İdrar kaçırma, istemsiz idrar kaybına yol açan idrara çıkma olarak tanımlanabilir. Bu, çok yaygın bir ürolojik bozukluktur. İdrar kaçırma; aşırı aktif bir mesane, ani ve yoğun bir idrara yol açtığında, istemsiz bir idrar kaybına neden olduğunda ortaya çıkar ve genellikle şu 3 nedenle görülür;

 

  • Strese bağlı idrar kaçırma,
  • Şiddetli egzersiz, öksürme, hapşırma ya da gülme gibi fiziksel aktiviteler,
  • Mesaneyi tamamen boşaltmamaya bağlı olarak sık sık ya da sürekli idrara çıkma

 

Bazen idrar kaçıran bir kişinin, altta yatan bir sağlık problemi yoktur. Bazen de aşırı aktif bir mesane; şeker hastalığı, MS hastalığı, böbrek hastalığı ya da Parkinson hastalığı gibi, ilaç kullanımı ya da daha ciddi sağlık sorunlarından kaynaklanır. İstemsiz idrar kaçırma, ameliyat sonrası ya da doğumdan sonra da ortaya çıkabilir. Aşırı aktif mesanesi olan insanlar, tipik olarak günde 8 ya da dahaf fazla idrara çıkmak zorunda kalırlar. Mesanenin aşırı aktif olduğunu gösteren belirtileri hemen çözmek önemlidir. Bu noktada erken tedavi, istenmeyen durumları azaltabilir ya da tamamen ortadan kaldırabilir. Biraz zaman harcayarak, aşırı idrara çıkma ve idrar kaçırmanın üstesinden gelebileceğiniz kolay ve doğal yöntemlerden yararlanabilirsiniz.

 

İdrar Kaçırma Nedenleri ve Risk Faktörleri

 

Yaş

 

İdrar kaçırma, hem erkeklerde hem de kadınlardan görülür ve yaşamın herhangi bir noktasında görülmesi mümkündür. Ancak özellikle, yaşlı yetişkinlerde görülür. 50 yaşın altındaki kişilerde idrar kaçırma riski, %10’un altındadır. 60 yaşından sonra bu risk, %20 ile %30 aralığında artar.

 

Sinir Hasarı

 

Sağlıklı ve normal çalışan bir mesane, idrar dolduğunda, sinir sinyalleri ile boşaltılması istenene kadar idrarı tutar. Bununla birlikte vücutta sinir hasarı oluştuğunda, idrarınızı mesanenin dışına çıkaran tüp gevşeyebilir. Bu istenmeyen gevşeklik, idrar kaçırmaya neden olabilir. Sırt ameliyatı, şeker hastalığı, bel fıtığı, MS hastalığı, radyasyona maruz kalma ve inme, sinir hasarına bağlı idrar kaçırmaya neden olabilir.

 

Zayıf Pelvik Kaslar

 

Bir erkeğin ya da kadının pelvik kasları zayıf olduğunda, idrarın kontrolünde sorunlar olabilir. Pelvik kasları rahim ve mesaneyi tutan bir askı gibidir. Kadınlarda hamilelik ve doğum, sıklıkla pelvik kaslarının gerilmesi ve zayıflamasına neden olabilir. Bu da idrarın kolayca sızdırılmasına neden olur.

 

Menopoz

 

Kadınların mesanesi, vücut menopoza girdikten sonra sıklıkla değişir ve menopoz, istemsiz idrar kaçırma riskini arttırır. Burada en kuvvetli teori, menopoz ile birlikte östrojen kaybı yaşanmasıdır.

 

Fazla Kilo ve Obezite

 

Kilo vermek için güçlü bir neden arıyorsanız, ilerleyen dönemlerde idrarınızı tutamayacak olmak bunun için iyi bir neden olabilir. Fazla kilolu olmak, idrar kaçırma ile doğrudan bağlantılıdır ve aşırı kilo, mesaneye daha fazla baskı koyduğundan, bu oldukça mantıklıdır.

İdrar Söktürücü İlaçlar

 

İdrar söktürücü ilaçlar, yüksek tansiyon hastalarına sıkça verilir. Bu ilaçlar, idrar yoluyla daha hızlı su ve tuzdan kurtulmanıza yardımcı olur. Bu da, mesanenin daha hızlı dolmasına ve muhtemelen sızıntı yapmasına neden olabilir.

 

İdrar Kaçırmayı Önlemeye Yardımcı Bitkiler

 

İdrar kaçırma, yukarıda sıraladığımız faktörlere bağlı olarak görülebileceği gibi; bazı yiyecek ve içecekler de mesanenizi uyarabilir ve geçici idrar kaçırmaya neden olabilir. Bu durum, yalnızca rahatsızlık ve utanç yaratmakla kalmaz, aynı zamanda bakteriler için üreme alanı oluşturduğundan, zararlı da olabilir. Bu nedenle, bu sorundan kurtulmak için, idrar kaçırmanıza neden olan faktörü ortadan kaldırmalısınız. Doktorunuzun tavsiyelerine ve önerdiği tedaviye ek olarak, bazı doğal yöntemleri denemek de idrar kaçırmayı kontrol etmenize ve yaşam tarzınızda değişiklikler yapmanıza yardımcı olabilir. İdrar kaçırmayı kontrol etmenize yardımcı olacak doğal kürleri yazımızın devamında bulabilirsiniz…

Buchu bitkisi: Japonya’da yapılan çalışmalarda, bu bitki, 8 hafta boyunca düzenli olarak kullanıldığında, daha az tuvalete gitmeye yardımcı oluyor. Ayrıca idrara çıkma dürtüsünü azalttığı ve idrar kaçırmayı engellemeye yardımcı olduğu da doğrulanmıştır. Buchu bitkisi bunu, mesaneye gelen sinir sinyallerini arttırarak yapıyor.

At kuyruğu: Uzun ve kuyruk görünümü ile bu adı alan bitki, bataklıklarda ve nehir kenarlarında yetişir. Yaşlanma ile birlikte gelen strese karşı koruduğu düşünülen antioksidanlar yönünden zengindir. Zamanla sağlıksız hale gelen mesane dokusunun bu yaşlanma sürecini yavaşlatmada, at kuyruğu bitkisi etkilidir.

 

Mısır püskülü: Bu bitki, vitamin ve antioksidanlarla doludur. Boşaltım sistemi enfeksiyonlarını tedavi etmede, yüzyıllardır kullanılıyor. Daha yakın bir dönemde, idrar kaçırma tedavisinde de kullanılmaya başlandı. Ancak etkilerini tam olarak kanıtlayan bir araştırma yok.

Reishi mantarı: Bu mantar, 2000 yıldır Çin tıbbının temel unsurlarından biridir. Japonya’da yapılan bir araştırma bu mantarın, 8 hafta düzenli kullanımın sonunda idrara çıkma isteğini düşürdüğünü gösterdi.

 

Cüce palmiye: Avrupa’da, büyümüş prostatın neden olduğu sağlık problemlerini tedavi etmede, cüce palmiye ağacının meyvelerinden yapılan özler kullanılıyor. Araştırmalar, idrar kaçırma problemini azaltmak ya da tamamen ortadan kaldırmak için cüce palmiyenin, boşaltım sistemindeki sinirler üzerinde etkili olduğunu öne sürüyor.

Kabak çekirdeği: Kabak çekirdeği, iltihaplanma karşıtı özelliklere sahip omega-3 yağ asitleri ile doludur. Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir çalışma, kabak çekirdeği yağının, anormal idrar fonksiyonlarını iyileştirdiği ve idrar kaçırmayı azalttığını göstermiştir.

 

Ayı üzümü: Ayı üzümü, idrar kaçırmayı engellemek için harika bir bitkidir. Pelvik kasları güçlendiren annik asit yönünden zengin olan ayı üzümü, idrari kontrol etmenize yardımcı olur. Ayrıca antipsektik özellikleri sayesinde, boşaltım sistemindeki iltihaplanmalarla da savaşır. Bu çayı, günde 3 kez, birer fincan şeklinde tüketebilirsiniz.

 

Moringa bitkisi: Geleneksel Çin tıbbında idrar kaçırma için tipik bir tedavi seçeneği olarak tercih edilir. Kadınlarda, menopoz gibi hormonal değişimlere bağlı idrar kaçırma ile savaşmaya yardımcı olur. Bu bitkinin etkileri, yavaş yavaş görüldüğünden, sonuçları görmek için 6-8 hafta uygulanması önerilir.

 

Karayılan otu: Menopoz sonrası dönemde görülen idrar kaçırma problemleri, karayılan otu ile kontrol altına alabilir. İdrarınızı kontrol etmek için, içtiğinize suya ya da meyve suyuna, günde 2 kez, 10-20 damla karayılan otu özü damlatabilirsiniz.

 

Ayrıca içme suyu, soya sütü, kızılcık suyu, elma suyu, meyve çayları ve kafeinsiz çaylar da idrar kaçırma tedavisinde yararlanabileceğiniz içeceklerden bazılarıdır. İdrar kaçırma tedavisi sırasında kaçınmanız gereken yiyecek ve içecekleri ise şöyle sıralayabiliriz;

 

  • Alkol,
  • Yapay tatlandırıcılar,
  • Çikolata,
  • Turunçgiller,
  • Kahve,
  • Kola ve soda gibi asitli içecekleri,
  • Baharatlı gıdalar,
  • Çay,
  • Domates temelli yiyecekler

 

Yukarıda sıraladığımız bitkiler, idrar kaçırmaya iyi gelen bitkilerden bazılarıdır. Bitkisel yöntemler, doğal yöntemler olsalar da, tedavi amacıyla herhangi bir bitkiyi kullanmadan önce, mutlaka doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.