Hirşutizm Kadınlarda Kıllanma Hastalığı

  • KADIN HASTALIKLARI
  • Hirşutizm Kadınlarda Kıllanma Hastalığı için yorumlar kapalı
  • 1.499 kez görüntülendi

Hirşutizm Kadınlarda Kıllanma Hastalığı

Hirşutizm, androjen adı verilen seks hormonuna bağlı kıllanma artışı olarak açıklanabilir. Kıllanma artışı genelde üst dudak, çene, kulak, yanak, alt karın, sırt, göğüs ve üst kol ile uylukta meydana

gelir.

Hirşutizm, genelde androjen hormonunun artışına bağlı olarak meydana gelmekle birlikte bazen de kıl köklerinin bu hormona olan duyarlılığının artışı sonucunda da meydana gelebilir.

SEBEPLERİ
– En sık rastlanılan nedeni, polikistik over hastalığıdır (POH). POH da tipik olarak adet düzensizlikleri, kısırlık, şişmanlık ve hirşutizm gözlenir. Bu hastalığa böbrek üstü bezlerinden androjen salınımını arttıran hipotalamao-hipofzer hastalığın neden olduğu sanılmaktadır.
– Androjen salgılayan over (yumurtalık) tümörleri genelde hızlı kıl büyümesine, adet görmemeye ve virilizasyona (memede küçülme, seste kalınlaşma, kliterusta büyüme, alında açılma gibi) neden olurlar.

Bu tümörlerden en sık testesteron hormonu salgılanır.
– Bazı enzim eksiklikleri ve böbrek üstü bezinden uygunsuz hormon salınımı da hirşutizme neden olabilir. Böbrek üstü bezlerinden en çok salgılanan androjen Dihidroepiandrosteron-sülfattır.- İlaçlardan fenitoin, minoksidil, diazoksit; kıl büyümesine neden olabilirler. Penisilamin ve streptomisin de çocuklarda benzer etki gösterirler. Hekzakolorobenzen (mantar öldürücü) de kıllanmada artışa neden olur.
– Porfiria, hipotiroidizm, dermatomiyozit, akromegali, Hurler hastalığı, Cornelia de Lange hastalığı kıllanmada artışa neden olabilir.

Tedavi
Tedavide ilaç olarak doğum kontrol hapları, progestinler, spironalactone, simetidine, GnRH analogları, siproteron asetat kullanılabilir. Kozmetik olarak ağda, depilatörler, elektroliz, traş kullanılabilir. Altta yatan bir hastalık saptanmışsa buna yönelik tedaviler daima önceliklidir. Tıbbi tedavi sonucunda hirşutizm hastalarının %23-95 inde düzelme olmaktadır.

Bu yazı hirşutizm nedir, hirşutizm ne demek, hirşutizm nedenleri, hirşutizm hastalığı, hirşutizm nasıl geçer, hirşutizm tedavisi, kadınlarda kıllanma nedenleri tedavisi, kadınlarda kıllanma sebepleri sorunu konusunda yazılmıştır.

kıllanmayı artıran besinler, hirsutizm bitkisel tedavisi, hirsutizm geçermi, hirsutizm sebepleri, hirsutizm sebebleri, Hirşutizm nedir, hirsutizm nedeni hastaliklar, Hirsütizm hastalıgı nasıl gecer, Hirsutizm bitkisel, hirsutizm anneden bebege gecer mi

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.