Kabak çekirdeği küçük gibi görünse de içerdiği besin değerleri bakımından oldukça yüksek zenginliğe sahip bir besin kaynağıdır. Az miktarda kabak çekirdeği tüketmek bile, sağlık açısından eşsiz faydalar kazanmaya yeterlidir. Özellikle magnezyum ve çinko açısından oldukça zengindir. Bundan dolayı, kabak çekirdeği çeşitli sağlık yararları ile beslenme ve diyetlerin de vazgeçilmezi olmaya başlamıştır.

Başta yağ ve protein olmak üzere, 28 gram kabuksuz şekilde kabak çekirdeğinde yaklaşık olarak 151 kalori vardır.

Buna ek olarak,  28 gram porsiyon aşağıdaki besin değerlerini içerir:

  • Lif: 1,7 gram.
  • Karbonhidrat: 5 gram.
  • Protein: 7 gram.
  • Yağ: 13 gram (6 gram omega-6 olarak).
  • K vitamini: Günlük alınması gereken değerin % 18’i.
  • Fosfor: Günlük alınması gereken değerin % 33’ü.
  • Manganez: Günlük alınması gereken değerin % 42’si.
  • Magnezyum: Günlük alınması gereken değerin % 37’si.
  • Demir: Günlük alınması gereken değerin % 23’ü.
  • Çinko: Günlük alınması gereken değerin % 14’ü.
  • Bakır: Günlük alınması gereken değerin % 19’u.

Ayrıca, bir sürü antioksidan ve uygun miktarda çoklu doymamış yağ asitleri, potasyum, B2 vitamini (riboflavin) ve folat içerir.

  1. Kalp Sağlığı için Magnezyum

Çeyrek bardak kabak çekirdeği, ATP (adenozin trifosfat, vücudunuzun enerji molekülleri) yaratılması, vücudunuzun enerji molekülleri gibi çeşitli hayati derecede önemli fizyolojik fonksiyonlara katılan önerilen günlük magnezyum miktarının yaklaşık yarısını içerir. RNA ve DNA, kalbinize kan  pompalanması, uygun kemik ve diş oluşumu, damarlarınızdaki rahatlama ve uygun bağırsak fonksiyonu sağlar.

Magnezyumun tansiyonunuza fayda sağlar ve ani kardiyak arresti, kalp krizi ve felci önlemesine yardımcı olduğu gösterildi.

  1. Bağışıklık Desteği için Çinko

Kabak çekirdeği, zengin bir çinko kaynağıdır. Bağışıklık, hücre büyümesi ve bölünmesi, uyku, ruh hali, tat ve koku duyularınız, göz ve cilt sağlığı, insülin düzenlenmesi ve erkek cinsel fonksiyonu gibi vücudunuz için birçok açıdan önemlidir. Bu besin değerlerinin eksikliği; soğuk algınlığı ve grip, kronik yorgunluk, depresyon, akne, öğrenme problemlerinde ve çocuklarda okul performansında zayıflamayla ilişkilidir.

  1. Bitki Bazlı Omega-3 Yağları

Kabak çekirdeği dahil olmak üzere, fındık ve tohumlar, bitki bazlı omega-3’ün (alfa-linolenik asit veya ALA) en iyi kaynaklarından biridir. Hepimizin ALA’ya ekstra ihtiyacı var, ancak ALA’nın vücudunuz tarafından, büyük çoğunluğunun yüksek insülin seviyeleri ile bozulmuş olduğu bir enzimle, EPA ve DHA’ya göre çok daha önemli omega-3 yağlarına dönüştürülmesi gerekiyor. Böylelikle, kabak çekirdeği ALA’nın mükemmel bir kaynağı haline geliyor.

  1. Prostat Sağlığı

Kabak çekirdeği, uzun süredir erkek sağlığı için önemli bir doğal gıda olarak değer taşıyor. Bu kısmen yüksek çinko içeriğinden dolayı prostat sağlığı için önemlidir (vücudun en yüksek konsantrasyonlarında bulunur) ve kabak çekirdeği özütleri ve yağları, benign prostat hiperplazisinin (BPH) tedavisinde rol oynayabildiğinden oldukça değerlidir. Araştırmalar, kabak çekirdeği yağı ve kabak çekirdeğinin prostat sağlığının desteklenmesinde özellikle yararlı olabileceğini öne sürecek sonuçlara ulaşmaktadır.

  1. Anti-Diyabetik Etkiler

Kabak çekirdeği, kanda insülin düzenlenmesine katkıda bulunur  ve oksidatif stresini azaltarak diyabetik komplikasyonların önlenmesine yardımcı olur.

  1. Postmenopozal Kadınlara Faydalar

Kabak çekirdeği yağı, doğal fito östrojenleri bakımından zengindir ve araştırmalar, iyi “HDL” kolesterolü önemli ölçüde artırdığını ve postmenopozal kadınlarda kan basıncında, kızarmalarda, baş ağrılarında, eklem ağrılarında ve diğer menopoz semptomlarında azalmalara yol açabileceğini gösteriyor.

  1. Kalp ve Karaciğer Sağlığı

Kabak çekirdeği sağlıklı yağlar, antioksidanlar ve liflerden zengin, özellikle keten tohumlarıyla karıştırıldığında kalp ve karaciğer sağlığına fayda sağlayabilir.

  1. Huzursuz Uyku için Triptofan

Kabak çekirdeği iyi bir uykuyu teşvik etmeye yardımcı olan iyi bir triptofan, çinko ve magnezyum kaynağıdır. Günde yaklaşık 1 gram triptofanın tüketilmesinin uykunun iyileşmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte, gerekli 1 gram triptofanın alınması için yaklaşık 200 gram kabak çekirdeği yemeniz gerekir. Bu tohumların içindeki çinko ayrıca, triptofandan serotonin’e dönüştürülmesine yardımcı olabilir; bu, daha sonra uyku döngüsünü düzenleyen hormon olan melatonine dönüştürülür. Ek olarak, kabak çekirdeği mükemmel bir magnezyum kaynağıdır. Yeterli magnezyum düzeyleri de daha iyi uyku ile ilişkilendirilmiştir. Bazı küçük çalışmalar, magnezyum takviyesi almanın, düşük magnezyum düzeyleri olan kişilerde uyku kalitesini ve toplam uyku süresini geliştirdiğini bulmuştur. Kabak çekirdeği, vücudunuzun serotonin haline dönüştürebildiği bir amino asit olan (triptofan) zengin bir kaynaktır ve bu da melatonine “uyku hormonu” na dönüştürülür. Uyumadan birkaç saat önce kabak çekirdeği yiyip, küçük bir meyve parçası gibi bir karbonhidratla desteklendiğinde, huzurlu bir gece uykusuna yardımcı olmak için melatonin ve serotonin üretiminiz için gerekli olan triptofanı vücudunuza sağlamanız özellikle yararlı olabilir.

  1. Yüksek Antioksidanlar

Kabak çekirdeği, karotenoidler ve E vitamini gibi antioksidanlar içerir. Antioksidanlar iltihaplanmayı azaltabilir ve hücrelerinizi zararlı serbest radikallerden koruyabilir. Bu nedenle, antioksidanlardan zengin gıdaları tüketmek birçok farklı hastalığa karşı korunmaya yardımcı olabilir.

  1. Kanser riskini azaltır.

Kabak çekirdeğinden zengin bir beslenmede mide, göğüs, akciğer, prostat ve kolon kanserlerinin düşük seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir. Yapılan önemli bir çalışmada, kabak çekirdeği  yemenin postmenopozal kadınlarda meme kanseri riskinde azalma ile ilişkili olduğunu bulmuştur. Diğer çalışmalar, kabak çekirdeğindeki göğüs kanserinin önlenmesi ve tedavisinde önemli bir rol oynayabileceğini öne sürmektedir.

Kabak çekirdeği, benign prostat hiperplazisinin (BPH), prostat bezinin büyüdüğü ve idrara çıkma ile ilgili sorunlara neden olabilecek bir durumun belirtilerini hafifletmesine yardımcı olabilir. İnsanlar üzerinde yapılan birçok çalışma, bu tohumların yemesinin, BPH ile ilişkili semptomları azalttığını bulmuşlardır. 1.400’den fazla erkek üzerinde yapılan bir araştırma, kabak çekirdeği tüketmenin BPH üzerindeki etkilerini değerlendirmiş. Bir yıl sonra, kabak çekirdeği tüketen erkekler azalmış semptomlar ve daha iyi yaşam kalitesi bildirdiler. Ayrıca, kabak çekirdeğini veya ürünlerini takviyeleri alarak, aşırı aktif bir mesanenin semptomlarını tedavi etmeye yardımcı olabileceğini gösteren bir araştırma da bulunmaktadır. Bir çalışma, aşırı aktif mesaneli 45 erkek ve kadında 10 gram balkabağı tohumu ekstresi eklenmesinin günlük idrar fonksiyonu geliştirdiğini buldu.

  1. Daha düşük kan şekeri seviyeleri

Kabak çekirdeğindeki yüksek magnezyum içeriği diyabet üzerindeki olumlu etkiden sorumlu olabilir. 127.000’den fazla erkeği ve kadını içeren gözlemsel bir çalışma, magnezyum bakımından zengin diyetlerin erkeklerde tip 2 diyabet riski % 33 daha düşük ve kadınlarda % 34 daha düşük bir risk ile ilişkili olduğunu buldu. Kan şekeri düzeyleri üzerindeki bu yararlı etkiyi doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

  1. Lif oranı oldukça yüksek

Kabak çekirdeği sağlıklı beslenmede gerekli olan lifler için mükemmel bir kaynaktır. Bununla birlikte, kabuğu çıkarılan kabak çekirdekleri, 1.7 gram lif içerir. Lifli bir diyet iyi sindirim sağlığı demektir. Buna ek olarak, yüksek lifli diyetler kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve obezite riskinde azalma ile ilişkilendirilmiştir.

  1. Sperm Kalitesini Arttırma

Düşük çinko düzeyleri, erkeklerde düşük sperm kalitesi ve artmış infertilite riski ile ilişkilidir. Kabak çekirdeği zengin bir çinko kaynağı olduğundan, sperm kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Yapılan çalışmalarda insan sperminin kemoterapi ve otoimmün hastalıklardan kaynaklanan zararlardan korunmasına yardımcı olabileceğini göstermektdir .

Kabak çekirdeği, antioksidan ve diğer besin maddelerinde, sağlıklı testosteron seviyelerine katkıda bulunabilir ve genel sağlığı iyileştirir. Bütün bu faktörler birlikte, özellikle erkeklerde doğurganlık düzeylerine ve üreme işlevine fayda sağlayabilir.