Hamileler Ve Emziren Anne Kefir İçebilirmi, Kefirin Zararları Neler?

  • Genel Sağlık
  • Hamileler Ve Emziren Anne Kefir İçebilirmi, Kefirin Zararları Neler? için yorumlar kapalı
  • 1.223 kez görüntülendi

Hamileler Ve Emziren Anne Kefir İçebilirmi, Kefirin Zararları Neler?

Kefir; inek, keçi veya koyun sütünün mayalanmasıyla elde edilen bir içecektir. Kefir içmek dinimizde caiz değildir ve kefirin sağlığa çeşitli zararları da mevcuttur.  

Kefirin sağlıklı olduğu, kolestrolü düşürdüğü, laktoz intoleransını tedavi ettiği, ağız yaralarını geçirdiği gibi tezler, bazı kefir üreticileri tarafından ortaya atılan ve bilimsel olarak kanıtlanmamış ticari kaynaklı iddialardır.

Sual: Kefir dinimizde haram diyorlar, doğru mu?

CEVAP

Türkiye Gazetesi yazarlarından ilahiyatçı Osman Ünlü’nün cevabı: (Evet efendim haramdır. Sütü alkol hâline dönüştürünce kefir olur. Kefirdeki alkoldür, binde bir oranında da bulunmuş olsa da, çoğu sarhoş edenin azını da içmek haramdır. Buna göre de kefir haramdır.)

Kefirin yan etkileri ve sağlığa zararları şunlardır;

*Kefir doğal olarak tiramin ve histamin içerir, her iki maddede kefir mayalanırken meydana gelir. Histamin, hemen hemen her canlıda üretilen kimyasal bir bileşiktir. Bu bileşik, hücre dışına çıktığında alerjik reaksiyonlar ortaya çıkar. Özellikle alerjik bünyeli kişiler kefirden uzak durmalıdır. Tiramin ve hisamin migreni de tetikleyebilen maddelerdendir. Migren hastalarının da kefir içmesi onlara zarar verecektir.

*Emziren annelerde ve hamilelikte kefir tüketiminin güvenilirliği konusunda yeterli bilimsel araştırma mevcut olmadığından, bu gibi özel durumlarda da kefir içmemelidir.

*Kefir, aktif olarak büyüyen bakteri ve maya içerir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler kefir tükettiğinde bu bakteri ve mayalar çoğalıp kolaylıkla enfeksiyona neden olabilir.

*Kefirin en önemli dezavantajları doymuş yağ içermesi, nispeten yüksek kalori yoğunluğu ve ağır şeker konsantrasyonu barındırmasıdır. Kefir ayrıca kullandığımız bazı ilaçlar ile etkileşime geçerek onların yan etkilerini artırır. Kefirde bulunan bakteriler, maya ve probiyotikler de potansiyel olarak kabızlık, bağırsaklarda kramp ve mide ağrısı gibi gastronemiyel sağlık sorunlarına yol açabilir.

*Kefirin mayalanma işlemi sırasında oluşan bakteriler, özellikle Aids, kanser gibi bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişilerde hastalıklara ve enfeksiyonlara neden olabilir. Kefir ayrıca Crohn hastalığı ve irratbl bağırsak sendromu semptomlarını daha da ağırlaştırmaktadır.

*Kefirin başka olası yan etkileri de mevcuttur. Kefirde bulunan bakteriler ve probiyotikler bulantı, karın ağrısı, baş ağrısı, ishal, mide rahatsızlığı, şişkinlik ve gaz olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Kefir içen bazı kişilerde sivilce ve çıban gibi cilt sorunlarıyla karşılaşıldığı da kayıtlara geçmiştir.

*Kefir, laktoz inteloransı ve süte alerjisi olan kişilerde gaz, şişkinlik, ishal ve kabızlık gibi mide bağırsak sorunlarına neden olur. Kefirde bulunan bir proteini bağışıklık sistemi tehlike olarak algılar ve onunla savaşmaya başlar, bunun sonucunda bildirdiğimiz sağlık sorunları yaşanır.

*Kefir, antidepresan kullanan kişilerde ilaçla etkileşime geçip tansiyonda ani yükselişe neden olabilmektedir. Yapılan bilimsel çalışmalarda kefirin ayrıca basiliksimab, azatioprin, takrolimus ve prednizon içeren ilaçlar dahil olmak üzere bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlarla da olumsuz şekilde etkileşim yaptığı tespit edilmiştir.

Yaban Mersininin Sağlığa Zararları, Yan Etkileri Nelerdir? Tıklayınız

Cevizin Sağlığa Zararları Nelerdir, Ceviz Gaz Veya İshal Yaparmı? Tıklayınız

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.