HAVUÇ FAYDALARI NELERDİR?

  • ALTERNATİFTIP
  • HAVUÇ FAYDALARI NELERDİR? için yorumlar kapalı
  • 1.748 kez görüntülendi

HAVUÇ FAYDALARI NELERDİR?

HAVUÇ FAYDALARI NELERDİR?

Havuç, koni biçimindeki etli kökü için sebze olarak yetiştirilen iki yıllık otsu bir kültür bitkisidir, genellikle ılıman ve serin iklimleri sever, kökleri çiğ veya pişirilerek yenir. Birinci yıl yenilen kök kısmı teşekkül eder, ikinci yıl çiçek açıp, tohum bağlar. Kök kısmı tüketilen bu şifalı bitkinin kökleri sarı, turuncu, kırmızı, beyaz ve pembe tonlarında olabilir. Tohumlarıyla çoğaltılan bitkisi, ince yeşil yapraklara sahiptir. Turşusu, tatlısı, çorbası, salatası, suyu gibi birçok şekilde değerlendirilebilir.

HAVUÇ FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ!

Kuvvet verir, vücuttan kaybolan mineralleri yerine koyar, kansızlığa karşı iyi gelir, hemoglobin ve eritrositleri çoğal­tır. Cildin asit oranını dengeleyen havuç sayesinde vücut tazelenir, yenilenir ve güzel bir görünüm kazanır. Gaz söktürücü, idrar arttırıcı etkilerinin yanı sıra bağırsağın dostu olması da havuç faydaları arasındadır. Yani hem bağırsaklara yumuşaklık verir ve hem de mide ve bağırsaklara karşı yararlıdır. Yüksek lif içeriği nedeniyle kabızlık sorununa çözüm sağlar. Öksürüğe iyi gelmesi, balgam söktürmesi, astım, bronşit gibi rahatsızlıkları önlemesi ve halsizliği gidermesi de faydaları arasında sayılabilir. Düşük tansiyon sorununa karşı da bu şifalı bitki tüketilmelidir.

Cinsel gücü ve cinsel isteği arttırıcı özelliği vardır. Cinsel isteksizlik sorunu çeken kişiler mutlaka tüketmelidir. Hormonları harekete geçirerek iktidarsızlığa çözüm sağlar. İltihaplı yaraların da çabuk iyileşmesine yardım eder. Baş ağrılarını önleyici etkisi vardır. Bu şifalı bitkinin içindeki A vitamini de vücuda büyük ölçüde fayda sağlar. Özellikle içeriğindeki A vitamininden daha fazla yararlanabilmek için bitkinin suyu sıkılınca içerisine birkaç damla sıvı yağ damlatılır ve bu şekilde tüketilir. İçerdiği yağ sayesinde vücudun A vitamininden yararlanma oranı artar. Büyük bir havuç ortalama 40-42 kalori civarındadır.

HavuçKaroten içermesi sebebiyle iyi bir antioksidan olan bitki, kalbi korur ve kalp rahatsızlıklarını önler. Kalp hastalıklarına karşı kullanılmasının ve kalp krizini önlemesinin yanında kandaki yağ oranını düşürür. Kolesterole de iyi gelir. Havuç faydaları saymakla bitmez. Safrayı sulandırır, göğse yumuşaklık verir, idrar söktürür, iştahı açar, serinlik verir ve yaraların çabuk kapanmasını ve dokuların onarılmasını sağlar. Yaşlanma karşıtıdır, genç görünmeyi sağlar.

Ayrıca içerdiği beta karoten sayesinde birçok faydasının yanında gözlerin sağlığını koruduğu da belirtilmelidir. Karaciğerle ilgili hastalıklara yakalanma riskini azaltan faydalarına safrayı, üre ve ürik asidi dışarı atıcı özelliği de eklenebilir. Ülser gibi mide rahatsızlıklarına karşı da havuç tüketilmesi önerilir. Sedef hastalığına karşı önleyici olan bu bitki, derideki lekelere ve ciltteki kurumaya iyi gelir. Alzheimer hastalığına karşı koruyucu olduğu düşünülen bu bitki, aynı zamanda hızlı düşünmeye ve beyni güçlendirmeye yardım eder.

Ağız yaralarına karşı kaynatılmış yaprağı suyu gargara şeklinde kullanılır.

Bağırsak kanamasına karşı 1 adet havuç, önce soğuk suyla yıkanır, sonra rendelenir. Suyu içilir.

KANSERE KARŞI HAVUÇ SUYU!

Bazı kanser türlerine karşı da koruyucu etki sağlayan bu şifalı bitki bolca tüketilmelidir. Örneğin akciğer kanseri, meme kanserine karşı büyük bir koruyucu etki sağlar. Yapılan araştırmalarda sigara içen ve havuç tüketmeyen kişiler ile sigara içen havuç tüketen kişiler arasında farklara rastlanmıştır. Havuç tüketmeyenlerin tüketenlere göre daha yüksek oranda akciğer kanserine yakalanma riski taşıdığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca gırtlak kanseri, yemek borusu kanseri, mesane yani idrar kesesi kanseri, pankreas ve kalın bağırsak ile prostat kanserlerine yakalanma riskini azaltır. Deri kanseri, akciğer kanseri ve kalp hastalıklarına karşılık haftada 3 kez taze sıkılmış suyu tüketilmelidir. Lösemi yani kan kanserini de inhibe edici özelliği vardır.

GECE KÖRLÜĞÜNE ÇARE!

Gece körlüğü tedavisinde bir kilogram bitki, önce soğuk su ile yıkanır. Sonra 3 eşit parçaya bölünür. Sabah öğle ve akşam birer parça yenir.

KANSIZLIKTAN KORUNMAK İÇİN HAVUÇ YEYİN!

Kansızlık (anemi) hastalığına karşı 2 adet bu bitkiden yıkanır ve dış kısmı temizlenerek rendelenir. Sabah, öğlen ve akşam bu şekilde rendelenmiş şekilde tüketilir. Üç öğünde 1 çay bardağı suyunu içmek de kansızlık hastalığına karşı korucuyu etki gösterir.

Havuç Suyu

HAVUÇ FAYDALARI İLE SİVİLCELERE ELVEDA!

Sivilcelere karşı yoğurt bir kaseye koyulduktan sonra içerisine önce bal daha sonrada havuç suyu dökülür. Güzelce karıştırdıktan sonra cilde yayarak kurumasını beklenir. Arkasından ılık suyla temizleyerek havluyla tampon yaparak kurutulur. Bu maskeyi haftada 3-4 defa yapmak faydalı olacaktır.

CİLT BAKIMI İÇİN HAVUÇ MASKESİ NASIL HAZIRLANIR?

Cilt bakımı için bu şifalı bitkinin maskesi hazırlamak oldukça kolaydır. 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı bu şifalı bitkinin suyu ile karıştırılır. Bu karışıma bir yumurta eklenir ve iyice çırpılır. Cilde uygulanır, 20 dk. beklenir. 20 dk. sonunda cilt suyla yıkanarak temizlenir.

SAÇ UZATMAK VE SAÇ BAKIMI İÇİN HAVUÇ MASKESİ NASIL YAPILIR?

Saç bakımı için hazırlanan maskesinde kullanılmak üzere, 2 adet havuç alınır, rendelenir. 4 bardak su 20 dk. kadar kaynatılır, kaynayan suyun içine rendelenmiş havuçlar ilave edilir. Su ile birlikte bu bitkiler de 20 dk. kaynatılır. Daha sonra süzülerek havuç suyuna 1 yumurta kırılır ve çırpılır. Bu karışım soğuduktan sonra saça sürülür ve 1,5 saat beklenir. Ilık suyla saçlar durulanır ve yıkanır.

HERHANGİ BİR HASTALIĞIMIZ OLMADAN HAVUCU HASTALIKLARI ÖNLEMEK İÇİN NASIL KULLANABİLİRİZ?

Birçok hastalığa karşı koruyucu özelliği olduğundan, beta karoten içermesi sebebiyle kansere karşı etkili bir bitki olduğundan günlük hayatta tüketilmelidir. Pişirilerek, turşu şeklinde, su şeklinde, pişirilmeden taze tüketim şeklinde de kullanılması sebebiyle bu şifalı bitkiyi birçok şekilde tüketmek mümkündür.

HAVUCUN ZARARLARI VEYA YAN ETKİLERİ

Şeker hastalığı olan kişilerin bu bitkinin kürünü kullanmaması veya doktorlarına danışmaları tavsiye edilir. Ayrıca aşırı havuç tüketimi cildin sararmasına ve karaciğer rahatsızlığına sebep olabilir.

İÇİNDEKİ MADDELER (ETKEN MADDELER) VE İÇERİĞİ

A vitamini yönünden çok zengin olduğu gibi B1, B2, B3, B6, C ve E vitaminleri de içerir, içindeki şeker ’meyve şekeri’ dediğimiz beyüloz’dur. Minerallerden demir, fosfor, potasyum, magnez­yum, arsenik, kükürt, bakır ve krom bulunur. Bütün bunlardan başka içinde ‘Carotirie’ adı verilen bir esans bulunur.

HALK ARASINDAKİ ADI (DİĞER İSİMLERİ)

Halk dilinde balkamış, deber, hart, keçür, kalagezen, kızılot, piçek, pörçüklü, yerkökü, yeregeçen, tepelotu, yerotu denmesine karşın bazı yörelerde deberotu, hatılhırtıl, kesür, kısır, piçekli, porçuklu, sarıot, yerekaçan, yerkökü, teperotu, gelinparmağı, yerebatan isimleriyle de anılır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.