İlaç Zehirlenmesinde Neler Yapılmalıdır?

  • Genel Sağlık
  • İlaç Zehirlenmesinde Neler Yapılmalıdır? için yorumlar kapalı
  • 1.580 kez görüntülendi

İlaç Zehirlenmesinde Neler Yapılmalıdır?

İlaç zehirlenmesi bazen ölümle sonuçlanabilmektedir. Bir kimsenin ilaç ile zehirlendiği kesinleştiği zaman kaybetmeden hemen hastaneye götürülmesi gerekmektedir. İlaç zehirlenmesi bir ilacı bilerek veya bilmeyerek fazla miktarda almaktan kaynaklanmaktadır. Zehirlenme sonucunda vücut organlarının doğal işlevinde bozukluklar meydana gelir. İlaç ile zehirlenmelerde ölüm oranları gelişmekte olan ülkelerde daha fazladır.

İlaç Zehirlenmesi Belirtileri

İlaç ile zehirlenmelerde belirtiler alınan ilaca, kişinin yaşına, biyolojik yapısına ve durumuma göre farklılıklar gösterir. Yalnız yine de bazı belirtiler bize kişinin ilaç ile zehirlendiğini gösterebilir. Bu belirtiler arasında kişinin devamlı uyku hali, kusma, kişinin anormal davranışlar göstermesi, solunum sayısında artış olması, şok ve koma hali, kalp atışlarının 100’ün üzerinde seyretmesi ve kas kasılmalarını sayabiliriz.

İlaç Zehirlenmesi Nedenleri

İlaç zehirlenmelerinin en baş nedenlerinden birisi de kaza ya da hata sonucu ilaç kullanımıdır. İlaçların kullanımı ile ilgili bilgi kâğıtları dikkatli bir şekilde okumalı ve ilaçları çocukların ulaşamayacakları bir yerde saklamalıdır. Tehlikeli ilaçlar ruhsal yönden problemleri olan kişilerin yanında bırakılmamalıdır. Bazen insanların kurtuluşu ilaçta düşünmelerinden dolayı aşırı dozda ilaç almaları. Alınan ilaçların organları etkilemeleri de farklı düzeyde olmaktadır. Uyku ilaçları, ağrı kesiciler ve morfin sınıfına giren bazı ilaçlar sinir sistemini etkilemektedir. Bazı ilaçlar solunumu, bazıları kalp sistemi, bazıları böbrekler, karaciğer gibi hayati organları etkiler.

İlaç Zehirlenmesi Tedavisi

İlaç zehirlenmesi sonucunda vücudun çeşitli organlarında çalışma sorunları ortaya çıkmaktadır. Zehirlenme sonrasında takip edilecek olan aşamalar ilk yardım, kişinin fiziki muayenesi, zehirlenmeye neden olan maddenin belirtilerinin incelenmesi, laboratuar tetkikleri, asıl tedavi ve hastanın gözlenmesi.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.