Havlıcan Faydaları, Ne İşe Yarar, Zararları, Yan Etkileri

  • ALTERNATİFTIP
  • Havlıcan Faydaları, Ne İşe Yarar, Zararları, Yan Etkileri için yorumlar kapalı
  • 1.011 kez görüntülendi

Havlıcan Faydaları, Ne İşe Yarar, Zararları, Yan Etkileri

 

Havlıcan çok uzun bir süre için bir mutfak baharat ve şifa tesisi olarak kullanılmıştır. Havlıcan birçok Asya kültürünün önemli bir parçası olduğu Güneydoğu Asya’ya özgüdür. Geleneksel olarak, havlıcan Tayland, Endonezya, Malezya ve Çin mutfaklarında lezzet verici bir baharat olarak kullanılmaktadır.

Havlıcan, zencefil kökü için benzer bir tadı ve aroması vardır. Havlıcanı baharatlı, biberli ve aromatik nitelikleri köriler, çorbalar ve pirinç müstahzarları dahil olmak üzere birçok geleneksel yemekte bir kullanabilirsiniz.

Havlıcanın Yapısı Nasıldır?

Havlıcan, Zingiberaceae familyasının (zencefil ailesi) uzun ömürlü ve beş ayak veya 150 cm yüksekliğe kadar uzun ömürlü bir bitkisidir. Koyu kırmızımsı kahverengi, silindirik ve etli anacı (rizom) vardır.

Çiçek sapları gövdeyi bir kılıf olarak çevreleyen mızrak şeklinde yapraklarla uzun, dardır. Orkide gibi çiçekler kırmızı damarlı beyazdır. Meyveler genellikle etli meyveler, bezelyelerin büyüklüğü, genellikle oldukça hoş olmayan tadı olan üç koyu kahverengi tohum içerir.

Havlıcan rizomları, uçucu yağ, metil sinnamat, öjenol ve galangol olarak bilinen uçucu diarilheptanoidleri içerir.

Ayrıca, bitki gingerol, flavonoidler (galangin, galangin-3-metil eter ve Kaempferide), nişasta, tanenler ve reçineler içerir.

Havlıcanın Faydaları Nelerdir? Ne işe Yarar?

Havlıcan faydaları: Sindirimi desteklemek, iştahı ve sindirim sıvılarının üretimini teşvik etmek için kullanılan acı bir bitkidir. Bu nedenle bitki, anoreksiya, hazımsızlık (dispepsi), kolik ve mide ağrısı tedavisinde kullanılır.

Geleneksel olarak hıçkırık, bulantı, kusma, kronik gastrit ve sindirim sisteminde ülserler için de kullanılır.

Bitki, analjezik (ağrıyı hafifleten) ve ateş düşürücü (ateş düşürücü) özelliklere sahiptir ve ayrıca bakteriyel ve fungal enfeksiyonların azaltılmasına yardımcı olabilir.

Havlıcan sık sık zencefil atfedilen bir etki, hareket hastalığı ve sabah bulantı için önerilir.

Havlıcan ayrıca, kronik bronşit ve öksürük gibi üst solunum yolu enfeksiyonları için bir tedavi olarak da uygulanabilir. Kök ekstresi ağız ağzı ve ağız ülseri için bir gargara, ağız iltihabı ve ağız ve boğazda diğer iltihaplanma ve ağız kokusu (ağız kokusu) tedavisi olarak kullanılır.

Orta Doğu’da, otu romatizmal ağrı ve artrit için bir çare olarak kullanma geleneği vardır. Bilinen havlıcan faydaları bu şekildedir.

Geleneksel Çin tıbbında, havlıcan kökü, mide ağrısı, kusma, hıçkırık ve ishal için kullanılabilecek bir ısınma otu olarak kabul edilir. Hıçkırıklara karşı kullanıldığında, genellikle fakir adamın ginseng (Codonopsis pilosula) ve Hint ekmeği (Wolfiporia extensa) olarak da bilinen mantar fu-ling (Çin) ile birleştirilir.

Havlıcanın Kullanımı

Havlıcan tentür, kaynatma veya toz halinde ve bir ilaç olarak kullanılır, otun önerilen günlük dozu genellikle yaklaşık 6 g’dır.

Bir çay olarak bir fincan kaynar su içinde iri öğütülmüş kökün yarım çay kaşığı kullanın ve 5-10 dakika bekleyin. Yemeklerden önce yarım bardak günde üç bardak içebilirsiniz.

Sindirimi artırmak için, günde üç kez 1 ml ılık suda 20 damla tentür kullanın. Mide bulantısı ve hareket hastalığı için günde iki kez kapsüllerde çay veya 250 mg öğütülmüş kök kullanın.

Çorba veya köri için hazırlamak için, cildi soyup rendeleyin veya karıştırın. Ayrıca, tüm dilimleri de ekleyebilirsiniz, ancak lifli kökün kendisi sert ve yenilmez olduğu için servis yapmadan önce bunları çıkarın.

Havlıcanın Yan Etkileri

Havlıcan, çoğunlukla önerilen dozlarda kullanmak için güvenli bir bitkidir. Ülseri olan insanlar mide asidi salgılanmasını uyardığı için havlıcanı almamalıdır.

Havlıcan Nerelerde Yetişir?

Havlıcanın yetiştiği yerler, Tayland, Vietnam ve Güneydoğu Çin için endemiktir ve bugün, başta Çin, Malezya, Tayland ve Hindistan olmak üzere, Güneydoğu Asya’daki birçok ülkede büyük çapta yetiştirilmektedir.

Havlıcan faydaları, yan etkileri, nerede yetişir, kullanımı ile ilgili bilgi verilmeye çalışıldı. Makalemizi okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.