 Farklı Yöntem

Malzemeler:

  1. 1 tutam sarı ballı baba
  2. Yaklaşık bir bardak su

Uygulama  ve yapılışı:

Yaklaşık bir bardak suya bir tutam kadar sarı ballı baba bitkisi konur yaklaşık bir dakika kaynatılır ve 1 dakika demlenir. Ilıdıktan sonra süzülür ve içilir.

İdrar kaçırmaya günlük: 1 tatlı kaşığı günlük tozu,1 çorba kaşığı yoğurt yada bal içe karıştırılır ve günde 2 defa yenilir. Bu reçete idrar kaçırmayı önleyen bir reçetedir.

İdrar kaçırmaya havlıcan: Yine idrar kaçırmaya 1 tatlı kaşığı havlıcan tozu ve 1 tatlı kaşığı bal ayda yoğurt katılarak günde 2 defa yenilir.

İdrar kaçırmaya havlıcan çayı:

Bir parça havlıcan 1 bardak suda yaklaşık 5 dakika kaynatılır ve 5 dakika demlenir. Ilıyınca süzülür ve içilir.Bu bitkileri kullanırken size allerji yapıp yapmadığına bakın. Allerji yapıyorsa kullanmayın.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.