İltihaba Ne İyi Gelir Nasıl Geçer Vücutta İltihap Belirtileri Nelerdir?

  • Genel Sağlık
  • İltihaba Ne İyi Gelir Nasıl Geçer Vücutta İltihap Belirtileri Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 973 kez görüntülendi

İltihaba Ne İyi Gelir Nasıl Geçer Vücutta İltihap Belirtileri Nelerdir?

Vücutta iltihap, zararlı bakterilerin, virüslerin, mantarların veya diğer organizmaların vücuda girip, hücrelere dahil olup çoğalmasıyla meydana gelir. Bu makalemizde vücutta iltihap belirtileri ve iltihap kurutucu, söktürücü iltihaba kesin çözüm olabilecek bitkilerden doğal yöntemlerden bahsedeceğiz.

Vücuttaki iltihap belirtileri

  1. Yüksek ateş
  2. Halsizlik
  3. Vücudun çeşitli yerlerinde ağrı
  4. Baş ağrısı
  5. İştahsızlık
  6. Kaslarda sertleşme
  7. Alerji
  8. Ciltte kızarıklık, kaşıntı ve sıcak hissetme
  9. Eklem ağrısı ve eklemlerde şişlik

Zeytinyağı

Zeytinyağı içeriğinde bulunan yararlı bileşenleri sayesinde vücuttan iltihabı atmakta çok etkili yağlardandır. “Current Pharmaceutical Design” isimli tıp dergisinde yayınlanan 2011 tarihli bir araştırmaya göre; oleocanthal denilen ve saf sızma zeytinyağında bulunan fenollü isimli kimyasal bileşiğin vücutta iltihaba neden olan COX-1 ve COX-2 enzimlerinin üretimini engellediği tespit edilmiştir. Gerçek etkisinden yaralanmak için doğal sızma zeytinyağını tercih edin. Zeytinyağı ayrıca, dejeneratif eklem hastalıkları veya diyabet gibi iltihabı tetikleyecek hastalıkların riskini azaltabilir. Bunun için yiyeceklerinizi pişirmede ve salatalarınızda zeytinyağı kullanmalısınız.Harici kullanımlarda da (masaj, peeling, yüz maskeleri), deri altına nüfus ederek eklem ağrıları ve iltihabı giderir, ölü hücrelerden arındırarak daha sağlıklı bir cilde sahip olmanızı sağlar.

Zencefil

Zencefil, anti-inflamatuar yani iltihap gideri özelliklere sahip olan gingerol olarak bilinen bir bileşim içerir. “Journal of Medicinal Food” tıp dergisinde yayınlanan 2005 tarihli bir araştırmaya göre, zencefil kullanımı iltihap oluşumunu engelliyor veya oluşan iltihabın giderilmesini sağlıyor.Düzenli olarak tüketildiğinde, yaşlılığa bağlı eklem ağrıları ve romatizmal ağrıların, giderilmesini ve şişliklerin inmesini sağlıyor. Zencefili aktarlardan toz halinde veya kök şeklinde satın alabilirsiniz. Her ikisinden de çay yapabilirsiniz. Kök olanını salatalarınıza yemeklerinize rendeleyip tüketebilirsiniz. Daha etkili bir yöntem ise zencefil kapsüllerini eczaneler veya internet sitelerinden alarak hap şeklinde yutmaktır. Zencefilin kanı sulandırdığını bilerek kullanın, farklı bir rahatsızlığınız varsa kullanmadan önce doktorunuza danışın.

Zerdeçal

Hindistan mutfağının vazgeçilmezlerinden olan bu bitki vücuttaki iltihaplanma ve ödemin atılmasında etkili bir yardımcımızdır. İçeriğindeki etkin madde olan curcumin iltihap önleyici doğal bir antioksidandır. Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp Dergisinde 2003 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre, araştırmacılar zerdeçalda bulunan curcumin ile ilgili birçok araştırmayı gözden geçirdiler ve bu maddenin iltihaplanmada rol oynayan bir dizi farklı molekülü engellediğini tespit ettiler. Zerdeçal eklem iltihapları, kas burkulmaları ve diğer yaralanmaların hızlı onarılmasında etkilidir. 1 çay kaşığı zerdeçal tozunu, 1-2 bardak su ile karıştırın ve kaynatın. Birkaç hafta boyunca günde iki kez için.  Ayrıca 1 çay kaşığı zerdeçal tozunu, 1 bardak sıcak süt ile karıştırıp günde bir kez içebilirsiniz. Zerdeçal, kapsül formatında da satılmaktadır.

Sarımsak

Journal of Medicinal Food  tıp dergisinde yayınlanan 2012’de yapılan bir araştırma, sarımsakta bulunan birkaç bileşiğin anti-inflamatuar yani iltihap giderici etkiye sahip olduğunu tespit etti.  Başka bir araştırma, sarımsakta bulunan dört farklı sülfür içeren bileşiğin, iltihaba yol açan etkilerin önlenmesinde yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Kokusundan dolayı genelde kaçındığımız sarımsağı, küçük dilimler haline getirip su ile birlikte hap gibi yutabilir, yemeklerinize katabilir veya kapsül haline getirilmiş olanlardan satın alabilirsiniz. Ayrıyetten sarımsak yağını haricen de kullanabilirsiniz. Bu yağ iltihap kurutucu görevi görerek vücudunuzdaki bölgesel iltihabı gidermenizde fayda sağlar.

Somon

Somon benzeri soğuk su balıkları, eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) gibi omega-3 yağ asitleri bakımından zengindirler ve bu da vücuttaki enfeksiyon ve iltihapların giderilmesine yardımcı olur. Çalışmalar, bu yağ asitlerinin vücuttaki sitokin seviyesini düşürmede kilit bir rol oynadığını gösteriyor. Sitokinlerin, iltihap oluşumunda etkili bir rol aldıkları bilinmektedir. Bu etkilerinden faydalanmak için, aşırı pişirilmesinin sağlıklı yağları yok edebileceği için ızgara, fırınlanmış veya kavrulmuş somon yemekleri yiyin. Amerikan Kalp Derneği haftada 2 veya 3 kez somon yemeyi öneriyor. Balık yemeği sevmeyenler için balık yağı ve hapları da alternatif olarak düşünülebilir.

Ispanak

Bu koyu yapraklı yeşil sebze , iltihaplanmayı azaltmanın yanı sıra iltihap oluşumunu önlemeye de yardımcı olabilir. Ispanak iltihabı azaltan antioksidanlar ve E vitamini olarak çalışan karotenoidlere sahiptir. Bu bileşenler vücudu sitokinlerden korur. Bunu yanında ıspanakta bulunan alfa-linolenik asit (ALA) , ağrı ve iltihaplanmayı azaltıcı görev üstlenir. Ispanağı yemek olarak tüketebileceğiniz gibi sıkarak suyunuda içebilirsiniz.

Ceviz

Omega-3 yağ asidi türü açısından yüksek olan cevizde iltihap ile mücadelenizde etkili bir savaşçıdır. Journal of Nutrition’da yayınlanan 2004 tarihli bir araştırmaya göre, günde 50 gr ceviz yiyen kişilerin C-reaktif protein (CRP) gibi vücuttaki iltihap göstergesi maddelerin seviyelerini azalttığı tespit edilmiştir. Yüksek CRP, kalp rahatsızlığına yakalanma riskinizin arttığı anlamına gelir. Düzenli olarak ceviz tüketilmesi, kalp rahatsızlığı ve artrit gibi kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir ve kemik sağlığını güçlendirir.Gece suya  3-4 tane ceviz koyun. Ertesi sabah, aç karnına tüketin. Kahvaltılarınızda balınızın içine doğrayacağınız 2-3 ceviz hem sizi gün boyu zinde tutar hem de vücuttaki iltihap ve toksinleri atmanıza yardımcı olur.

Yaban mersini

Antosiyaninler, hidroksisinnamik asitler, hidroksibenzoik asitler ve flavanoller gibi asitler yaban mersininde bulunur. Bunlar hem antioksidan hem de vücuttaki iltihabı giderici etki sağlarlar.  Düzenli olarak yaban mersini tüketimi, artrit gelişme riskini azaltır ve bağırsak enflamasyonuna ve ülseratif kolitlere karşı koruma sağlar. Bu faydalı meyveyi gerek yiyerek gerekse suyunu sıkıp içerek tüketebilirsiniz.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Kandaki İltihabı Temizleyen Kür Tarifi
Beyaz dut kurusu kandaki iltihabı temizleyen en etkili maddelerdendir. Beyaz dut kurusu, kandaki CRP (Chemical Reaktif Protein) yüksekse düşürülmesinde mükemmel bir destekleyicidir. Yarım litre kaynamakta olan klorsuz suyun içerisine bir avuç dolusu (5-6 yemek kaşığı) beyaz dut kurusu atın ve altı dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edin.Altıncı dakikadan sonra ocaktan indirin. Ilıyınca süzün, yarısı sabah aç karnına, diğer yarısını akşam aç karnına için. Haşlanmış dutların tüketilmesi şart değildir. Toplam 25 gün uygulanır ve her defasında taze hazırlanması gerekir.  Klorsuz su yerine marketten alacağız pet şişe suyu da kullanabilirsiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.