İdrarda Lökosit Yüksekliği Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • İdrarda Lökosit Yüksekliği Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.186 kez görüntülendi

İdrarda lökositlere neden olan faktörleri bilmek önemlidir. Lökosit, alyuvarın başka bir adıdır. Bu hücreler, vücudun yabancı işgalcilere ve bulaşıcı hastalıklara karşı korunması için çalışan bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Beş çeşit lökosit vardır ve aslında idrarda belli ölçüde lökositin varlığı normal kabul edilir. İdrarda lökosit için sağlıklı aralık: 0 ila 5 WBC / HPF’dir. (WBC=Alyuvar) Ancak nitrat içermeyen idrardaki yüksek lökosit seviyeleri, herhangi bir hastalık veya enfeksiyonun varlığını işaret edebilr. Bu durum idrar yolu enfeksiyonu, böbrek taşları, hipertansiyon, diyabet veya diğer böbrek hastalıklarından kaynaklanabilir. Mesane, üretra, üreterler ve böbreklere zarar verebilir.

İdrarda Neden Lökosit Olur?

İdrar yolu enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu (İYE), mesane irritasyonunda (veya sistitte olduğu gibi) idrardaki lökositlerin ortak nedenidir. Bu durum kadınlarda daha sık görülür ve kadınların % 10-20’sinde her yıl en az bir kez idrar yolu enfeksiyonu ile karşılaşılır.

Böbrek taşları

İdrardaki lökositin yani, beyaz kan hücrelerinin (alyuvarların) sayısı normalden fazla olduğunda, bu durum böbrek taşlarına işaret edebilir. Çoğu böbrek taşı, kalsiyum tuzları içerir ve üretranın idrar yoluna müdahale ederek bakteriyel enfeksiyona neden olur.

Böbrek enfeksiyonu

Böbrek enfeksiyonu, idrardaki alyuvar oranının yükselmesine neden olabilir. Böbrek enfeksiyonlarıyla ilgili semptomlar mide bulantısı, kusma, ateş, yorgunluk ve mesane bölgesinde şiddetli ağrıdır.

Hamilelik

Hamilelikte, idrarda yüksek miktarda lökosit varlığı ile sıklıkla karşılaşılır. Ancak beyaz kan hücreleri seviyesindeki bu artış sık görülüyorsa, idrar yolu enfeksiyonu ya da başka bir rahatsızlık olup olmadığını teyit etmek için doktorunuzu ziyaret edin.

İdrar tutma alışkanlığı

İdrar tutma alışkanlığı mesaneyi zayıflatabilir ve sonuç olarak idrarı tamamen boşaltmak zorlaşır. İdrar uzun süre mesanede kalırsa, bakteri enfeksiyonu meydana gelebilir ve bununla birlikte idrarda daha yüksek seviyelerde beyaz kan hücreleri görürsünüz.

İdrar yolu tıkanıklığı

İdrar yolu tıkanıklığı, idrarda lökosit varlığının bir başka nedenidir. Mesane taşları, böbrek taşları, pelvis travması veya pelvis tümörü, tüm bu nedenler üriner sistem tıkanmasına neden olabilir. Ayrıca idrarda kanla da karşılaşabilirsiniz.

İdrarda lökosit belirtileri

İdrarda lökositlerin açık belirtilerinden biri, kötü kokulu veya bulanık idrardır. Ayrıca, normalden daha sık idrara çıkmak ve idrar yaparken acı hissetme veya yanma da yaşayabilirsiniz. İdrarda bulunan alyuvarların fazlalığı ile ilgili diğer semptomlar arasında titreme ve ateş, böbrek iltihabı, karın ağrısı, bulantı ve kusma, kronik leğen ağrısı ve seks esnasında ağrıdır.

İdrardaki Lökositleri Tedavi Etmenin Doğal Yolları

İdrarda lökosit bulunmasından muzdaripseniz bir Üroloji (Bevliye) doktoruna başvurmalısınız. Doktorunuz idrar yolu enfeksiyonunu veya böbrek enfeksiyonunu tedavi etmek için muhtemelen size antibiyotik reçete edecektir, ancak bu durumu tedavi etmek için doğal yöntemler de mevcuttur;

Aşağıdaki yöntemler, idrarda bulunan beyaz kan hücrelerini (lökositleri) azaltmanın doğal yollarıdır.

C vitamini

C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirir ve mesane enfeksiyonlarına, böbrek sorunlarına karşı koruma sağlar. C vitamininin ayrıca böbrek taşı oluşumu riskini azalttığı tespit edilmiştir.

Kızılcık

Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde kızılcık meyvesinin, idrar yolu enfeksiyonu tedavisinde ve bu enfeksiyonun önlenmesinde antibiyotiklere alternatif olabileceği görülmüştür. Kızılcıkta bulunan hippurik asidin antibakteriyel etkisinin, mesane enfeksiyonlarına karşı etkili olduğu düşünülmektedir.

Uva Ursi (Ayı Üzümü)

Uva ursi, idrar yolu enfeksiyonu tedavisinde yüzyıllardır kullanılmıştır. Uva ursi’deki arbutin, hidrokuinon adı verilen antibakteriyel bileşime dönüştürülür. Uva ursi, idrar yollarını temizleyecek, ağrıyı giderecek, enfeksiyonla savaşacak ve böbrek taşlarını tedavi edecektir. Bununla birlikte, uva ursi toksik olabilir ve hidrokuinon potansiyel olarak karaciğere zarar verebilir, bu nedenle bu yemişi satın alıp lökosit tedavisinde kullanmadan önce doktorunuzla konuşmanız önerilir.

Goldenseal (Altın Mühür Bitkisi)

Goldenseal, en güçlü bitkisel antimikrobik ilaçlardan biri olarak düşünülür. Goldenseal’deki aktif bileşen, berberin olarak adlandırılır. Natüropatik doktorların, idrar yolu enfeksiyonları da dahil olmak üzere enfeksiyonları tedavi etmek için goldenseal kullandıkları uzun bir geçmişi vardır. Bununla birlikte, etkinliğinin kesin bir kanıtı yoktur ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Düşük Oksalatlı Beslenme

Oksalat içeriği yüksek bir beslenme tarzının, böbrek taşı ile sık karşılaşan kişilerde idrar oksalatının % 80’inden sorumlu olduğu belirlenmiştir. Yüksek oksalatlı besinlere örnekler şunlardır; bamya, ıspanak, pancar, ravent, kurutulmuş incir, buğday, fıstık, fıstık ezmesi, badem ve susam. Düşük oksalatlı gıdalar ise, soğan, kabak, avokado, limon, kiraz, yabani pirinç, hindistancevizi, tarçın, zencefil, kekik, sığır eti, tavuk, yumurta ve hindidir.

Sık İdrara Çıkma Neden Olur, Nasıl Geçer? Doktor Cevaplıyor Tıklayınız

İdrarda Beyaz Tortu Neden Olur, Nasıl Geçer? Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.