Jet Lag’dan Kurtulmak için İpuçları

  • Genel Sağlık
  • Jet Lag’dan Kurtulmak için İpuçları için yorumlar kapalı
  • 936 kez görüntülendi

Jet Lag’dan Kurtulmak için İpuçları

Sık sık yurt dışına seyahat edenler zaman diliminde değişim sendromu  veya ‘jet lag bozukluğu’ olarak da bilinen ‘jet lag’ etkisini çok iyi bilmektedir.

Bu terimler, bir uçuştan sonra yeni bir saat dilimine kadar olan semptom aralığını tanımlar. Birkaç saat dilimini geçtikten sonra iç vücut saati bozulduğunda olur.

İç vücut saatiniz hızlı seyahati ve yeni bir saat dilimini ayarlamakta zorlanır. Vücudun, birkaç saatten bir kaç haftaya kadar, yeni saat dilimine alışması ve bu yeni bölgeye uyum sağlamasına ihtiyacı vardır. İç vücut saatiniz, uyku ve uyanma şeklinizin yanı sıra iştah, sindirim, bağırsak alışkanlıkları, idrar üretimi, vücut sıcaklığı ve kan basıncını etkiler.

Sinir bozucu bir uyku modeli, jet lagının en yaygın semptomlarından biridir. Diğer belirtiler yorgunluk, sindirim sorunları, mide bulantısı, kas ağrısı, iştahsızlık, baş ağrısı, hafıza kaybı, yargı bozukluğu, zayıf konsantrasyon ve sinirliliktir.

Belirtiler kişiden kişiye değişir ve dokuz veya daha fazla zaman diliminde, özellikle doğu yönünde seyahat ettiyseniz, 5 ila 6 gün sürebilir.

Herkes jet lag’dan muzdarip olabilir, ancak bazı faktörler bu durumu yaşama olasılığını artırabilir. Bu faktörler, doğu saat bölgelerine seyahat eden daha fazla zaman dilimi sayısı, uçuş sırasında dehidrasyon, alkol ve kafein içme, uykusuzluk, fazla stres yaşı ve 60 yaşın üzerinde olması gibi olayları içerir.

Jet Lag geçici ancak, tatiliniz veya iş seyahatiniz sırasında konforunuzu önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Neyse ki, semptomların şiddetini ve süresini azaltmaya yardımcı olabilecek bazı ipuçları ve yaşam tarzı değişiklikleri var.

Jet Lagı önlemek veya azaltmak için en iyi ipuçları ise şöyle:

1. Kalkıştan önce uyku rutini değiştirin

Ayrılmadan birkaç gün önce düzenli uyku düzeninizi değiştirmek de önemlidir. Bu, iç vücut saatinizin yeni zaman dilimine kolayca ayarlanmasına yardımcı olacaktır.
Hedefinize ulaştıktan sonra takip edeceğiniz uyku sürelerine uyacak şekilde uyku düzeninizi değiştirin.
Örneğin doğuda seyahat ediyorsanız, normal saatinizden bir saat önce yatın; batıda seyahat ediyorsanız bir saat sonra yatın. Gitmeden bir hafta önce bu değişiklikleri yapın.Ayrıca, yorgunluğu gidermek için seyahat etmeden önce yeterince dinlenin ve uyuduğunuzdan emin olun ki, jet lagının daha da kötü hissetmesini sağlayabilirsiniz.
Gitmeden önceki gece yoğun bir programdan kaçının. Seyahatiniz için önceden hazırlayın ve son dakika ambalajlamayı önleyin.

2. Varışta Güneş’in keyfini çıkarın.

Eğer gündüzleri hedefinize varmak, bu önemlidir , doğal güneş ışığında biraz zaman harcamak .
Günışığına maruz kalmanız beyninizin yeni zaman dilimine uyum sağlamasına yardımcı olacaktır. Aslında, gün ışığı, uyku ve uyanma döngüsünü düzenleyen en güçlü doğal araçtır ve bu da jet lag semptomlarını azaltmaya yardımcı olacaktır.
Sabahları günışığına maruz kalmanız, vücudunuzun doğuya doğru giderken olduğu gibi daha önceki bir saat dilimini ayarlamasına yardımcı olur.Akşam güneş ışığı batı yönünde seyahat ederken vücudunuzun daha sonraki bir saat dilimini ayarlamasına yardımcı olur.
Elinizden geldiğince fazla gün ışığı almayı deneyin, ancak bu doğrudan güneş ışığı altında çıkmanız gerektiği anlamına gelmez. Gölgeli alanlarda veya bol miktarda doğal güneş ışığı alan bir odada kalın.
Ayrıca, güneş yanığı riskini azaltmak için güneşe çıkmadan önce  güneş kremi uygulamayı unutmayın.

3. Susuz kalmayın.

Su içmek, jet lag’ın önlenmesi için ilk ve en önemli adımdır. Aslında, seyahat öncesi, sırasında ve sonrasında vücudunuzu susuz bırakmamanız gerekir.
Hava yolculuğu, suyun vücudun dışına sıkıştırılması ve uçuştaki kuru, kabin havası nem eksikliği, vücudunuzun hızlı bir şekilde kurumasına neden olabilir ve indiğinizde semptomları kötüleştirebilir.
Cildinizin nemli  kalabilmesi için su en iyi seçenektir. Hatta aromalı su veya limon suyuda deneyebilirsiniz.
Uçakta daha fazla su içmek lavoboya sık sık gitmenizi sağlayacaktır  bu nedenle kalkmanız ve hareket etmeniz için bir sebep olacaktır.


4. Kafein ve Alkollü İçkileri sınırlandırma
Tarifeli yolculuklarınızdan bir kaç gün önce ve uçuş halindeyken kafein ve alkollü içkilerinizi sınırlayın. Bu tür içecekler, yurtdışına seyahat etmenin en büyük yan etkilerinden biri olan rahatsız edici uykuya neden olabilir.
Kafeinli içecekler ve alkol yorgunluğu artırabilir. Artı, bu içecekler vücudunuzu kurutabilir, bu da varışta  sıkıntı yaratacaktır.
Ne kadar cazip olursa olsun, uçuş esnasında arabalı hizmetten yararlanıyorsanız bile kafeinli ve alkollü içeceklerden kaçının.
Bununla birlikte, geldikten sonra, gündüz uykusuzluğunu dengelemek için kahve, espresso ve gazlı içecekler gibi kafeinli içecekler içebilirsiniz. Ancak fazla miktarda kafeinden kaçının.

5. Yeterince Yemek yeme

Tıpkı uyku döngüsü gibi, farklı zaman dilimlerine sahip yerlere seyahat etmek sindirim rutinini etkileyebilir. Bu nedenle yediğinize yakından bakmanız gerekiyor.
Mümkünse gitmeden önce, yemek yiyebileceğiniz yere yakın  yemek yeyin.
Ayrıca, jet lag diyetleri sık uçanlar arasında oldukça popülerdir. Jet lag diyeti, programlı seyahatinizden birkaç gün önce yoğun bir diyet yemeği ve uçuşa çıkacağınız gün hiçbir diyet yapmamanızı gerektirir.
Yoğun bir diyetle uğraşırken, gece boyunca uykunuzu kesebilecek ve sindirim problemlerine neden olabileceğinden, yatmadan önce yüksek karbonhidrat veya yağlı yemek yemeyin. Proteinden zengin yemek size uyanık kalmaya yardımcı olur ve  enerjinizi korur.
Sindirim sisteminizi düzgün şekilde çalışması için yeni zaman dilimine göre hafif, sağlıklı yemekler ( çorba ve salatalar) yemeye çalışın.
Büyük, zengin yemekler, kabızlık ve ishal gibi belirtileri tetikleyebilecek sindirim sisteminizin sorunsuz çalışmasını daha zor hale getirecektir.

6. Melatonin almaya çalışın

Melatonin, vücudun normal yatma zamanında doğal olarak ürettiği bir hormondur. Aslında bu hormon, iç vücut saatini kontrol eder ve uyumaya ihtiyaç duyduğunuzda ve uyanmanız gerektiğinde vücuda sinyal gönderir.
Bir melatonin takviyesi alarak, vücudunuzun iç saatini sıfırlayabilirsiniz. Geçişi kolaylaştırmak için yeni bir saat dilimine geldikten sonra birkaç gün boyunca yatmadan önce alınmalıdır.
Yapılan araştırmalarda melatoninin jetlagın önlenmesinde veya azaltılmasında belirgin bir şekilde etkili olduğunu ve ara sıra kısa süreli kullanımı güvenli gibi görünüyor.
Özellikle doğu yönünde beş veya daha fazla zaman diliminde uçan yetişkinler  için önerilir.

Bununla birlikte, sizin için güvenli olduğundan emin olmak için melatonin takviyeleri almadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.