Güneş Yanığı Ve Tedavisi

Güneş Yanığı Ve Tedavisi

Güneş Yanığı Ve Tedavisi

Güneş Yanığı Nedir Ve Nasıl Oluşur?

Derinin yoğun ve zararlı ultraviyole güneş ışığına maruz kalması sonucunda deride oluşan, acı veren yanıklardır. Güneş yanıkları çok dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Deri güneş ışığına maruz kaldığı andan itibaren karşı savunma olarak kalınlaşmaya başlar. Bu kalınlaşma derinin en üste tabakasında başlar. Ardından deriye asıl rengini  veren pigment  yani melanin çok sayıda salgılanma durumu ortaya çıkar ve bundan dolayı derinin renginde kırmızılık artar. Deri  bir süre daha ultraviyole ışınlara maruz kalmaya devam ederse güneş yanıkları oluşur. Güneş yanığının en belirgin belirtileri kusma, deride kızarıklık, su toplama, şişme gibi durumlardır.

Güneş Yanığından Korunma Yolları

 

Güneş Yanığından Korunma Yolları
Güneş Yanığı

Öncelikle güneş ışınlarının çok yoğun olduğu günlerde zorunda olmadıkça dışarı çıkmayın. Eğer dışarı çıkacaksanız mutlaka yüksek faktörlü güneş ışığından koruyucu güneş kremleri ve yağları kullanın hatta dudak kremlerinizi de güneş faktörlü alabilirsiniz. Özellikle açık bir tene sahipseniz çok dikkat etmelisiniz. Bunun yanında mutlaka gözlük ve şapka takmalı ayrıca güneşten koruyucu kıyafetler tercih etmelisiniz. Güneş kreminizi sürme aralıklarını takip edin ve gölgede kalmaya özen gösterin. Dışarda herhangi bir aktivite yapacaksanız saatlerini mutlaka ayarlayın. Bunun yanında tatilde kumsal şemsiyelerinin sizi UV ışınlarına karşı koruyacağını düşünüyorsanız yanlış yoldasınız. Çünkü güneş ışığı sadece tepenizden gelmez yansımalarla da size ulaşabilir. Kışın da güneşten korunmak gerekir. Özellikle kayak gibi kış sporları da yapıyorsanız dikkatli olmalısınız.

Güneş Yanığına Doğal Çözümler

Güneş Yanığına Doğal Çözümler
Güneş Yanığına Doğal Çözümler

Aloe veranın yapraklarından jel ve lavanta yağı güneş yanığının doğal çözümleri arasında oldukça tercih edilen bitkilerdir. Lavanta yağının ağrı dindirici özelliği de vardır. Bunların bulunması o anda mümkün değilse çok daha kolay bir yöntem olan salatalık suyunu kullanabilirsiniz. Bu hem pratik hem de etkili bir yöntemdir cildinizin tazelenmesine ve ağrılarınıza faydalı olacaktır. Ayrıca siyah çay poşetlerini ve zeytinyağını da yanık bölgeye uygulayabilirsiniz.

Güneş Yanığının Tıbbi Tedavileri

Güneş yanıklarının çok olduğu durumlarda özellikle su toplama, baş dönmesi ve kusma gibi belirtiler mevcutsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Güneş yanığının tıbbi tedavisinde bazı ilaçlar ve kremler kullanılır. Bu ilaçlar sayesinde derideki acı dindirilir ve derinin onarımı kolaylaşır. Ayrıca vücuda sık sık sıvı desteği sağlanır.

Güneş Yanığın Ne Kadar Sürede Geçer?

Güneş yanıklarının geçme süresi yanığın derecesine ve yayıldığı alan göre değişir. Bu nedenle kesin ve net bir bilgi verilemez. Ayrıca iyileşme sürecinde deride soyulmalar da olacağı için bu süreç beklediğinizden de uzun sürebilir.

Güneş Yanıkları Tamamen Geçebilir Mi?

Derisinde güneş yanıkları meydana gelen kişilerin bir diğer merak ettikleri konu da güneş yanıklar tamamen iyileşir mi konusudur.  Maalesef yapılan araştırmalar sonucunda güneş yanıklarının kesin çözümü olmadığı anlaşılmıştır. Yani güneş yanıkları tamamen kaybolmaz çünkü sadece dış deriye değil derinin alt tabakalarına kadar işler. Ve bunlar yıllar sonra başka lekeler olarak tekrar ortaya çıkabilir.

Güneş Yanıklarına İlk Yardım Nasıl Yapılmalıdır?

Toplumda en sık rastladığımız güneş yanığı ilk yardım yöntemi yanmış bölgeye yoğurt yada diş macunu sürmektir. Bunlar tedaviye yardım yerine zararı dokunan yöntemlerdir. Çünkü bu maddeler yanık bölgeye yapışır ve temizlenmesi çok zordur. Bunların acıyı biraz hafiflettiği doğrudur ama bu sadece soğuk olmalarından dolayıdır. Doğru olan ve yapılması gereken ilk yardım yöntemleri soğuk bir duş yapmak ve yanık bölgeye ve ateşli  bölgelere nemli bir bez koymaktır. Ayrıca asla su toplamış bölümler patlatılmamalıdır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.