Hodan Çayının Faydaları

  • ALTERNATİFTIP
  • Hodan Çayının Faydaları için yorumlar kapalı
  • 987 kez görüntülendi

Hodan Çayının Faydaları

 

Hodan çayı hakkında bilgi vermeden önce biraz hodan otu hakkında bilgi vermeye gayret göstereceğiz. Sıkıntıları gideren ve cesareti arttıran bir ot olarak bilinmektedir. Kaldirik otu ve ispit olarak da anılmaktadır. Aslında eski çağlarda özellikle savaşa giden askerlerde cesaret verdiği için bu ot kullanılmış bulunmaktadır. Araştırmalarda göstermektedir ki böbrek üstü bezlerine etkilemekte ve rahatlık hissi vermektedir. Bu anlamda yüksek kalsiyum, potasyum ve mineral tuz içerdiğinden dolayı da tuzsuz diyetlerde tercih edilebilecek bir ottur. Mayıs ve eylül aylarında mavi renkli olarak açmaktadır. 15 ile 60 santim aradığında olan boyunun yanı sıra aynı zamanda da halk arasında sağır dili olarak da bilinmektedir.

Hodan Çayı Nasıl Hazırlanır?

Rutubetli yerlerde rahatlıkla yetişebilen bir bitki olarak karşımıza çıkan hodan otunun çiçeklerin hesapları uzundur ve oval buruşuk yapraklara sahiptir. Ülkemizde ağırlıklı olarak Marmara Bölgesi’nde ve kuzey ile Batı Anadolu’da bulunmaktadır. Hodan çayı çok hızlı büyümekte ve yayılmakta olarak bir bitkidir. Geniş yapraklara sahiptir ve mavi yıldız şeklinde çiçekler açmaktadır. Yaprakları ve çiçekleri pek çok Akdeniz ülkesinde salata yapımında ve yemek yapımında kullanılmaktadır. Avrupa başta olmak üzere birçok farklı ülkede özellikle depresyon, metabolizma, güçlendirme, sindirim sistemi sorunları için birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.

Sizlere hodan çayının faydaları hakkında bilgi vermeye çalışalım. Öncelikli olarak ateş düşürücü ve öksürüğe iyi gelir. Aynı zamanda vücudun terleyerek çok daha rahat bir şekilde yurttan rahatlamasını sağlar. Hafif depresyon tedavisinde kullanılabildiği gibi aynı zamanda vücudu temizleme gibi bir özelliği vardır. Sakinleştirici etkisinin yanı sıra uykusuzluk tedavisinde de kullanılabilir. Gastrit tedavisinde yardımcı ürün olarak kullanılabilirken dolaşımını arttırma ve astım ile bronşite iyi gelme gibi faydaları bulunmaktadır. Sindirimi kolaylaştırır, ishale iyi gelir ve grip gibi hastalıkların daha çabuk geçmesini sağlar. Bu anlamda hodan çayı şifa kaynağıdır diyebiliriz. Peki bu hodan çayı nasıl hazırlanacaktır? Biraz da bu konuda bilgi vermeye çalışalım.

Hodan Çayı İçmenin Faydaları Nelerdir?

Hodan çayı yapmak için bitkinin kurutulmuş olan çiçeklerini ve yapraklarını kullanma şansına sahipsiniz. Bir bardak hodan çayı yapmak istediğinizde bir yemek kaşığı ufalanmış ve kurutulmuş olan hodan yaprağını veya çiçeğini kaynamış suyun içine atarak 10 dakika demlemek gerekir. Bundan sonra yapraklarını süzerek rahatlıkla kullanabilirsiniz. Size tavsiyemiz bal ile karıştırarak içmemiz bir daha rahat bir içim sağlayacaktır. Sağlığa faydaları gerçek anlamda çok fazla olduğu için insanlar tarafından çok tercih edilmektedir. Özellikle kekik, adaçayı, biberiye gibi bitkiler benzeyen antioksidan özelliği taşır. Ayrıca tarihte de ürünlerinin bozulmadan daha uzun süre muhafaza edilmesi için kullanılmış olan bir ot olarak bilinmektedir. Ateş düşürücü ve yatıştırıcı etkileri de tavsiye edilmekte ve çokça kullanılmaktadır.

Solunum yollarında yaşanan herhangi bir tıkanıklıkta ya da idrar yolu enfeksiyonlarında etkili sonuçlar veren bir bitki olarak bilinmesinin yanı sıra stres etkilerini azaltmaya da yardımcı olmaktadır. Hodan çayını düzenli olarak cilt üzerinde kullandığınızda sizler de yumuşama ve nemlendirici etkisini göreceksiniz. Özellikle kırışıklık görünümünü azaltmakta ve sizlere bu anlamda çok büyük fayda sağlamaktadır. İçerisinde bir yağ asidi vardır ve bu asit sayesinde kanı inceltip damar tıkanıklığını ve olası şekilde olabilecek kalp hastalıklarında önler ve henüz geleneksel kullanımının dışında bu bahsettiğimiz konuları destekleyecek bilimsel bir çalışma yapılmadığını da söylemek gerekir. Bu anlamda kullanımı sırasında bir doktora danışmak hatta kullanımından önce doktora danışarak ona göre hareket etmek en sağlıklı sonuçları doğuracaktır. Bu anlamda sizler de çok daha sağlıklı sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.