Hematüri Nedir Erkeklerde Kadınlarda İdrardan Sonra Kan Gelmesi Kanlı İdrar

  • Genel Sağlık
  • Hematüri Nedir Erkeklerde Kadınlarda İdrardan Sonra Kan Gelmesi Kanlı İdrar için yorumlar kapalı
  • 966 kez görüntülendi

Hematüri Nedir Erkeklerde Kadınlarda İdrardan Sonra Kan Gelmesi Kanlı İdrar

İdrarda kan görülmesine “Hematüri, kanlı idrar” denir. İdrar yolundan işerken kan gelmesi hem erkeklerde hem de kadınlarda karşılaşılabilen bir olaydır. Kan ve kan pıhtısı idrar yaparken yahut idrardan sonra da gelebilir. Hematüri, Makroskopik ve Mikroskopik olarak 2 türe ayrılır. Makroskopik hematüri durumunda, idrarda kan bulunması, çıplak gözle görülebilecek kadar belirgindir. İdrar, pembe renk, kırmızı, siyah, kahverengi, koyu sarı renk, yahut kola ya da çay rengindedir. Mikroskopik hematüri durumunda ise; Çıplak gözle idrara bakıldığında kan fark edilemez. Ancak mikroskop altında bakıldığında tahlillerde fazla sayıda eritrosit yani kırmızı kan hücresi varlığı ile Mikroskopik hematüri tespit edilebilir.

İdrarda kan olarak bilinen hematüri, idrarda kırmızı kan hücrelerinin bulunmasına denir.Kanama idrar ve üreme yollarının (genitoüriner sisteminin) böbrekler, üreterler, prostat bezi (erkeklerde), mesane veya üreterler gibi herhangi bir yerinden kaynaklanabilir, bu organlardaki kan idrara sızabilir.İdrarda az miktarda kan bulunması, 0-3 değerlerde olması normal kabul edilirken, bu oranın üstü endişe vericidir ve derhal tedavi edilmesi gerekir.

İdrarda Veya İdrardan Sonra Kan Görülmesi, Kan İşeme Neden Olur?

İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu idrarda kırmızı kan görülmesinin en sık karşılaşılan nedenidir.İdrar yolunda doku hasarına neden olabilecek bakteri istilasına bağlı ortaya çıkar. Bu enfeksiyon idrar yoluna, mesaneye ve bazı durumlarda da böbreklere kadar yayılabilir. Bunun sonucunda idrarda kan görülür. İdrar yolu enfeksiyonu tedavisi antibiyotikler ile yapılır.

Böbrek Taşı

Böbrek taşları kalsiyum, fosfat ve oksalattan oluşan küçük kimyasal maddelerdir. İdrar yaparken ciddi ağrı ve rahatsızlıklara neden olabilirler hatta idrara kan bulaşmasına yol açabilirler. İdrardaki taş büyük boyuttaysa kırılırak veya ameliyatla alınarak tedavi edilir. Şayet küçük boyutta ise bol su içerek taş düşürülebilir. Ayrıca taşı düşürmek için çeşitli bitkisel yöntemler de denenebilir.

İlaçların Yan Etkisi Olarak

Aspirin,penisilin, heparin, İbuprofen vb. steroit olmayan ağrı kesiciler, Siklofosfamid, vincristin vb. kanser ilaçları, Amitriptilin, klorpromazin vb. psikiyatrik ilaçlar, ağrı kesiciler gibi çeşitli ilaçların yan etkisi olarak

Genetik Koşullar

İdrarda kırmızı kan hücresi bulunması, orak hücre anemisi gibi kalıtsal nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Orak hücre anemi, kırmızı kan hücrelerinde kalıtsal bir hemoglobin bozukluğudur.

Prostat Büyümesi

Prostat büyümesi özellikle yaşlı erkeklerde görülen, idrarda kan bulunmasının bir diğer nedenidir. Prostat büyümesi, prostat bezinin kademeli olarak genişlemesine yol açan anormal hücre bölünmelerine sebep olan bir durumdur.

Kanser Hastalığı

Prostat, mesane ve böbrek kanseri de idrar da kan görülmesine neden olabilir ve bu durum, en sık 50 yaşın üzerindeki insanlarda ortaya çıkar. Prostat kanseri çok yavaş ilerler, ancak erken teşhis hayat kurtarır.

Üretrit

Mesaneyi vücut dışına bağlayan kanal olan üretranın enfeksiyonu durumuna üretrit denir. Genellikle cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon nedeniyle oluşur ve antibiyotiklerle tedavi edilebilir.

Spor Yapma

Maraton koşusu ve bazı aşırı sportif faaliyetlerin ardından idrarda kan görülebilir. 24-48 saat dinlenilmesi sonucu bu durum kendiliğinden geçer.

İdrarda Kan Görülmesinin Diğer Nedenleri

  1. İdrar kesesi veya böbreklerde enfeksiyon
  2. Mesane (idrar kesesinde) veya böbreklerde taş bulunması
  3. Böbrek filtre sistemindeki iltihaplanmalar (glomerulonefrit), Bu hastalık böbreklerin süzme yeteneğinin azalmasına yol açar.
  4. Böbreğin yaralanması
  5. İdrar yolunda tümör bulunması
  6. Yoğun cinsel aktivite
  7. Aşırı egzersiz yapma
  8. Adet görmek
  9. Prostat bezi büyümesi
  10. Prostat iltihabı
  11. Böbrek kistleri
  12. Ateşli hastalıklar
  13. Üreter veya üretra kanseri
  14. Hematolojik bozukluklar
  15. Damarsal anomaliler
  16. Kanın damar içinde pıhtı atması
  17. Kemoterapi veya radyoterapi görme
  18. Orak hücreli anemi
  19. Damarsal hasarlar(vaskulit ve böbrek damarlarındaki pıhtılar)
  20. Polikistik böbrek hastalığı
  21. Travma(örneğin idrar sondasına bağlı kanama)
  22. Virüs kaynaklı iltihaplar

İdrarda Kan Görülmesi (Hematüri) Belirtileri Nelerdir?

  1. Kırmızı kan hücrelerinden dolayı idrar rengi kırmızı, pembe veya kola rengine dönebilir.
  2. Kasıklarda ağrı
  3. İdrar yaparken yanma, ağrı
  4. Sık idrara çıkma
  5. İştahsızlık
  6. Bulantı, kusma
  7. Karında ağrı yaşama
  8. Sırt ağrısı
  9. İdrarı tam boşaltamama
  10. İstemsiz kilo verme
  11. Yüksek ateş
  12. Böğür ağrısı çekme

İdrarda Kan Görülmesi (Hematüri) Nasıl Tespit Edilir?

İdrarda kan görülmesinin nedenleri şu yöntemler ile tespit edilir;

  1. İdrar tahlili
  2. İdrar Sitolojisiü
  3. Direkt Üriner Sistem Grafisi
  4. IVP(İntra Venöz Pyelografi)
  5. Ultrasonografi
  6. Ayrıca gerekli durumlarda Tomografi,MR,Anjio,Sintigrafi gibi ileri incelemeler de yapılır ve konu daha detaylı belirlenebilir.

İdrarda Kan Görülmesi İçin Hangi Doktora Gitmeli?

İdrarda kan görülmesiyle karşılaşıldığında Üroloji doktoruna gitmelidir.

İdrarda Kan Görülmesinin Tedavisi

İdrarda kan görülmesinin tedavisi bu durumun nedenine göre değişir. İdrarda kan bulunması idrar yolu, böbrek enfeksiyonu gibi iltihaptan kaynaklanıyorsa doktor antibiyotik reçete edecektir. İdrarda kan bulunmasına böbrek ve idrar yolunda taş neden olduysa taş kırdırmakla veya ameliyatla tedavi edilir. Kanserden dolayı idrarda kan görüldüyse radyoterapi ve kemoterapi ile kanser tedavisi yoluna gidilir.

İdrarda Kan Görülmesi Bitkisel Tedavisi

Arpa

4 su bardağı suya 25 gr. arpa koyup 5-7 dk kaynatın. Bu suyu üçe bölüp günde 3 kez için.

Kızılcık Suyu

Kızılcık suyu da idrardan kan görülmesini tedavi edebilir. Kızılcığı kaynatıp günde 2-3 su bardağı için.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.