İşitme Kaybı

İşitme Kaybı

Delik Kulak Zarı

Kulak zarı, dış kulak yolu ile orta kulağı birbirinden ayıran yaklaşık 130 mikron kalınlığında şeffaf sedefi renkli bir  yapıdır.  Başlıca 2 fonksiyonu vardır;

– İşitme fonksiyonu; ses dalgalarından titreşim oluşturulması ve orta kulak kemikçiklerine iletilmesi.

– Koruma; orta kulağı dış kulakdan gelen bakteri ve diğer ekenlere karşı korur.

Kulak zarı deliği bu  zarın delik veya yırtık olmasıdır.

Kulak zarı başlıca aşağıdaki nedenlerden dolayı yırtılır

 Enfeksiyonel nedenler:

Orta kulak enfeksiyonlarında kulak zarında kendiliğinden bir yırtılma görülebilir. Bu durumda kulak kyolu girişinde kanlı ilithabi bir akıntı  izlenir. Uygun tedavi ile çoğu kendiliğinden kapanır. Tedavi edilmeyen orta kulak sıvı birikmeleri uzun dönemde kulak zarında çökm e delinmelere neden olabilir.

Travmatik nedenler

-Kulağa şiddetli tokat atılması

-Kafatası kırığının belli türlerinde

-Ani bir patlama sonrası

-Aşırı sıcak veya asidik bir sıvının kulak kanalına kaçması

-Basınç travmalarında

-Pamuklu cubukyada başka bir cisimin kulak içine sokulması

– Nadiren takılan kulak tüplerinin çok uzun süre kulakda kalması

Östaki tüpünün fonksiyon bozuklukları uzun dönemde zarda çökme deliklere neden olabilir.

Delik Kulak Zarının İşitmeye Etkileri

Genellikle delik büyüdükçe, işitme kaybı da artar. Deliğin kulak zarındaki yeri de işitmeyi etkiler. Şayet kafatası kırığı orta kulakta birbiri ile bağlantılı olarak işitmeyi iç kulağa ileten kemikçiklerde de bir hasar meydana getirmişse, işitme kaybı oldukça ağır olabilir.

Kulak zarı, ani bir darbe veya patlama sonucu delinmişse, işitme kaybı fazla olabilir ve kulak çınlaması da şikayetlere eklenebilir. Bu durumda işitme zamanla geri döner ve kulak çınlaması birkaç gün içerisinde azalır. Kulak zarı deliğine bağlı sürekli iltihap olması, ileri derecede işitme kaybına yol açabilir.

Delik Kulak Zarının Tedavisi

Deliğin tedavisine girişmeden önce, işitme testi yapılmalıdır. Kulak zarının onarılmasının faydaları duş yaparken, banyoda veya yüzerken orta kulağa su kaçmasını önlemek, işitmeyi artırmak ve çınlamayı azaltmaktır.

Şayet delik çok ufaksa, kulak, burun, boğaz hekimleri bunun kendi kendine kapanıp kapanmayacağını anlamak için bir süre takip etmeyi tercih edebilirler. Koopere hastanın delik kulak zarına muayenehanede yama konması da denenebilir. Hekiminiz, mikroskop altında, yeniden kapanması için delik kenarlarını, kimyasal bir madde ile uyarıp üzerine bir kağıt parçası koyabilir. Kulak zarının kapanması ile genellikle işitmede bir iyileşme hissedilir. Deliğin tam kapanması için birkaç kez (üç, dört kez) yamalama işlemi gerekebilir. Şayet hekiminiz muayenehanede yapılan bu yamalama işlemi ile zardaki deliğin tam ve iyi olarak kapanmayacağına kanaat getirirse, operasyon planlanır.

Birçok operasyon yöntemi vardır ama hepsinde temel ilke, deliği hastanın kendisinden alınan dokularla tamir edip eğer orta kulak kemiklerinde hasar varsa düzeltip iyileşmeye bırakmaktır. Operasyon çoğunlukla deliğin tam olarak kapanmasını ve işitmenin düzelmesini sağlar.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.