Kadın Hayatında Hormonların Önemi

  • ÇOCUK SAĞLIĞI
  • Kadın Hayatında Hormonların Önemi için yorumlar kapalı
  • 1.217 kez görüntülendi

Kadın Hayatında Hormonların Önemi

Kadınların hayatında hormonların önemi büyüktür. Kadın vücudunda bulunan belli başlı bezlerle salgılanan hormonlar, görevli oldukları organlara ve dokulara ulaşır. Ulaştıkları doku ve organlarda düzenleyici, yapıcı, onarıcı görev alırlar.

Hormonlar büyümeye yardımcı olan ve organların görevlerini düzenli bir şekilde yerine getirmelerini sağlayan salgılardır. Bu nedenle hormon bozukluğu söz konusu olduğunda fizyolojik pek çok sorun yaşandığı gibi beraberinde psikolojik sorunlar da yaşanabiliyor.

28 günlük adet döngüsünde yaşanan hormon dalgalanmaları sindirim sisteminden bağışıklık sistemine kadar pek çok sistemde etkisini gösterdiği gibi psikolojik etkileri de hemen kendini gösteriyor.

Sağlıklı bir kadının adet döngü süresi 28 gündür. Bu döngü tamamlanana kadar kadınlık hormonu östrojen, erkeklik hormonu testosteron ve adet döngüsünün devamlılığını sağlamakla görevli progesteron hormonları salgılanır. Bu hormonlar kadının hayatına yön veren homonlar diyebiliriz.

Adet Döngüsünde Hormonların Aktiviteleri:

  1. Süreç, adet kanamasıyla başlayan bir haftalık süreçtir. Bu bir haftalık süreçte en düşük durumunda olan östrojen yükselmeye başlıyor. Bu hormonun yükselmesi de insanın kendini enerjik hissetmesini sağlıyor.
  2. Adetin 8. Günü ile 14. Günü arası olan bu ikinci haftalık süreçte testosteron hormonunda artış olmaktadır. Östrojen de en üst seviyesine ulaşıyor. İkinci hafta hamilelik için en uygun dönemdir. Hormonlardaki artış nedeniyle kişi kendini daha özgüvenli hissediyor. Daha konuşkan, daha neşeli oluyor.
  3. Bu süreç adetin 15. İle 22. Günleri arasında yaşanan üçüncü haftadır. Bu dönemde salgılanan progesteron hormonu döllenen yumurta varsa kadının vücudunu hamileliğe hazırlıyor. Eğer döllenme gerçekleşmemişse bu hormon düşüyor.
  4. Adetin bu son haftasında östrojen ve progesteron hormonlarının seviyelerinde düşme gözleniyor. Ödem, şişkinlik ve hazım problemleri yaşanabiliyor. Yorgunluk hali söz konusudur.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.