Kabakulak Belirtileri Nelerdir?

Kabakulak Belirtileri Nelerdir?

Hemen her insanın çocukluk döneminde geçirdiği bir hastalıktan bahsedeceğiz: kabakulak. Bir çeşit virüsün neden olduğu bir enfeksiyon olan kabakulak hastalığı, genellikle çocukluk çağlarında ortaya çıkar ancak bazen ilerleyen yaşlarda da görülebilir. Artık eskiye oranla daha nadir görülür ve çocuklar daha sık aşı yaptırmaktadır. Paramyxovirus adı verilen bir virüsün neden olduğu bu hastalık, oldukça bulaşıcıdır ve grip ya da nezle gibi tükürük bezleri ile yayılır. Bu virüsü taşıyan kişinin bulunduğu ortamda bulunmak, dokunduğu nesnelere dokunmak, aynı havayı solumak, daha önce kabakulak olmamış kişiler için risk faktörüdür.

Kabakulak Belirtileri

  • Parotis bezlerinin birinde veya her ikisinde şişme ve ağrı,
  • Ağızda kuruluk hissi,
  • Çiğneme ve yutmada zorluk,
  • Halsizlik,
  • Yüksek ateş,
  • Baş ağrısı,
  • Yiyeceklerden uzak durma,
  • Karın ağrısı

gibi belirtiler en yaygın görülen kabakulak belirtileri arasındadır. Belirtiler, genellikle bu virüsün sisteminize girmesinden 2-3 hafta sonra görülmeye başlar. Bu virüsün kuluçka dönemi ortalama 17 gün sürmektedir. Çocukların yüzü ortalama 1 hafta içinde normale dönmektedir. Genel olarak 5 ile 9 yaş aralığındaki çocuklarda görülen bu hastalığın çocukluk dönemlerinde görülmemesi durumunda, bazı yetişkinlerde de görülüyor. Kış aylarında ve ilkbahar aylarında hastalığın görülme oranı daha fazladır. Çok kolay bulaşabilen bir virüs olması nedeniyle, eğer daha önce yakalanmadıysanız, etrafınızda bu hastalığa yakalanmış çocuklar olduğunda onlardan uzak durmalısınız.

Virüsün yayılması ile birlikte ilk görülen kabakulak belirtileri hafif bir ateş ve genel olarak halsiz hissetmedir. İlerleyen günlerde tükürük bezlerinde şişme ve ağrı görülür. Yüzün her iki tarafındaki yanaklarda görülen bir şişmenin eşlik ettiği bu hastalık, konuşurken ya da yemek yerken rahatsızlık yaratır.

Tedavisi Var Mı?

Bu hastalık için özel bir tedavi bulunmamaktadır. Ancak yarattığı ağrıyı hafifletmek için boyun bölgesine ısı paketleri ya da buz uygulanabilir. Hangi yöntemi seçmeniz gerektiğini mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Bununla birlikte, Reye sendromu riski nedeniyle kabakulak olan çocuklara Aspirin vermeniz önerilmez. Hastalık ile birlikte ortaya çıkan belirtileri hafifletmek için; daha yumuşak yiyecekler tüketilmeli, çorba gibi sıvı ve akışkan yiyecekler ve içecekler tercih edilmeli, sıcak ve tuzlu su ile hafifçe gargara yapılmalıdır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.