Gut Hastalığı Nedir Tedavisi Nasıl Yapılır ?

  • HASTALIKLAR
  • Gut Hastalığı Nedir Tedavisi Nasıl Yapılır ? için yorumlar kapalı
  • 1.219 kez görüntülendi

Gut Hastalığı Nedir Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Gut hastalığının sebepleri

Özellikle gelişmiş ülkelerde yaygın olan, kristal artriti olarak da bilinen gut hastalığı daha çok erkekleri etkiler. Ürik asidin yüksek seviyelere ulaşmasıyla, eklemlerin iltihaplanması sonucu oluşur. Vücuttaki ürik asit fazlalığının nedeni böbreğin ürik asit elimine edilememesi veya pürin içeren besinlerin aşırı tüketilmesi olabilir. Pürin, deniz mahsullerinde, bazı etlerde, kuru bezelye ve fasulyede bulunur. Alkol tüketimi ürik asit seviyesini arttırarak gut ataklarını tetikler. Genetik olabilen gut hastalığı, çok yağlı beslenildiğinde, aşırı alkol tüketildiğinde ve obezite vak’alarında da yaygın görülebilir. Orta ve ileri yaşlarda görülür. Yaş ilerledikçe risk artar.

Gut hastalığı neden oluşur

Kandaki ürik asit seviyesini yükselmesinden oluşan artıklar, eklemde kristalimsi iğneler oluşturur ve gut ataklarının yaşanmasına sebep olur.

Gut hastalığı belirtileri nelerdir

Herhangi bir eklemde ağrılı artrite sebep olan gut, genelde ayak baş parmağının eklemini etkiler. Etkilenen eklem kızarır ve şişer. Nadiren gut kulak memesinde, eklem çevresindeki deriye, genelde parmak kemiklerinde ve topuk arkasında görülür.

Gutu diğer artrit çeşitlerinden ayırmak zordur. Kesin teşhisi, akut atak anında eklem sıvısındaki ürik asit kristallerini saptayan bir testle mümkündür. Guttaki ürik asit seviyesi sürekli önemsenecek düzeyde yüksek çıkmayacağından, tek başına kan testleri güvenilir değildir.

Gut hastalığı nasıl tedavi edilir

Gut atakları steroit içermeyen, antienflamatuar ilaçların kullanımı sonrası hafifler. Devamlı gut ataklarından rahatsız olan hastalara ve ya tophi( ürik asitin deri altındaki ceplerde toplanması) görülen hastalara, ürik asitin atılımına yardımcı olan veya vücutta üretilmesini engelleyecek ilaçlar verilebilir.

Gut hastalığı için hangi doktora gidilir

Hastalığın tedavisi için hastanelerin iç hastalıkları bölümlerine başvurabilirsiniz. Dahiliye doktorları sizden kan testi isteyecektir. Bu test ile ürik asit değerleriniz kontrol edilecek ve duruma göre ilaç tedavisine başlanacaktır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.