Haşimato Nedir, Haşimato Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

  • Genel Sağlık
  • Haşimato Nedir, Haşimato Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur? için yorumlar kapalı
  • 870 kez görüntülendi

Haşimato Nedir, Haşimato Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Haşimato tiroidi olarak da bilinen haşimato hastalığı (hashimoto hastalığı), bağışıklık sisteminin tiroid bezine, tiroid hücrelerine saldırdığı, onu düşman olarak görüp yok etmek istediği bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Tiroid bezinin iltihaplanmasına da yol açar. Tiroid bezinin az çalışmasına “hipotiroid” denir. Haşimato hastalığı hipotiroide yol açan en önemli nedendir. Haşhimoto tiroiditi ultrasonografik tiroid bezi incelemeleri ve anti-TPO gibi testler yoluyla tespit edilebilir.

Haşimato hastalığı (Haşimato tiroidi) neden olur?

Haşimato hastalığı bağışıklık sistemimizin antikor üreterek tiroid hücrelerine saldırması sonucu ortaya çıkar. Uzmanlar haşhimoto hastalığının nedenini kesin olarak bilemese de haşhimatoya neden olabilen durumları şu şekilde bildiriyorlar;

Genetik

Haşhimoto hastalığının en sık karşılaşılan nedeni genetiktir. Bu hastalık aynı ailenin bireylerinde sıklıkla görülür. Haşhimoto tiroiditi olan hastalarda kuvvetli bir genetik geçiş vardır ve bu hastaların birinci dereceden akrabalarında tiroid antikorları (anti­TPO ve antitiroglobulin) yüksek olarak bulunur hastalık ailenin diğer bireylerinde de meydana gelebilir. Bu nedenle bir ailede Haşhimoto tiroiditi varsa ailedeki diğer kişilerin de tiroid tetkikleri yapılmalıdır.

Hormonlar

Hashimoto hastalığı kadınlarda erkeklerden yedi kat daha fazla görülüyor. Bu durum bilim adamlarınca cinsiyet faktörünün yani kadın olmanın da hashimoto hastalığı nedenlerinden olabileceği şeklinde yorumlanıyor.

Aşırı iyot alımı

Araştırmalar normalin üstünde iyot alımının da hashimoto hastalığının meydana gelmesini tetiklediğini, haşhimato tiroidine yol açabildiğini bildiriyor.

Virüs ya da Bakteri

Bir virüs ya da bakteri vücudun iltihapla savaşmak için antikor üretimini harekete geçirebilir ve bu antikorlar da aynı zamanda tiroid bezi dahil vücuda saldırıyor olabilir.Bunun sonucu olarak da Haşimato hastalığı ile karşılaşabiliriz.

Gebelik

Bazı kadınların gebelikte bu hastalığı yakalandığı gözlemlenmiştir.

Stres

Stres, depresyon ve ani üzüntü de Haşhimoto troiditini tetikleyen sorunlar arasında yer alır.

Radyasyona maruz kalma

Yine araştırmalar, Japonya’ya atılan atom bombası, Çernobil nükleer kazası ve Hodgkin hastalığı adı verilen bir kan kanserinin radyasyon tedavisi de dahil olmak üzere, radyasyona maruz kalan kişilerde Haşhimoto hastalığıyla daha sık karşılaşıldığını gösteriyor.

Haşimato tiroidi ( Haşimato hastalığı )belirtileri

  1. Halsizlik
  2. Depresyon
  3. Sinirlilik
  4. Şişkinlik
  5. Kabızlık
  6. Soluk cilt
  7. Yüksek kolestrol
  8. Soğuğa gelememek
  9. Saç dökülmesi
  10. Ses kısıklığı gibi seste değişiklikler
  11. Kanda kolestrol yüksekliği
  12. Üşüme
  13. Kas ağrısı
  14. Saçlarda kuruma ve incelme
  15. Aşırı ve uzun regl kanaması
  16. Kalp hızında yavaşlama
  17. Hamile kalamama
  18. Konsantrasyon güçlüğü
  19. Hafızada zayıflık
  20. Eklem ağrısı
  21. Kilo vermekte zorlanma

Hashimoto hastalığının tedavisi :

Hashimoto hastalığının tedavisi azalan tiroid hormonunun yerine konmasıdır. Tiroid hormonu hap şeklinde ağızdan verilebilir. Bu şekilde azalan hormon yerine konarak sorunlar önlenir ve normal bir yaşam sürülebilir.

Haşimato hastalığı tedavi edilmezse ne olur?

Endokrin Cerrahi UzmanıProf. Dr. Yeşim Erbil’in cevabı“Şayet Haşimato hastalığı tedavi edilmezse, hastalık daha da ilerleyerek belirtilerin artmasına neden olabilir. Tedavi edilmeyen haşimato kısırlık, yüksek kolesterol, guatr, kalp problemleri, düşük, doğuştan kusurları olan bir bebek doğurma, ruh sağlığı sorunları, miksödem gibi çok ciddi sağlık sorunlarının meydana gelmesine yol açabilir. Bu nedenle erken tedavi çok önemlidir.”

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.