GÜNEŞTE CilT BAKIMI

GÜNEŞTE CilT BAKIMI

Güneş en büyük yaşam kaynağımız. Varoluşumuz  ona bağlı. Ancak her şeyin olduğu gibi güneşin de yan etkileri olduğu bütün dünyanın artık farkında olduğu bir şey. Yan etkilerin en başında da bizi yaşlardırmak geliyor. Güneşten yayılan ışınların ve bu ışınlarla taşınan ısı ererjisinin  yüzde 50’si yeryüzüne ulaşır. Bu ışınların basında gelen ultraviyole (UV) ışınları üçe ayrılır ve her birinin farklı etkileri vardır.

UVC  Tamamına yakını ozon tabakası tarafından tutulan en zararl ışın türüdür. Bu ışın ameliyathanelerde sterilizasyon amaçlı kullanılır.

UVB bu ışın melanin yapımini uyarır. DNA bantlarına ciddi hasar verir. Ben oluşmasına neden olur ve bazı cilt kanseri tiplerine (melanoma hariç) sebebiyet verebilir. UVA’dan çok daha az olmak üzere, cildin yaşlanmasına kesir etkisi vardır. ilgirçtır ki D vitamininin etkisini antırarak, bedeni hastalıklara ve ironik olarak cilt ve diğer  kanser risklerine karşı korur. UVA’dan çok daha kolay güneş yanığına yol açar, ancak ölçülü dozu sağlıklı olabilir. Doğa olan ve insan sağlığın tehdit etmeyen tüm güneş koruyucularıyla engellermesi mümkündür.

BVA Melanositler de daha önceden üretilmiş olan melanin salınımını sağlar. Cildin hızlı yaşlanmasına neden olur. UVB’ye  kıyasla daha az kansere neden olduğu düşünülmekle birlikte değer cilt kanserlerinden daha tehlikeli olan melanoma reden olur. Birçok güneş koruyucu tarafından engellenmesi zordur, ne yazık ki ancak giysiyle bir miktar engellenebilir.

GÜNEŞ IŞINLARINDAN KORUNMA

Güneş ışınlarının en dik olarak geldiği ve en çok zararlı ışın içeren 10.00 ile 17.00 saatleri arasında imkân olcuğu sürece güneşe çıkmayın. Güneşe çıkarken cildi güneş  ışığırdan olabildiğince koruyabi lecek, Unutmayın ki gözlerimiz de cildiniz gibi güneşten yanabilir. Bu nedenle güneş koruyucu kremlerin de UV ışını geçirmeyen nitelikle olmasına Özellikle dikkat edin. Bir güneş koruyucu krem ancak 2,5-3 saat arası cildimizi güneşten koruyabilir, buna göre davranın.

Sağlıklı bronzlaşma diye bir sürecin ne yazık ki kesinlikle gerçek olmadığını söylemeliyim. Brorzlaşmak zaten vücudun güneş ışınlarına verdiği bir tepkidir. Bronzlaşmak adına saatlerce güneş altında kalmayın. Özellikle çocuklar, yaşlılar, beyaz tenliler, hastalar, vücudunda ben olanlar; sizler güneş ışınlarına karşı daha hassassınız ve bedeniniz dana fazla Korunmaya ihtiyaç duyuyor, bunu unutmayın.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.