İdrar Neden Siyah Olur, Siyah İdrar Gelmesinin En Önemli 15 Nedeni

  • Genel Sağlık
  • İdrar Neden Siyah Olur, Siyah İdrar Gelmesinin En Önemli 15 Nedeni için yorumlar kapalı
  • 860 kez görüntülendi

İdrar rengi normalde sarıdır, fakat bazı yiyecekler, çeşitli hastalıklar, hatta vitamin hapları bile idrarın sarıdan başka renge dönüşmesine neden olabilir. İdrarın siyah gelmesi, siyah idrar nedenleri makalemizde idrardaki bu renk değişikliğinin sebeplerine yer verdik

Alkaptonüri hastalığı

Alkaptonüri, fenilalanin ve tirozin metabolizmasının bozukluğunda ortaya çıkan nadir görülen kalıtsal bir hastalıktır. Birçok metabolik koşulda belirli kimyasalın fazla üretildiği zaman, aşırı miktarda enzim ortaya çıkar ve vücut biriken atıkları dışkı veya idrar yoluyla atmaya çalışır. Alkaptonüri hastaları homojentisik asit denilen toksik tirozin birikimiyle karşılaşırlar. Bu asit kanda birikir, idrara siyah rengi vererek idrarla atılır.

Yiyecekler ve içecekler

Aloe vera çayı, aleo vera suyu, armut, şeftali, kuru erik, elma gibi sorbitol içeren besinler, bakla ve ravent bitkisi, gibi bazı yiyecekleri çok miktarda tüketmek idrarın siyah renge dönüşmesine yol açabilir.

İlaçların yan etkisi

Kullandığınız ilaçlarda idrarın siyah olmasında rol oynayan etmenlerdendir. İçeriğinde betadline, anti-malarialler, sinameki ve methocarbamol bulunan ilaçların tüketimi yahut ciltle teması idrarda siyahlaşma yapabilir.

Fenol zehirlenmesi

Eldivensiz bu dezenfektanlar ile temas ettiğinizde yahut fenol kullanımından sonra elinizi yıkmadığınızda ortaya çıkan bir durumdur.  Kimyasal temizleyicilerden olan, deterjanların, temizlik maddelerinin içinde bulunan fenol, hidrokinon ve pirokatekine oksidize edilir, bunun sonucunda carboluria denilen, idrarın yeşil veya siyah renge dönüşmesine yol açan durum ortaya çıkar.

Hastalıklar

Aşağıdaki hastalıklar da siyah idrarın nedenlerindendir.

  1. Alkaptonüri
  2. Sıtma ve ateş
  3. Porphyria Cutanea
  4. Melanogen,
  5. Wilm tümörü,
  6. Böbrek, pankreas, prostat ve mesane kanserleri
  7. Siroz, karaciğer yetmezliği ve hepatit gibi karaciğer hastalıkları
  8. Üriner sistem yaralanması.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.