HIV ve AIDS nedir ? & AIDS Nasıl Bulaşır ?

  • HASTALIKLAR
  • HIV ve AIDS nedir ? & AIDS Nasıl Bulaşır ? için yorumlar kapalı
  • 838 kez görüntülendi

HIV ve AIDS nedir ? & AIDS Nasıl Bulaşır ?

Kazanılmış immün yetmezlik sendromu (AIDS), insan immün yetmezlik virüsünün (HIV) neden olduğu, potansiyel olarak hayatı tehdit eden kronik bir durumdur. Bağışıklık sisteminize zarar veren HIV, vücudun hastalığa neden olan organizmalarla savaşma kabiliyetini zamanla yok eder.

HIV cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Hamilelik, doğum veya emzirme döneminde bulaşıcı kanla temas veya anneden çocuğa da yayılabilir.

İlaç yoksa, HIV’in bağışıklık sisteminizi zayıflatmasından önce AIDS’in gelişmesi yıllar alabilir.

HIV/AIDS için kesin tedavi yoktur, ancak hastalığın ilerlemesini önemli derecede yavaşlatan ilaçlar vardır. Bu ilaçlar birçok gelişmiş ülkede AIDS ölümlerini azalttı. Fakat HIV, Afrika, Haiti ve Asya’nın bazı kesimlerindeki nüfusu azaltmaya devam ediyor.

HIV ve AIDS’in belirtileri, enfeksiyonun evresine bağlı olarak değişir.

Birincil infeksiyon (Akut HIV)

HIV ile enfekte kişilerin çoğunluğunda, virüsün vücuda girmesinden bir veya iki ay sonra grip benzeri bir hastalık gelişir. Birincil veya akut HIV enfeksiyonu olarak da bilinen bu hastalık, birkaç hafta sürebilir. Olası bulgular ve belirtiler şunları içerir:

Ateş
Baş ağrısı
Kas ağrıları ve eklem ağrısı
Boğaz ağrısı
Başta boyun olmak üzere şişmiş lenf bezleri

Klinik latent enfeksiyon (Kronik HIV)

Genellikle  lenf nodlarının sürekli şişmesi harici belirti yoktur.

Klinik olarak latent enfeksiyon, antiretroviral tedavi alınmadığı takdirde genellikle yaklaşık 10 yıl sürer.

Erken semptomatik HIV enfeksiyonu

Virüs, çoğalmaya ve bağışıklık hücrelerini yok etmeye devam ederken, hafif enfeksiyonlar veya aşağıdakiler gibi kronik belirtiler ve semptomlar gelişebilir:

Ateş
Yorgunluk
Şişkin lenf nodları – çoğu zaman HIV enfeksiyonunun ilk işaretlerinden biri
İshal
Kilo kaybı
Ağız mantar enfeksiyonu
Zona (herpes zoster)

AIDS’e Geçiş

HIV enfeksiyonu için herhangi bir tedavi görülmezse, hastalık genellikle yaklaşık 10 yıl içinde AIDS’e ilerler. AIDS geliştikçe, bağışıklık sistemi ciddi hasar görür ve fırsatçı enfeksiyonlara karşı hassaslaşır. Genellikle sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip bir kişiyi rahatsız etmeyen hastalıklar sonucu ölüm olur.

Bu enfeksiyonların bazılarının belirtileri  aşağıdakileri içerir:

Gece terlemesi
Tekrar eden ateş
Kronik ishal
Dilde kalıcı beyaz lekeler veya olağan olmayan lezyonlar
Sürekli, açıklanamayan yorgunluk
Kilo kaybı
Deri döküntüleri veya nodüller

Ne zaman bir doktora görünmeli ?

HIV bulaşmış ya da virüs bulaştırma riski altında olduğunu düşünüyorsanız, en kısa zamanda bir sağlık uzmanına başvurun.

HIV, hamilelik, doğum veya emzirme döneminde cinsel temas yoluyla kan yoluyla veya anneden çocuğa bulaşabilen bir viral enfeksiyondur.

HIV nasıl AIDS’e yol açar ?

HIV, CD4 hücrelerini yok eder – vücudun hastalıkla savaşmasına yardımcı olan belirli bir beyaz kan hücresi türüdür. Daha fazla CD4 hücresi öldürüldüğünde bağışıklık sistemi zayıflar.

HIV ile enfekte olan insanlar CD4 sayısı 200’ün altına düştüğünde AIDS’e ilerler ya da bir komplikasyon yaşarlar.

HIV nasıl bulaşır ?

HIV ile enfekte olmak için, bulaşmış kan, meni veya vajinal sekresyonlar vücuda girmelidir. Sıradan temasla – HIV / AIDS’li biriyle – sarılmak, öpüşmek, dans etmek veya el sıkışmak suretiyle enfekte olamazsınız. HIV, hava, su veya böcek ısırığı yoluyla bulaşmaz.

Başlıca bulaş yolları ;

Seks yapma. Kan, meni veya vajinal sekresyonları vücuda giren enfekte bir partnerle vajinal, anal veya oral seks yapımı ile bulaşabilir.

Virüs bazen cinsel aktivite sırasında rektumda veya vajinalarda ortaya çıkan ağız yaraları veya küçük gözyaşlarıyla vücuda girebilir.

Kan nakli. Bazı durumlarda, virüs kan nakli yoluyla bulaşabilir. Hastaneler ve kan bankaları artık HIV antikorları için test yaptığında bu risk çok düşük.

İğneleri paylaşarak. HIV enfeksiyonlu kanla kirlenmiş iğneler ve enjektörlerle bulaşabilir. İntravenöz uyuşturucu araçlarını paylaşma, hepatit gibi HIV ve diğer bulaşıcı hastalıklar açısından yüksek risk içerir.

Hamilelik veya doğum sırasında veya emzirme döneminde. Enfekte anneler bebeklerine bulaştırabilirler. Ancak, hamilelik sırasında HIV enfeksiyonu tedavisi gören annelerde, bebekleri için risk önemli ölçüde düşüktür.

HIV/AIDS’te ortaya çıkan enfeksiyonlar

Tüberküloz (TB). TB, HIV ile ilişkili en yaygın fırsatçı enfeksiyonlardandır ve AIDS’li kişiler arasında önde gelen ölüm nedenidir.

Sitomegalovirüs. Bu ortak herpes virüsü, tükürük, kan, idrar, sperm ve anne sütü gibi vücut sıvıları içinde bulaşır. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi virüsü etkisiz hale getirir ve vücutta uykuda kalır. Bağışıklık sistemi zayıflarsa virüs tekrar ortaya çıkar ve gözlere, sindirim sistemine, akciğerlere veya diğer organlara zarar verir.

Kandidiyaz. Kandidoz, HIV ile ilgili yaygın bir enfeksiyondur. Ağız, dil, özofagus veya vajinanın mukoza zarlarında iltihaplanma ve kalın, beyaz bir kaplamaya neden olur.

Kriptokokal menenjit. Menenjit beyni ve omuriliği çevreleyen zarların ve sıvının bir enflamasyonudur (menenjeler). Kriptokoksik menenjit, topraktaki bir mantarın neden olduğu, HIV ile ilişkili yaygın bir santral sinir sistemi enfeksiyonudur.

Toksoplazmozis. Bu potansiyel olarak ölümcül enfeksiyon, öncelikle kediler tarafından yayılan bir parazit olan Toxoplasma gondii kaynaklıdır.

Kriptosporidiyosis. Bu enfeksiyon, hayvanlarda yaygın olarak bulunan bağırsak parazitinden kaynaklanır. Kirlenmiş yiyecekler veya su ile bulaşır. Parazit bağırsaklarda ve safra kanallarında yetişir ve AIDS hastalarında şiddetli, kronik ishale neden olur.

HIV / AIDS’te ortaya çıkan kanserler

Kaposi sarkomu. Kan damarı duvarlarının bir tümörü olan bu kanser, HIV bulaştırmayan ancak HIV pozitif insanlarda yaygındır.

Kaposi sarkomu genellikle ciltte ve ağızda pembe, kırmızı veya mor lezyonlar olarak görülür. Daha koyu ciltli insanlarda, lezyonlar koyu kahverengi veya siyah görünebilir. Kaposi sarkomu ayrıca sindirim sistemi ve akciğerler de dahil olmak üzere iç organları etkileyebilir.

Lenfomalar. Bu tür kanser, beyaz kan hücrelerinden kaynaklanır ve genellikle lenf nodlarında görülür. En yaygın görülen erken belirtiler, boyundaki, koltuk altındaki veya kasıktaki lenf düğümlerinin ağrısız şişmesidir.

HIV/AIDS Tanısı

HIV tanısı virüse özgü birtakım testlerle (Anti-HIV, HIV-RNA, p24’lü HIV elisa, cd4 sayısı vs) konur.

HIV testleri için burayı tıklayınız.

HIV Tedavisi

HIV/AIDS için tedavi yoktur, ancak virüs kontrolü için çeşitli ilaçlar kombinasyon halinde kullanılabilir. Her bir anti-HIV ilacı sınıfı, virüsü farklı şekillerde bloke eder.

Tek ilaçlara karşı bağışık olan HIV suşlarının oluşmasını önlemek için iki sınıftan en az üç ilaç birleştirmek en iyisidir.

HIV karşıtı ilaç sınıfları şunlardır:

Nükleozid olmayan ters transkriptaz inhibitörleri (NNRTI’ler).

Nükleosid veya nükleotid ters transkriptaz inhibitörleri (NRTI’ler).

Proteaz inhibitörleri (PI’lar).

Giriş veya füzyon inhibitörleri.

Tedaviye ne zaman başlanır ?

HIV enfeksiyonu olan herkes, CD4 sayımına bakılmaksızın antiviral ilaçla tedavi edilir.

HIV tedavisi aşağıdaki durumlarda özellikle önemlidir:

Şiddetli belirtiler var.
Fırsatçı bir enfeksiyon var.
CD4 sayısı 350’nin altında.
Hamile.
HIV ile ilgili böbrek hastalığı var.
Hepatit B veya C için tedavi altında olma.

Tedavi zordur

HIV tedavisi rejimleri, hayatın geri kalanında her gün belirli saatlerde birden fazla hap almayı gerektirir. Yan etkiler şunları içerebilir:

Mide bulantısı, kusma veya ishal
Kalp hastalığı
Zayıflamış kemikler veya kemik kaybı
Kas dokusunun yıkımı (rabdomiyoliz)
Anormal kolestrol seviyeleri
Daha yüksek kan şekeri seviyeleri

Tedavi yanıtı

Tedaviye verilen cevabı belirlemek için viral yük ve CD4 sayıları izlenir. Viral yük, tedavinin başında test edilmeli ve daha sonra terapi süresince her üç dört ayda bir test edilmelidir. CD4 sayıları her üç altı ayda bir kontrol edilmelidir.

Yardımcı olabilecek takviyeler

Asetil L-karnitin. Asetil-L-karnitin’in HIV ile bağlantılı sinir ağrısına yardımcı olması mümkündür. Fakat asetil-L-karnitin eksikliği varsa yararlı olabilir.

Peynir altı suyu proteini. Ön kanıt, bir peynir yan ürünü olan peynir altı suyu proteininin HIV’li bazı kişilere kilo vermesine yardımcı olabileceğini gösteriyor. Peyniraltı suyu proteininin ishalı azalttığı ve CD4 sayısını arttırdığı da saptanmış.

Tehlikeli olabilecek takviyeler

Sarı Kantaron. Genellikle depresyonla mücadele etmek için kullanılan ot, çeşitli anti-HIV ilaçlarının etkinliğini % 50’den daha fazla azaltabilir.

Sarımsak takviyeleri. Sarımsak bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olsa da, sarımsak takviyeleri aynı zamanda birkaç anti-HIV ilaçla etkileşime girer – etkinliklerini yüzde 50 oranında azaltır.

HIV / AIDS’in duygusal, sosyal ve mali sonuçları, bu hastalığın üstesinden gelmeyi sadece hasta için değil aynı zamanda en yakını için de zorlaştırabilir.

HIV enfeksiyonunu önlemek için aşı yoktur ve AIDS’in kesin  tedavisi de yoktur.

Ancak kendinizi ve başkalarını enfeksiyona karşı korumak mümkündür. Bu, kendinizi HIV hakkında eğitmek ve HIV ile enfekte sıvıların (kan, meni, vajinal sekresyon ve anne sütü) vücudunuza girmesini sağlayan herhangi bir davranıştan kaçınma anlamına geliyor.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.