Hemoroid ( basur) Nedir?

  • Genel Sağlık
  • Hemoroid ( basur) Nedir? için yorumlar kapalı
  • 917 kez görüntülendi

Hemoroid ( basur) Nedir?

Hemoroidin Nedeni: Esas sebebi insanın dört ayaktan iki ayağa geçişidir. İnsanın ayağa kalkmasıyla, eskiden kafayla aynı hizada olan makat, bir anda vücudun ortasına geldiği için bütün göğüs ve karnın yükü üstüne biner. Ancak hemoroidde genetik faktörler de önemli rol oynar. Nasıl ki kimi insanda varis vardır, kiminde yoktur hemoroidde de aynı durum söz konusudur.

Hemoroid Nasıl Ortaya Çıkar: Anüs bölgesindeki damarların genişlemesi ve kanla dolarak şişmiş makat damar paketleri halini almasıdır. Hemoroid latince “kanamaya hazır” anlamına gelir. Primer ve seconder olmak üzere ikiye ayrılır. Makat bol damarlı bir organ olduğundan kanın bütün yükü üzerine bindiğinden bazı damarlar kanla dolmaya başlar. Hemoroidi azdıran yan unsurlar arasında gebelik, gıda, mevsim, anal spazm, kronik bronşit ve kabızlık sayılabilir. Seconder ya da tali hemeroid dediğimiz türse, hemerodin anüs dışı bir sebepten büyümesidir. Hastanın karaciğerinde siroz vardır, kan doğru dürüst süzelememektedir, bu hemoroide akseder veya hasta hamile kalır , bu hemeroidi azdırır. Bu yüzden bir doktor hastasını muayne ettiğinde hemeroidin primer mi seconder mi olduğu ayırdedip ona göre tedavi uygulamalıdır.

Hemoroidin Tedavisi:
Hemoroid 4 evre gösterir. Birinci evrede ufak bir kabarcıktır. 2. evrede kabarcıklar büyür; 3. evre dışarıya çıkıp içeriye girebilen hemeroid ve 4. devre , dışarıda sabit hemeroddir. Hemeroidin evresine göre tedavi uygulanır. İlk 2 devrede ameliyata gerek yoktur. Medikal tedavi uygulanır. 3-4 evre ameliyat gerekir. Hemoroid ameliyatı genelikle insanları korkutur ancak korkutucu değildir. Hasta en geç ameliyatın ertesi günü ayağa kalkar, 2 gün sonra hastaneden çıkar ve 1 hafta sonra işe başlar. Protologlar bölgeyi çok iyi bildiklerinden adeleyi kesmek, halkayı bozmak gibi şeyler söz konusu değil. Seconder hemeroideyse ameliyat etmek gerekmez, hemeroidi oluşturan sebebi ortadan kaldırdığınızda, zaten geçecektir. Hem bu hemeroid bir bakıma hastaya faydalıdır da. Nasıl anayol tıkandığında arabalar, küçük yan yollardan gitmeye çalışırlar ve bu trafiği az da olsa rahatlatır, aynı şey. Oysa yan sokakları da tıkarsanız, trafik tamemen durur. Seconder hemeroidin tedavisi esas sebebe yönelik ve ağrıyı teskin edici, rahatlatıcı olmalıdır. Makatın dışından kaynaklanan hemeroideyse, dış hemeroid denir. Burada söz konusu olan şey, hemeroid değil, makat kenarı toplar damarıdır. Bir ıkınma sırasında, kabızlık ya da fazla öksürük çeken kişilerde bir damar genişler ya da çatlar ve damara dolan kan burada pıhtılaşır. Bunun tedavisi çok kolaydır. Dış hemeroid bir problem değildir.

Kaçının: Makattan gelen kan her zaman hemeroid yüzünden değildir. Hemeroidin kanı genellikle kırmızıdır. Protologlar kırmızı kanamalardan pek korkmazlar. Zaten anuskopla yapılan muayne sırasında ne olduğu görülür. Ancak makattan gelen kan morsa, daha yukarıdan bağırsaktan geliyor demektir. Kan siyahsa mideden geliyoe demektir. Kanın rengi , sorunun temelini gösterir. İyi yapılan ameliyat sonrası hemeroid tekerrür etmez. Dişi (tekrar eden) ve erkek (tekrar etmeyen ) hemeroid benzetmeleri yanlıştır. Hamilelikte çıkan hemeroide, doğumdan önce tedavi yaptırmayın; çünkü doğum sonrası büyük bir olasılıkla kendiliğinden geçecektir. Geçmezse bir tedaviden söz edilebilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.