Haşimato Hastalığı ve Tedavisi

  • HASTALIKLAR
  • Haşimato Hastalığı ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.019 kez görüntülendi

Haşimato Hastalığı ve Tedavisi

Tiroid bezi boynun ön tarafında bulunan bir organdır. İki yanında ses tellerine bağlanan sinirler ve paratiroid bezleri vardır. Tiroid bezinde gıdalardan aldığımız iyot mineraliyle tiroid hormonları üretilmektedir. Bunlar tiroksin ve triiyodotironin ismini verdiğimiz hormonlardır. Vücudumuzda bulunan savunma hücreleri daha anne karnında kendi hücreleri ile tanıştırılır. Bu sayede mikroplarla savaşırken kendi hücrelerine zarar vermez. Bazen dış etkenler yüzünden hücre yapılarında değişiklikler meydan gelir. Değişen hücreler sonucunda savunma hücreleri kendi hücrelerimize de saldırır.

Bu hastalıkların genel adı otoimmün hastalıklardır. Savunma hücreleri hem direk olarak hem de ürettiği antikorlar sayesinde tiroidde bulunan hücrelere saldırır. Hastalığın başlangıç dönemlerinde tiroksin ve triiyodotironin de azalmalar meydana gelir. Hipofiz bezleri de, tiroidi büyüten ve daha çok çalışmaya sevk eden TSH üretimini arttırmak zorunda kalır. Hastalığın başlangıcında görülen semptomlar ise şunlardır: Halsizlik hissi, zihin olaylarında azalma unutkanlık ve sürekli uyuma isteği gibi, kas ağrıları ve eklem ağrıları hissetme, kabızlık, aşırı üşüme, cildin kuruması, saç tellerinin iyice incelmesi, tırnakların zayıflaması ve bu sebeple kolay kırılmalar yaşanması, adet döneminde meydana gelen düzensizlik daha ileriye giderse kısır kalma ve çocuk düşürme.

Hastalık ilerlemeye başladıkça belirtileri daha da artar ve genelde bu dönemde hastalığın farkına varılır. Bu dönemde ise: Sesin kalınlaşması, konuşmada ağırlık, vücutta ödemler meydana gelmesi, bazı duyu organlarında işlevsizlik, nabzın yavaşlaması, kilo alma, dilin kalınlaşması ve cilt renginin sararmaya başlaması. Hastalığın tedavisi mümkündür. Uygulanacak tedavi tiroid hormon dozuna göre doktorun tecrübesi, uzmanlığına bağlı olup her hastanın vücut durumuna göre ayarlanır. Hastadaki ant-tg ve anti-tpo antikoları yüksekliği varsa bunlarda tedavi edilmelidir. Ancak hastalık pasif takip edilmemelidir ve sadece tiroid hormonu tabletiyle sınırlı kalmamlıdır. Eğer semptomları gözlerseniz mutlaka uzman hekiminize başvurun.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.