Isırgan Otu ve Faydaları

  • ALTERNATİFTIP
  • Isırgan Otu ve Faydaları için yorumlar kapalı
  • 1.612 kez görüntülendi

Isırgan Otu ve Faydaları

Diğer adı urtica olan ısırgan otuyla tanışmanın acısını herhalde pek çoğumuz tatmışızdır. Ama ona deydiğimizde bize şırınga ettiği maddeler (asetilkolin ve histamin), ısırgan otunun önemli bir bitki oluşunda başlıca rolü oynarlar. Bitki, organizmadaki bütün metabolizmaları uyarır. Ama onun özelliklerinden pek çok hastalıkta da yararlanılabilir.

Isırgan otunun kullanımı ve ısırgan otunun faydaları:
Isırgan otu öncelikle idrar arttırıcıdır. Romatizma, gut, sık idrara çıkma ihtiyacı duyma, idrar tutukluğu, mesane taşı ve prostat iltihabi gibi rahatsızlıkları olanların, ısırgan otunun idrar arttırıcı etkisinden yararlanabilecekleri unutulmamalıdır. Isırgan otu ishale karşı da kullanılabilir.

Isırgan otu kanamaları ve rahatsız edici nezle akıntılarını durdurabilir. Kanı temizler ve öncelikle bu özelliği sayesinde, ilkbahar kürlerinde kullanılan bitki çaylarında mutlaka yeri vardır. Isırgan otu çok eski zamanlardan beri ıspanak gibi de tüketilir. Sebze çorbalarına katkı olarak da kullanılabilir, çünkü içerdiği demir ve magnezyum gibi madensel maddeler organizma için çok önemlidir. Isırgan otunun içerdiği C vitamini oranı da dikkat çekicidir.

Toplama: Tüm ısırgan otu türleri doğada ve bahçelerde yetişir. Sapın toprağa en yakın bölümünden kesilir. Her mevsimde, gerektiği kadar toplanmalıdır. Taze olarak daha etkilidir. Çiçeklenme, haziran ve ekim dönemindedir. Tarım mücadele ilaçları kullanılan bölgelerden toplanmamalıdır!

Genelde küçümsenen ısırgan otu, Allah’ın eczanesinde yetişen en önemli şifalı bitkilerdendir. Onun kan temizleyici ve kan yaptırıcı gücünden de özellikle ilkbahar kürleri biçiminde yararlanılmalıdır. İlkbaharda genç ısırgan otu sürgünleri toplanır ve dört haftalık bir ısırgan otu kürüne başlanır. Sabahları aç karnına yudumlanarak içilen bir bardak çayın ardından gün boyunca da iki bardak çay içilir. Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.