İncir Kabızlığa İyi Gelirmi? Kabızlık İçin İncir Kürü Tarifleri

  • Genel Sağlık
  • İncir Kabızlığa İyi Gelirmi? Kabızlık İçin İncir Kürü Tarifleri için yorumlar kapalı
  • 881 kez görüntülendi

Kabızlık her yaştan insanı etkileyen çok yaygın görülen bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır. Kabızlık dışkılama zorluğuna neden olur ve hatta aşırı sert dışkıyı boşaltmak için kişi çok sıkıntı duyar.

Kabızlığın ana nedenleri arasında kötü beslenme, yetersiz sıvı alımı, düzensiz dışkılama alışkanlığı, bazı ilaçların yan etkileri, fiziksel aktivite eksikliği, karın kaslarının güçsüzlüğü, hemoroid ve stres yer alır. Kabızlıktan muzdaripseniz, sık sık kabız oluyorsanız ilk yapmanız gereken şeylerden biri dahiliye uzmanına başvurup bunun nedenini teşhis ettirmektir.

Sual: Çocuğum kabız oldu. Bazı kişiler yetişkinlerde ve çocuklarda incir tüketimi kabız yapar diyor, bir kısım insanlar ise kabızlığa iyi gelir diyor.

Hangisi doğru?
CEVAP
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevil Elçin Kızılok’un cevabı; ( Kabızlığın en sık karşılaşılan neden yeterli miktarda sebze ve meyve yememek, bağırsakta posa oluşmamasıdır. Aç karına su içtikten sonra kuru incir veya kuru kayısı yemek bağırsak hareketlerini artırır, kabızlığı gidermeye yardımcı olur. Kuru inciri sade olarak tüketmeyi sevmeyenler için meyve salatalarına karıştırmak iyi bir alternatif olabilir.)

İncir lif açısından zengin içeriği ile doğal müshil vazifesi görür. Özellikle kronik kabızlıktan muzdarip olanlar günlük beslenmelerine mutlaka inciri dahil etmelidir.

Taze veya kuru incir ikisinden birini tercih edebilirler. Taze incir mevsimindeyseniz taze inciri dışındaki kabuğu soymadan yiyin çünkü incirdeki lifin ve kalsiyumun çoğu kabuğunda bulunur.

İncir pekçok meyve ve sebzede olduğu gibi çözünür ve çözünmez liflerden oluşur ki her ikisininde bağırsaklar üzerinde çeşitli olumlu etkileri vardır. Çözünür lifler yağ asitleri ile bağlantılıdırlar, tüketildikten sonra jel kıvamına gelirler ve mide boşaltım sürecini dengeli bir şekilde yavaşça gerçekleştirmeye yardımcı olurlar. Çözünmez lifler ise sindirim kanalından daha hızlı hareket eden hacimli bir dışkı oluştururlar. Ayrıca çözünmez lifler dışkı yoluyla değişmeden geçerler. Çözünmez lifler sayesinde yumuşak dışkı bağırsak yolundan daha kolay geçer, böylece kabızlık önlenmiş olur.

 Aşağıda kabızlık kürlerinden dilediğinizi uygulayıp tüketebilirsiniz.

Kabızlık için incir kürü 1. tarif

Prof Dr. Ahmet Maranki kabızlık için incir kürü tarifi

  1. 5 adet kurutulmuş inciri 1 bardak sıcak suda 2 saat bekletin.
  2. Gece yatmadan önce incirleri yiyin, bu suyu için.
  3. 4 hafta küre devam edin.

Yoğurt Kabızlık Yaparmı? Uzman Doktor Cevaplıyor Tıklayınız

Kabızlık için incir kürü 2. tarif

  1. 2-3 bademi ve kuru inciri suya koyup 1-2 saat bekletin.
  2. Her ikisini de blenderdan yahut robottan geçirip macun kıvamına getirin.
  3. Her gece yatmadan önce 1 yemek kaşığı bu karışımdan yiyin.

Armut Kabızlık Yaparmı? Uzman Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

İncir ile kabızlık kürü 3. tarif

Malzemeler

  1. 18 gr açlık otu
  2. 1 çay bardağı kaynar su
  3. 8 adet taze incir
  4. Yarım su bardağı şeker
  5. 1 tane limonun suyu

Aktardan yahut internet üzerinden temin edebileceğiniz açlık otunu kaseye koyun, üzerine kaynar su döküp yarım saat bekletin. Süzgeçle veya tülbentle suyunu süzüp suyunu atın. Haşladığınız açlık otlarına incir ve şekeri katıp blenderdan veya robottan geçirin. Karışımı tencereye alın, ocağı kısın, ara ara karıştırın. Kalın, parlak şurup benzeri kıvam elde ettiğinizde ki bu 25 dk sürer içine limon suyu ekleyip iyice karıştırın. Ocaktan alın, temiz bir cam kavanoza şurubu dökün. Kullanmadan önce çalkalayıp, kabız olduğunuz zamanlar gece yatmadan 2 tatlı kaşığı için. 3-4 hafta buzdolabında karışımı muhafaza edebilirsiniz.

Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi? Bilimsel Araştırma Sonuçları Tıklayınız

Ceviz Suyu İle Kabızlıktan Kurtulma Kürü Tarifi Tıklayınız

Bulgur Kabızlık Yaparmı, Bulgur Yemek Gaz Veya İshale Neden Olurmu? Tıklayınız

Tavuk Alerji, Gaz, İshal Veya Kabızlık Yaparmı? Tıklayınız

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.