İshal Nedenleri ve Tedavisi

  • HASTALIKLAR
  • İshal Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 984 kez görüntülendi

İshal Nedenleri ve Tedavisi

İshal, sık sık tuvalete gitmek zorunda kalmak ve normal katılıktaki dışkının sulu veya yumuşak; sümüklü, kanlı veya yağlı bir şekil alması durumudur.

İshal Belirtileri: Sık sık idrara çıkma (günde 3 kereden daha fazla), dışkının sulu olması ve kusma gibi belirtilerle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bazen ağrı yapabilir. Bulantı ve kusma da görülebilir. İshal, vücudun ciddi miktarda su ve mineral kaybetmesine neden olur. İshal, Özellikle yaz aylarında artış gösterir. Çocuklarda İshal daha tehlikelidir. Çocuk ölümlerinin en önemli sebeplerinden biridir. En sık 0-5 yaşları arasındaki çocuklarda görülür.

İshal Nedenleri: Bakteri, virüs ve parazitlerin neden olduğu enfeksiyonlar, ishalin başlıca nedenleridir. Antibiyotik kullanımı da ishale neden olan etkenler arasındadır. İshalin nedenleri arasında; yiyeceklerin bozuk olması veya yiyecek çeşitlerinin değişikliği, üşütme, isteri, bağırsak hastalıkları, kolera, dizanteri, tifo, nefrit, kalp, karaciğer veya akciğer hastalıkları sayılabilir.Alkol tüketimi vücudun su emme yeteneğini azaltır. Bu nedenle ishale de neden olabilmektedir.

İshal Tedavisi: İshal tedavisinde dikkat edilecek en önemli konu vücudun kaybettiği sıvının tekrar vücuda geri kazandırılmasıdır. Bu nedenle, ishal olan kişiye/çocuğa normalden daha fazla su verilmelidir.

İshal bebeklerde ve çocuklarda ciddi oranda su kaybına yol açtığı için bebeklerin sık sık emzirilmesi, çocukların da daha fazla su içirilmesi gerekir. Ayrıca, kaybedilen sıvı ve minerallerin yerine konması amacıyla, ana çocuk sağlığı merkezlerinden ücretsiz alabileceğiniz tuz-şeker çözeltisini (ORS) evinizde bir litre suda eriterek bebeğinize içirin. Bu çözelti, normal sudan daha iyi emildiğinden vücudun sıvı ve mineral kaybını telafi etmesi daha etkili olmaktadır.

İshal olan bebeklerde anne sütü, pek çok hastalığa karşı olduğu gibi ishale karşı da çok önemli bir koruyucudur. Bundan dolayı bebeğin anne sütü ile beslenmesi ihmal edilmemelidir. Bebeğe ilk 6 ay sadece Anne sütü verilmelidir. 6. aydan itibaren de anne sütünün yanında ek besinlere başlanmalıdır ve Anne Sütüne 2 yaşına kadar devam edilmelidir.

Doktora danışmadan bebeğinize ishal kesici ilaç vermeyin. Çocuklarınıza her zaman verdiğinizden daha çok su verin ve onları kesinlikle aç bırakmayın. Pirinç, patates, ekmek, yağsız et, yoğurt, sebze-meyveleri, muz, elma ve havuç suyunu tercih edin. Yağlı besinlerden, çay, kola gibi çok şeker içeren içeceklerden kaçının.

Bu yazı ishal nedir, ishal neden olur, ishal nasıl tedavi edilir, ishal nasıl önlenir, ishale iyi gelen meyveler, ishale ne iyi gelir, ishale iyi gelen ilaçlar, ishal belirtileri, ishal sebepleri, nasıl ishal olunur, ishal nasıl geçer konusunda bilgi vermek için yazılmıştır.

neden ishal olunur, ishal neden olur nasıl geçer, ıshal nedir, nasıl ishal olunur, sümüklü ishal neden olur, sümüklü ishal, ishal nasil olunur, ishal neden olunur, gebelikte ishal tedavisi, ishal nasıl geçer

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.