Tüketimi yüzyıllar öncesine dayanan ıhlamur, tilia ya da lime cinsi ağaç türlerinden bir bitkidir. Sinirleri yatıştırmak, stresten kurtulmak ve anksiyete ile başa çıkmak için insanların doğal tedavi edicilerinden birisi ıhlamurdur. Ihlamurun çiçekleri ve yaprakları genellikle birlikte toplanır, kurutulur ve özellikle kışın çay olarak demlenir. Daha çok sinirsel sistemin düzenlenmesi, yatıştırılması için tüketilen ıhlamur, aynı zamanda bağışıklık sitemi ve sindirim sistemini de güçlendirir. Kış aylarında sıkça yaşanan solunum yolları hastalıklarını hem önlemek hem de tedavi etmek için tüketilen ıhlamur, soğuk algınlığı, öksürük, boğaz kurumasına da iyi gelir.

Ihlamurun içerikleri ve şifa verdiği alanlar konusunda yapılan bilimsel araştırmalar devam etmekle birlikte, çiçeklerinin yüksek miktarda antioksidan içerdiği bilinmektedir. Bununla birlikte ıhlamur çiçeklerinin şeker, gallik asit ve organik asit barındırdığı tespit edilmiştir.

Ihlamurun faydaları

  • Faydalı, besleyici, sakinleştirici bir çay içmek isteyenler için ıhlamur çayı gayet ideal bir çaydır. İçeriğinde pek çok vitamin, antioksidan flavonoidler, yatıştırıcı müsilaj, tanen ve uçucu yağlar bulunmaktadır.
  • Ihlamurun, geleneksel kullanımındaki en temel amaç endişe ve kaygı durumundan sağlıklı bir şekilde kurtulmaktır. Ihlamur çayı içerek sakinleşmek, sinirleri yatıştırmak mümkündür.
  • Şiddetli baş ağrısının hissedildiği anlarda ılık bir ıhlamur çayı içerek şakaklarda hissedilen zonklamanın yok olması mümkündür.
  • Uykusuzluk çekenler, uykuya dalmakta zorlananlara yatmadan yarım saat öncesinde bir fincan ılık ıhlamur çayı içmeleri önerilir. Bu sayede deliksiz ve dinlendirici bir uyku mümkün olabilir.
  • Hazmı zor ağır bir yemeğin ardından yatmak zor olur. Kişi şişkinlik, gaz, ishal, kramp ve benzeri rahatsızlıklar hisseder. Oysaki ıhlamur çayının sindirim sisteminin fonksiyonlarını düzenleyici etkisi vardır. 1 fincan ılık ıhlamur çayı içerek mide ve bağırsağı rahatlatmak mümkündür.
  • İrritabl barsak sendromu gibi sindirim bozuklukları için en doğal tedavi yöntemi olarak ıhlamur çayı tüketimi önerilir. Ihlamur çayı, bağırsak tembelliğini de giderir.
  • Özellikle kış aylarında karşılaşılan soğuk algınlığı ve grip için ıhlamur çayı içmek iyi gelir. Ihlamur çayının kişiyi terletme ve ateşini düşürme etkisi vardır. Bu sebeple de başta soğuk algınlığı olmak üzere pek çok mevsimsel rahatsızlıkta, solunum yolu enfeksiyonlarında doğal ilaç olarak ıhlamur çayı tüketilmelidir. Bu bağlamda ıhlamur çayının astım, amfizem ve koah gibi kronik bronşiyal hastalıklarda da oldukça etkili olduğu bilinmektedir.
  • Ihlamurda doğal olarak bulunan ve çok faydalı olan p-kumarik asit vücutta detoks etkisi yaratan oldukça faydalı organik bir bileşendir. Kişinin terlemesini sağlayan bu asit vücuttan fazla suyu, tuzu ve toksinleri de atmaya yardımcı olur.
  • Ihlamur çiçeğinin antioksidanlar bakımından zengin olması, onu kanser karşıtı bir bitki haline getirmektedir. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde ıhlamur vücuttaki serbest radikallerle savaşır, hücreleri onarır. Özellikle ıhlamurdaki kuersetin ve kumarin gibi antioksidan bileşenler apoptosisi gibi sağlıklı hücreleri mutasyona uğratır ve kansere sebep olan zararlı maddeleri yok eder.
  • Vücutta kan basıncının normalden yüksek olması pek çok hastalığa sebep olabilen önemli bir problemdir. Ihlamur çayı ise sakinleştirici özelliği ve antioksidan içeriği sayesinde kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Ihlamur çayı sayesinde sakinleşen kişi, stresin, sinirin sebep olduğu kardiyovasküler sorunlardan da uzaklaşmış olur.
  • İltihap oluşumu hücrelere zarar veren, organların işleyişini bozan bir durumdur. Her hangi bir sebepten dolayı vücutta oluşan iltihabı azaltmak için düzenli olarak ıhlamur çayı tüketilmesi önerilir. Özellikle damarlarda ve solunum yollarında iltihap oluşumunun önlenmesi için en doğal çarelerden birisi ıhlamur çayıdır.
  • Ihlamur çayının klasik baş ağrılarını hafiflettiğinden, giderdiğinden bahsettik. Bir de migren kaynaklı baş ağrıları için de ıhlamur çayı öneriliyor.
  • Yoğun iş temposu ve eve gelince de ertesi gün için hazırlık yapma zorunluluğu genellikle konsantrasyonu olumsuz etkiler. her gün okula giden çocuklar da eve gelince ders çalışmak istemez, derse konsantre olamazlar. İşte böyle durumlarda zihni açmak, konsantrasyonu, odaklanmayı artırmak için ılık bir ıhlamur çayı önerilir. Ihlamur çayı; enerji verir, sinirleri yatıştırır ve zihni açar. Özellikle de hiçbir zararı olmadığı için çocuk ya da yetişkin, her yaşta tüketilebilir.
  • Atık, toksik maddelerin vücuttan atılamaması hem pek çok hastalığa sebep olur hem de kilo alımına ortam hazırlar. Ihlamur çayının detoks etkisinden yukarıda bahsettik. Aynı zamanda ıhlamurun diüretik özellik gösterdiği için kişinin idrar üretimini teşvik eder. Bu sayede düzenli olarak ıhlamur çayı üretimi ile vücuttaki gereksiz, zararlı maddeler idrar yoluyla atılır. Ihlamur çayı sayesinde hem vücut, organlar hem de kan temizlenmiş olur, çeşitli böbrek rahatsızlıkları, böbreğin aşırı yorulması da önlenmiş olur.
  • Kalp hastalıklarının pek çoğu aslında psikolojik sıkıntılardan, aşırı sinirden, stresten kaynaklanmaktadır. Gerginlikleri yumuşatan, sinirleri gevşeten ıhlamur çayını düzenli olarak tüketerek kalbi korumak da mümkün olacaktır. Ihlamur çayı sayesinde sinirleri gevşeyen kişi, endişe ve kaygılarından kurtulmuş, kalp çarpıntısı ve ritim bozukluğunu da önlemiş olacaktır. Aynı zamanda kalp hastalıklarının sebeplerinden olan damar tıkanıklığı için de ıhlamur çayı tüketilmesi öneriliyor. Ihlamur çayının damar genişletici etkisi bulunduğu için, düzenli olarak ıhlamur çayı tüketimi ile hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklar riski azalır, arter damarda plak oluşumu önlenir ve kalp sağlığı korunabildiği için de daha uzun ve sağlıklı bir yaşam mümkün olur.

Ihlamur nasıl toplanır, kurutulur?

Yağmur yağdıktan birkaç gün sonrasında ıhlamur çiçekleri ve bir miktar da yaprağı toplanır. Toplanan çiçekler ve yaprak temiz bir yerde güneşte kurtulur, güneşli bir ortam yoksa evde penceresi açık bir odada da bir örtünün üzerine serilerek kurutulabilir. Ihlamur çiçekleri ve yapraklarının tamamen kuruduğundan emin olduktan sonra onları ya cam bir kavanoza ya da bez torbaya koyup saklayabilirsiniz. Bunun için plastik kaplar, naylon torbalar sağlıklı olmayacaktır.

Ihlamuru kendiniz toplayıp kurutma imkanınız yoksa bir aktardan, organik besinler satan bir marketten satın alabilirsiniz. Ancak daha önceden başka ürünlerini de kullandığınız güvenilir bir markanın ürününü alırsanız daha sağlıklı olacaktır.

Benim size tavsiyem hemen her semtte bulunan köylü pazarlarından ya da organik pazarlardan edinmeniz şeklinde olacaktır. Aksi halde uzun süre dayanması için ilaçlanmış, katkı maddesi kullanılmış ıhlamurla tanışma riskiniz var.

Ihlamur çayı nasıl yapılır?

Kendiniz toplayıp kuruttuğunuz ya da satın aldığınız bir tutam ıhlamur çiçeğini alın ve çaydanlığın içine atın. Öncelikle üzerine biraz soğuk su koyun ve 2- 3 dakika bu suda bekletip yıkayın. Bu sayede üzerindeki tozdan kurtulmak mümkün olur. Ardından çaydanlıktaki ıhlamurun üzerine kaynar suyu koyun. Ihlamur içindeyken kesinlikle kaynatmayın. Çaydanlığın kapağını kapatıp 10 -15 dakika demlenmeye bırakın. Ihlamur çayını sabahtan demleyip akşama kadar 2 -3 bardak içebilirsiniz. Ancak her gün taze olarak demlemeye özen gösterin, 1 -2 gün çaydanlıkta kalan ıhlamur, faydalı öğelerinden bir kısmını kaybedebilir.

Ihlamur çayı tüketecek olanlara öneriler

  • Ihlamur çayı, tamamen doğal ve faydalı bir çaydır. Ancak günde 3 bardaktan fazla ıhlamur çayı içmek sağlık için zararlı olabilir ya da olumsuz bazı etkilere sebep olabilir.
  • Bir hastalıktan dolayı tedavi görüyorsanız, ilaç kullanıyorsanız ıhlamur çayı tüketmende öncesinde doktora danışmanız önerilir.
  • Ihlamur çayının yatıştırıcı özelliği olduğundan araba kullanmak gibi aşırı dikkat gerektiren etkinlikler öncesinde ıhlamur çayı tüketilmesi önerilmez.
  • Ihlamur çayının kan inceltici etkisi vardır. Bu bakımdan hamilelik döneminde ve doğumdan sonraki 1- 2 ay içinde ıhlamur çayı tüketimi sakıncalı olabilir.
  • Anemiden muzdarip olanların ıhlamur çayı tüketmeleri doğru değildir. Zira ıhlamur çayı, demirin vücuttaki emiliminde sorunlara sebep olabilir.