İdrarın Mikroskobik Analizi Nasıl Ve Nerede Yaptırılır?

  • Genel Sağlık
  • İdrarın Mikroskobik Analizi Nasıl Ve Nerede Yaptırılır? için yorumlar kapalı
  • 817 kez görüntülendi

İdrar mikroskobisi, böbrekleri etkileyen idrar yolu rahatsızlıklarının teşhisinde kullanılan oldukça yaygın bir yöntemdir. Böbrek hastalıkları ilerlemeden önce, böbrek filtresiyle ilgili rahatsızlıkların belirlenmesinde de oldukça etkilidir. Mikroskobik idrar tahlilinde idrardan az miktarda bir örnek alınarak mikroskop ile incelenir. Tipik bir mikroskobik idrar tahlilinde hastadan alınan örnek ile kırmızı ve beyaz kan hücreleri, bakteriler ve böbrekteki epitel hücreler incelenir.

İdrar mikroskobisi sonucunda, idrar kristal, lökosit, bakteri, mukus, protein, mantar gibi sorunlarla karşılaşmanız olağan bir durumdur. Doktorun verceği antibiyotikleri kullanarak ve bol su içerek bu sağlık sorunlarını atlatabilirsiniz.

Böbrekteki epitel hücrelerden idrarda az miktarda bulunması gerekir. Bu hücreler yeni hücreler geliştikçe böbrekteki tübüller tarafından atılır. Şayet alınan örnekte epitel hücrelerden çok sayıda var ise bu durum böbreklerle ya da üst idrar yollarıyla ilgili bir sorun yaşadığınızı gösterebilir.

İdrarda kırmızı kan hücrelerinden bulunması, pek çok rahatsızlığa işaret olabilir. Böbrek ve idrar yolu enfeksiyonları, böbrek ve idrar yolu taşları bunlardan bazılarıdır. Adet gören bir kadının, adet gördüğü zamanda yapılan tahlilinde idrarındaki az miktardaki kan, mesane yoluna sızmış olabileceği için normal kabul edilir. Fakat bunun dışında idrarda kan hücreleri görülmesi normal değildir.

İdrar mikroskobisi sonucunda beyaz kan hücrelerinin görülmesi, bu hücrelerin varlığı, bir idrar yolu veya böbrek enfeksiyonunun belirtisidir. 

Bir kadının verdiği idrar örneğinde bakteri bulunması normaldir. Pek çok durumda alınan idrar örneğinin kültürlenmesi beklenerek, enfeksiyona sebep olan bakteri çeşidi belirlenir.

İdrar mikroskobisi nerede yaptırılır?

Bu test, böbrekler ve idrar yoluyla ilgili olarak araştırılma yapılmasını isteyen herkese bir sağlık kuruluşunda uygulanabilir. Yapmanız gereken yalnızca bir üroloji yani bevliye doktoruna başvurmaktır. İdrar yaparken acı, idrarın renginin çok soluk olması ve çok koyu olması, idrara çıkarken zorlanma, yorgunluk, ağızda metalik tat, el, ayak bilekleri ve yüzde şişlik, nefes almada zorluk ve baş dönmesi gibi belirtiler, böbrek hasarı ve böbrek hastalıklarının habercisi olabilir.

İdrar tahlili  yaptırmanız gereken belirtiler:

  1.  İdrar problemleri (çok sık idrara çıkma, kasık bölgesinde idrar yaparken ağrı ve acı gibi)
  2.  Köpüklü idrar ya da idrarda kan görülmesi
  3.  Kötü kokulu idrar
  4.  Geçmeyen sırt  ve böbrek ağrısı
  5.  Genel olarak kendini iyi hissetmeme hali

Acil idrar tahlili yaptırmanız gereken belirtiler:

  • 38 dereceden daha yüksek olan ateş
  • Kontrol edilemeyen titreme
  • Baş dönmesi
  • İshal
  • Halsizlik

Sık İdrara Çıkma Neden Olur, Nasıl Geçer? Doktor Cevaplıyor Tıklayınız

İdrarda Beyaz Tortu Neden Olur, Nasıl Geçer? Tıklayınız

Kahverengi İdrar Neden Olur, Nasıl Geçer? Uzman Doktor Cevaplıyor Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.