Hepatit C Aşısı İlacı Testi Var mı Taşıyıcı Nedir? Bulaşma Yolları

  • Genel Sağlık
  • Hepatit C Aşısı İlacı Testi Var mı Taşıyıcı Nedir? Bulaşma Yolları için yorumlar kapalı
  • 848 kez görüntülendi

Hepatit C Aşısı İlacı Testi Var mı Taşıyıcı Nedir? Bulaşma Yolları

Hepatit C, hepatit C ismindeki virüsün, karaciğerde iltihaplanmaya yol açmasıyla meydana gelen hastalığa denir. Bu hastalık viral yani virüslerin neden olduğu bir hastalıktır ve karaciğerde ciddi hasara sebep olabilmektedir.

Hepatit C Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Hepatit C hastalığının belirtileri, hepatit C virüsünü kaptıktan yaklaşık altı veya yedi hafta sonra ortaya çıkar.

Hepatit C Hastalığı Çeşitleri Nelerdir?

Hepatit C’nin iki temel çeşidi vardır: Akut Hepatit C ve Kronik hepatit C. Hepatit C belirtileri, bu hastalığın kronik mi yoksa akut mu olduğuna göre değişkenlik gösterir. Hepatit C hastalığının 6 ay ve bundan daha kısa sürmesi Akut Hepatit C, 6 aydan uzun sürmesine ise Kronik Hepatit C denir. Akut Hepatit C zamanında müdahale edilmediği takdirde kroniğe çevirebilir. Kronik hepatit ise ömrünüz boyunca sürebilir, çünkü vücudun bu virüsten kurtulması çok zordur. Hepatit C hastası kişilerin yaklaşık% 20’si tiroid, bağırsak, gözler, eklemler, kan, dalak, böbrekler ve cilt ile ilgili problemler yaşar. Hepatit C virüsü kapmış olan hastaların yaklaşık% 85’inin virüsten kurtulamadığı ve bunun sonucunda kronik hepatit C olarak adlandırılan uzun vadeli bir karaciğer enfeksiyonuna yakalandığı tespit edilmiştir.

Hepatit C hastalığı siroza neden olabilir. Siroz, değişik etkenlerin neden olduğu karaciğer hasarının son evresidir. Kronik hepatit C hastalarının yaklaşık yüzde 20’sinde zamanla karaciğer hasar görüp 15-20 yıl içinde karaciğer sirozu meydana gelebilmektedir. Siroz hastalığında karaciğer o kadar tahrip olur ki artık kendini yenileyemez duruma gelir. Bu durum karında sıvı birikmesi ve özofagustaki damardan kanamalar da dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Karaciğer toksinleri filtreleyemeyeceğinde, toksinler, zehirli atıklar kan dolaşımında birikip beyindeki fonksiyonlara zarar verebilir. Karaciğer sirozu olan kişilerde karaciğer kanserine yakalanma riski artar. Alkol tüketen insanlarda sirozla daha sık karşılaşılır.

Akut Hepatit C hastalarının yaklaşık% 15-25’inde tedavi olmadan enfeksiyonu atlatabilmektedir. Bu insanlar kronik hepatit C’ye yakalanmadan, hatta hasta olduklarını bile bilmeden bu virüse yakalanıp kurtulabilirler.

Hepatit C Belirtileri Nelerdir?

Hepatit C hastalığı karaciğere zarar verene kadar belirti göstermeyen, sessiz ilerleyen sinsi bir hastalıktır. Hepatit C hastası olan kişilerin çoğu herhangi bir belirti yaşamaz. Bu enfeksiyona yakalanan hastaların yaklaşık dörtte birinde şu belirtiler meydana gelir; Hepatit C hastalarının en sık karşılaştıkları belirtiler şunlardır;

  1. Aşırı halsizlik
  2. İştahsızlık
  3. Sarılık. Ciltte ve göz akında sararma
  4. Ciltte kaşıntı
  5. Karın bölgesinde sıvı birikimi ile karında şişlik
  6. Bacaklarda şişme
  7. Ciltte kolay kanama
  8. İstemsiz kilo kaybı
  9. Cildin kolay morarması
  10. Karaciğerin işlev bozukluğu
  11. İshal
  12. Koyu renk idrar
  13. Açık renkli dışkı
  14. Karaciğer bölgesindeki ağrı ve hassasiyet
  15. Düşük dereceli ateş
  16. Örümcek anjiomları, deride gelişen örümcek benzeri kan damarları
  17. Eklem ağrıları
  18. Mide bulantısı, kusma
  19. Karın ağrısı

Hepatit C Nasıl Bulaşır?

  1. Hepatit C virüsünü taşıyan kişiden kan alma,yani kan nakli yoluyla
  2. Hepatit C hastası ile cinsel ilişki yaşama
  3. Hepatit C hastası olan kişiyle tıraş bıçağı, manikür-pedikür aletleri, tırnak makası gibi yaralanmaya sebep olabilecek aletlerin ortak kullanımı
  4. Hepatit C’li kan ile kirlenmiş iğnenin batması
  5. Damar yolu ile uyuşturucu kullanan bağımlılarının ortak şırınga kullanımı
  6. Hepatit C virüsü hamile olan anneden bebeğe geçebilir
  7. Hepatit C anne sütü ile bulaşmaz. Ancak anne memesi emzirmekten dolayı çatlamış ve kanamışsa kan yoluyla bebeğe geçebilir.
  8. Organ nakli de Hepatit C virüsünün bulaşmasına neden olabilmektedir.
  9. Dövme yaptırma, piercing kullanma, akupunktur iğne tedavisi de Hepatit C hastalığının bulaşmasına yol açabilir.
  10. Alkol kullanımı da Hepatit C hastalığının olası nedenlerindendir.

Hepatit C öksürme, hapşırma gibi yollarla geçmez.

Hepatit C Öldürür mü?

Prof Dr İftihar Köksal’ın cevabı: (Hepatit C hastalığının kronikleşmesi durumunda önce kronik hepatit, daha sonra yıllar içerisinde karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri gelişme riski mevcut olup Hepatit C’nin ölümcül bir hastalık olduğu bilinmelidir.)

Hepatit C Taşıyıcısı Nedir?

Hepatit C taşıyıcısı demek hastalığa ve herhangi bir belirti olmadan hepatit C virüsünün kanda bulunmasına denir. Hepatit C taşıyıcısı olan kişi virüsü başkalarına bulaştırabilir. Bu hastalığın taşıyıcısı olanlar düzenli doktor takibinde kalmalı, yılda 2 kere karaciğer fonksiyon testleri yaptırmalıdır.

Hepatit C Nasıl Teşhis Edilir?

Hepatit C hastalığı basit bir kan testi ile tespit edilebilir. Bu testte kandaki anti-HCV antikorları sayısı belirtilenir. Bu teste ikinci nesil enzim immunoassay denir (EIA-2). Tanıyı doğrulamak için PCR isminde bir test daha yapılır. PCR testinin diğer adı RNA testidir. RNA testinin pozitif çıkması Hepatit C hastası olduğunuz, negatif çıkması ise Hepatit C hastası olmadığınıza işaret eder.

Hepatit C Aşısı Var mıdır?

Hepatit C hastalığından korunmak için bir aşı mevcut değildir. Ancak bilim adamları Hepatit C aşısı yapmakla ilgili çalışmalarına devam etmektedir. Hepatit C hastalarına doktorlar genellikle Hepatit A ve Hepatit B aşılarını yaptırmayı tavsiye etmektedir.

Hepatit C Hastalığı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Hepatit C hastalığından muzdaripseniz Dahiliye doktoruna gitmelisiniz.

Hepatit C Nasıl Tedavi Edilir?

Hepatit C tedavisi Pegile interferon (Pegintron) iğnesi ve Ribarivin ismindeki antiviral ilaçların birlikte kullanılması ile gerçekleşir. Tedavi amacıyla hastaya interferonlar yüsek dozlarda verilir. İnterferon enjeksiyonu sonrasında yorgunluk,soğuk algınlığı benzeri belirtiler ve depresyon en sık görülen yan etkileridir. Peginterferon haftada bir kez yapılır. Ribavirin adlı antiviral ilaç ise hergün alınır. Ribavirin in en sık görülen yan etkisi anemidir (kansızlık).  Pegile interferon + Ribavirin ilaçlarının kombinasyonu tedavisiyle başarı şansı %30 ile %80 arasında değişebilmektedir. Tedavinin tamamlanmasından sonra erken dönemde virüsün kanda saptanmaması tedavinin başarılı olduğunu göstermekle birlikte esas önemli olan tedavi bitiminden sonraki 6.ayda ve 1.yılda kalıcı iyileşme halinin devam etmesidir. Hepatit C tedavisinde ilaçlar hastalığa cevap vermiyorsa, doktor karaciğer nakli yaptırmanızı isteyebilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.