Horlama Tedavisi: Sessiz Tatlı Uyku

  • Genel Sağlık
  • Horlama Tedavisi: Sessiz Tatlı Uyku için yorumlar kapalı
  • 866 kez görüntülendi

Horlama Tedavisi: Sessiz Tatlı Uyku

Birçoğumuz yanımızda horlayarak uyuyan birinin etkileriyle karşı karşıya kalmışızdır. Ya da gece yanımızda horlayan kişi nedeniyle güne yorgun ve aksi bir şekilde uyandığımız da olmuştur. Bu nedenle horlama sadece horlayanı değil, aynı zamanda çevresindekileri de etkileyen bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman bir şaka malzemesi olarak kullanılan horlama, ilişkileri zedelemeden ve horlayan kişinin ya da yanında uyuyan kişinin sağlığına zarar vermeden, bir an önce tedavi edilmelidir.

Horlama nedeni hava yollarındaki yumuşak dokuların ya da kasların titreşmesinden dolayı ortaya çıkar. Derin uykuya daldığınız sırada içe doğru bükülen dokular hava yollarınızı tıkar ve titretir. Hava yolları ne kadar daralırsa titreşim ve horlama şiddeti o kadar artar.

Horlama Kısaca

Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.

  • Dikkat
  • Normal
Neden Horluyorum?

Yaş, kilo, burun tıkanıklığı, alkol, uyku pozisyonu gibi nedenlerden dolayı horluyor olabilirsiniz.  Hayat tarzınızda değişiklikler yaparak horlama sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.

Ne Yapmalıyım?

Sigara ve alkolü bırakın, ideal kilonuza kavuşun ve uykunuzu düzenli hale getirin.

Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Horlama için Kulak Burun Boğaz bölümüne gidilir.

Horlama Belirtileri

Horlama genellikle obstrüktif uyku apnesi (OSA) adı verilen bir uyku bozukluğu ile ilişkilidir. Tüm horlayanlar OSA’ya sahip değildir, ancak horlamaya aşağıdaki semptomlardan herhangi biri eşlik ediyorsa, daha fazla değerlendirme için bir doktora başvurmak gerekebilir:
  • Uyku sırasında solunumun kısa süreli durması
  • Gündüz aşırı uyku hali
  • Konsantrasyon zorluğu
  • Sabah baş ağrısı
  • Uyandıktan sonra boğaz ağrısı
  • Huzursuz uyku
  • Geceleri solunması veya boğulması
  • Yüksek tansiyon
  • Gece göğüs ağrısı
  • Horlamanın çok yüksek olması ve eşinizin uykusunu kaçırması
  • Çocuklarda, okulda dikkat eksikliği, davranış sorunları veya düşük performans
  • OSA sıklıkla yüksek sesle horlama ile karakterizedir, ardından solunum durduğunda sessizlik dönemleri gelir. Sonunda, bu azalma ya da nefes almada duraklama sizi uyandırmak için işaret olabilir. Sonunda yüksek sesle bir çığlık ya da nefes alma sesiyle uyanabilirsiniz.
  • Bozulan uyku nedeniyle hafifçe uyuyabilirsiniz. Bu nefes alma paternleri gece boyunca birçok kez tekrarlanabilir.
  • Obstrüktif uyku apnesi olan kişiler her uyku saatinde nefesinin en az beş kez durduğu dönemler geçirirler.

Horlama Nedenleri

Horlamanın birçok nedeni vardır. Bunlar:

Yaşlandıkça boyun kasları sarkar ve titreşir.
Fazla kilolu iseniz boynunuz daralır, dokular daha gevşek ve nefes aldığınızda titreşmeye daha meyilli hale gelir.
Kalın, yumuşak damak ya da genişlemiş bademcik ya da geniz eti hava yollarınızı daraltabilir. Normalden daha uzun bir küçük dil hava yolunu daraltabilir ve nefes aldıkça titreşimleri artırabilir.
Alerjilerden ya da septum deviyasyonundan (burun deliklerinin ayrım noktasında bir sapma olması) dolayı buruna doğru hava akışında sınırlanma olur. Bu da ağız yoluyla nefes almaya zorlar.
Alkol ve uyuma tabletleri gibi bazı ilaçlar özellikle boyundaki kasların gevşemesiyle uykuyu etkiler.
Sırt üstü uyuduğunuzda diliniz boğazınıza doğru geriye kaçarak hava yollarınızı kısmen kapatır.

Horlama Tedavi Yöntemleri

Horlama nasıl geçer? Horlama tedavisi nasıl yapılır? Bu genelde yukarıdaki tedaviler başarısız olduğunda önerilir.

Horlamanın tedavisi horlamaya neden olan birçok faktörün belirlenmesini içerir. Bunlar genelde kiloları azaltmaya çalşmak ve alkol alımını azaltmak gibi genel önlemlerdir. Ameliyat genelde en son seçenektir ve birbirini izleyen farklı tedavilerin kombinasyonunu içerebilir.

Horlamanın bazı nedenleri yukarıda da sayıldığı gibi hayat tarzı alışkanlıklarının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bu alışkanlıkları değiştirerek horlamanızı durdurabilirsiniz veya en azından minimize edebilirsiniz:

– Sağlıklı beslenmeye özen gösterin ve ideal kilonuza kavuşun.

– Düzenli egzersizler kaslarınızı kuvvetlendirip, horlamayı azaltacaktır.

– Beslenmeyle ve kiloyla ilgili bilgi formları mevcuttur. Doktorunuzla konuşarak, ideal kilo ve düzenli egzersiz programı yapabilirsiniz.

– Sigarayı bırakın, çünkü sigara burun ve boğazdaki dokuları zedeleyerek horlamayı artırır.

– Uykunuzu düzenli hâle getirin. Böylece daha iyi uyuyacaksınız. Bu da horlamayı azaltacaktır.

– Her zaman sırt üstü değil de yan yatarak uyumaya çalışın.

– Uyumadan önce alkolden kaçının.

– Başınızı uygun bir yastıkla yeterli derecede yükseltmek, horlamayı azaltır.

Günde 30 dakika pratiği yapıldığında, boğaz egzersizleri horlamayı azaltmak için çok etkili bir yol olabilir. Bazı sesli harfleri sürekli tekrarlayarak ve dili yuvarlayarak üst solunum yollarındaki kaslar güçlendirilebilir. Bu da horlamayı azaltacaktır.

Aşağıdaki egzersizleri deneyin. Yavaş başlayın, zaman geçtikçe yaptığınız setlerin sayısını artırın. Bazı durumlarda, egzersizleri diğer aktivitelerle birleştirebilirsiniz. Yan, duş alırken, yemek pişirirken ya da spor yaparken bu egzersizleri de pratik edebilirsiniz.

– Sesli harfleri (a-e-ı-i-o-ö-u-ü) 3 dakika boyunca sesli bir şekilde tekrarlayın. Bunu günde birkaç kez yapabilirsiniz.

– Dilinizin ucunu üst dişlerinizin arkasına getirin. Sonra da dilinizi arkaya doğru hareket ettirin ve tekrar öne getirin. Bunun 3 dakika boyunca yapın.

– Ağzınız kapatın ve dudaklarınızı büzün. 30 saniye boyunca böyle kalın.

– Ağzınız açıkken çenenizi sağa hareket ettirin. 30 saniye böyle kalın. Aynı hareketi sol taraf için de yapın.

– Ağzınız açıkken, boğazınızın arka kısmındaki kası 30 saniye boyunca kasmaya çalışın. İpucu: Aynaya bakın ve küçük dilinizi aşağı yukarı hareket ettirmeye çalışın.


Horlama ilacı için alerjileriniz ya da burun tıkanıklığınızın başka nedenleri varsa ilaç tedavisi için doktorunuza görünün. Burun tıkanıklığınız septum deviyasyonu gibi burundaki yapısal bir problemden kaynaklanıyorsa bunu düzeltebilecek cerrahi teknikler vardır.
Radyo vericilerinde kullanılan radyo dalgaları gibi dalgalar alt damağa gönderilir ve salınan enerji içteki dokuyu pıhtılaştırır. İyileşme sürecinde alt damak sertleşir ve tekrar titreşime ve horlamaya neden olmaz. Bu tekniğin en önemli avantajı kesme, dikme veya kanama ve olmaması ve tedavi sonrası çok az düzeyde bir rahatsızlık vermesidir. Bu aynı zamanda günlük aktivitelerden ve iş gücünden kayıp olmaması anlamına gelmektedir.
Tedavi özel kliniklerde ve sadece 20 dakika sürmektedir ve horlamanın kontrolü için başarı oran oldukça yüksektir.
Burada fazla büyük ya da hacimli olduğunda damağı küçültmek ve tekrar şekillendirmek için lazer kullanılır. Tedavide lokal anestezi kullanılır. Nadiren görülen kusma vakalarında ya da bu işlem bademciklerin alınmasını da içeriyorsa genel anestezi altında da yürütülebilir.
Lazer tedavisi bir diş tedavisi seansına çok benzer. Lokal anesteziden sonra tedavi yaklaşık 20 dakika sürer. Operasyon sırasında çok az ağrı görülebilir.
Tedaviyi takiben çeşitli ağrı kesicilerle ve antienflamatuarlarla eve dönersiniz. Konuşma hiçbir şekilde bu işlemden etkilenmez. İzne ayrılmak çoğu zaman gerekmemesine rağmen çok güçlü ağrı kesiciler alırsanız ve bunlar sizde susuzluk yaparsa gerekli olabilir. Tedavinin başarılı olma yüzdesi % 60-70 seviyelerindedir.
Horlama bazen dilin boğazda geriye kaçmasından da kaynaklanabilir. Mandibular Geliştirme Protezi hava akışını artıran ve horlamayı azaltacak şekilde dili konumlandırır. Bu horlamanızda önemli bir etken ise tek başına ya da kombine edilmiş tedavilerin bir parçası olarak önerilebilir. Protez sporcuların kullandığı ağız koruma aparatına benzer ve diş hekiminiz tarafından sağlanır.

Bademcikler sürekli nüksetmesinden ya da inmesinden dolayı alınır fakat çok büyüklerse horlamanın temel sebebi de olabilirler. Büyüklüğüne ve diğer faktörlere de bağlı olarak cerrah lazerle lokal anastezi yoluyla ya da bir gece hastane de kalarak genel anasteziyle bademciklerin boyutunu küçültmeyi tavsiye edebilir.

Horlamaya burun girişini saran dokuların tıkanması da neden olabilir.

Lazer Türbinektomisi lazer kullanarak burun kemiğinin boyutunu azaltan bir prosedür içerir. Bu sadece horlamayı azaltmaz aynı zamanda nefes alma kalitesini de artırır.

Prosedür lokal anestezi altında diş hekimi kliniğinde sadece 10 dakika sürer. Tedavi sırasında hiçbir ağrı görülmez fakat proses tedavi sonrası bir süre rahatsızlık verebilir.

Hamilelikte Horlama

Hayatlarında hiç horlamayan kadınlar, hamilelik dönemlerinde horlayabilirler. orlama; özellikle hamileliğin üçüncü trimester döneminde yaygın görülen bir durumdur.
İki sebebi bulunmaktadır:

Hamilelikte hormonlardaki dengesizlikler mukozanın şişmesine yol açabilir. Bu durum da burun tıkanıklığı ve horlamaya neden olabilir.
Obezite, horlama ile doğrudan bağlantılıdır. Hamilelikte kadınlar aşırı kilo alma eğilimindedir. Bu ekstra kilolar boyunda ekstra dokuya ve bu nedenle de horlamaya yol açabilir.

Ayrıca horlama çoğu yetişkin için ciddi olmasa da hamileler için oldukça büyük sorunlara yol açabilir.

Horlama, sadece nefes almayı bıraktığınız zaman kısa süreli uyku apnesine yol açabilir. Bu da vücudunuzda oksijen yoksunluğuna yol açabilir ve bebeğinize zarar verebilir.

Horlama da preeklampsiye yol açabilir. Ciddi bir sağlık sorunu olan preeklampsi erken doğuma neden olabilir ve diğer ciddi riskleri de beraberinde getirebilir.
Çalışmalar gösteriyor ki, hamilelikte horlama ile intrauterin gelişme geriliği örneklerinden muzdarip olma olasılığı daha yüksektir. IUGR bebeklerde düşük doğum ağırlığına neden olabilir. IUGR ayrıca bebeklerde gelişim geriliği gösterebilir. Düzenli ultrason taramaları IUGR tanısının erken konulmasına yardımcı olabilir.
Hamilelikte horlama ayrıca gebelerde gestasyonel diyabet yani gebelik diyabeti göstergesidir. Bu nedenle, bu özel gebelik sorununu ekarte etmek için glikoz tolerans testi aldığınızdan emin olun.
Bazı araştırmalar, horlamanın plasenta inflamasyonuna yol açabileceğini söylüyor. Bu durum da bebeklerde düşük doğum ağırlığına neden olabilir.

Horlama İçin Ne Yapılmalı

  • Uykudan kısa süre önce tüketilen ağır yemekler ve içkiden uzak durun. Yatmadan önce ağır yemek boğaz kaslarının normalden daha fazla gevşemesine bu da horlamaya yol açar.
  • Sportif bir yaşam biçimi tercih edin ve fazla kilolarınız varsa uygun bir diyet yardımı ile kilo verin.
  • Ağır horlama probleminiz yoksa yatış pozisyonunuzu değiştirmeyi deneyin. Dil geri düştüğü ve hava yollarının üzerine baskı yaptığı için bu yatış pozisyonu horlamaya yol açabilir. Yüzüstü veya yan yatarak uyumak tercih edilebilir.
  • Tenis topu tedavisine şans verin. İçinde tenis topu olan bir bel çantası takın ve sırtınızın boşluğuna getirin ya da katlanmış bir çift çorap da işinizi görebilir. Bu yöntemle her sırtüstü döndüğünüzde rahatsız olup yan yatarsınız.
  • Yatak odanızda temiz hava akışı olduğundan emin olun. Oda sıcak ve kuruysa burun geçitleri uyku sırasında tıkanır ve bu genellikle horlamaya yol açar. Pencerelerinizi açık tutun ve gerekirse genzinizi nemli tutmak için nemlendirici kullanın.
  • Sigara içiyorsanız bırakın ya da azaltma yoluna gidin. Sigara içmenin sayısız yan etkilerinden biri de neden olduğu horlama artışıdır.
  • Başınızı yüksekte tutacak ve horlamayı önleyecek bir horlama yastığı kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Horlama İçin Bitkisel Tedavi

Bir bardak suyun içine, 1 tutam adaçayı atın. 1 dakika kaynatın ve 1 dakika da demlemeye bırakın. İçine 1 çay kaşığı kadar karbonat,1 çay kaşığı kadar tuz(kaya tuzu olursa daha iyi olur)ilave edip karıştırın.

Eczaneden boş damlalık satın alın, bu damlalıkla, ister sabah akşam, ister yatmadan önce, damlalığı bu karışım ile doldurun ve burun deliğinin birene damlatın. Sonra aynı işlemi diğer burun deliğine uygulayın. Damlayı, başı iyice geriye atarak ve yatarken damlatın. Bir kaç dakika öyle yatın. Burun delikleriniz açılacak ve nefes almanız rahatlayacaktır.

1 bardak içilebilir elma sirkesi, mazı yaprağı, kekik, mersin yaprağı, sinirli ot. Bu bitkiler kaynar suda 5 dakika kaynatılır.Yatmadan önce gargara yapılarak kullanılır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.