Gün İçerisinde Sürekli Uyku Hali

  • Genel Sağlık
  • Gün İçerisinde Sürekli Uyku Hali için yorumlar kapalı
  • 902 kez görüntülendi

Gün İçerisinde Sürekli Uyku Hali

Gece yatağınıza uzanıp saatlerce uyuduktan sonra sabah kalktığınızda kendinizi hiç uyumamış yorgun hissediyorsanız ortada bir sorun olduğu ve bu sorunu ciddiye alma zamanı gelmiştir demektir.

Sürekli uyku durumu insanın gün içerisinde bazı zamanlarda kişinin hayatını tehlikeye sokabilecek kadar ilerleyebilir. Sürekli uyku hali ve gün içerisinde uyuklama nedenleri nedir onlardan kısaca bahsetmek gerekirse açıklayalım.

Sürekli Uyuma İsteği

Gece uykusunu düzenli olarak alan ve sabah kalktığında kişi hala kendini yorgun hissediyorsa, aşırı uyuma isteği oluyorsa bunun ana sebebi hipersomnia denilen uyku hastalığı olabilir.

Bu hastalığın sebep olabileceği şeyler kişinin gün içerisinde sıradan işlerle bile uğraşırken örneğin; araba kullanırken, yemek yerken, bir iş konferansından dikkatlice dinlemesi gerekirken uyuma isteğinin gelmesi yâda uyuya kalması gibi durumlardır. Bu hastalığın bu durumlara sebebiyet vermesinin nedeni gece kişinin uyku sırasında solunum bozuklukları yaşaması, uykuda yaşanan hareket bozuklukları, uykuda nefes darlığı, gece uykuda düşme hissi atakları yaşarlar ve uykularının sürekli gece farklı bir düzende olduğu için uykularını sağlıklı bir şekilde alamazlar ve bu da gün içerisinde uyuklama ya sebep olur.

Gün içerisindeki uykusuzluğun 3 ana sebebi vardır bunlardan ilki uyku apnesi’dir. Bu uyku apnesi kişinin gece yeterince saat uyumasına rağmen sabah kalktığında kendini çok yorgun ve hiç uyumamış gibi hissetmesi durumudur.

Gün içerisindeki uykusuzluğun ikinci sebebi ise narkolepsi hastalığı olabilir yapılan araştırmalara göre ülkemizde şu an 30-35 bin narkolepsi hastası bulunmaktadır. Bu kişilerin uyuma isteği o kadar fazladır ki gün içerisinde istemsizce ayakta ve direksiyon başındayken uyuya kalabilirler ve kişi kendinin ve başkalarının hayatını tehlikeye sokabilecek durumlarla karşılaşabilir.

Bunların yanı sıra üçüncü bir neden epilepsi hastalığının sonucu olabilir fakat bu rahatsızlıklar uzman bir doktor yardımıyla tamamen ortadan kaldırılabilecek rahatsızlıktır.

Gün İçerisinde Uyuklama Neden Olur

Gün İçerisinden uyuklama nedenleri kişinin kendi yarattığı durumlar haricinde  istemsizce vücudumuzda olan bir rahatsızlığın tepkimesi olarak da ortaya çıkabilirler ve tedavi edilmesi gereken durumlardır.

Fazla Kafein Tüketimi

Gün içerisindeki yoğun tempolardan dolayı birçoğumuz ekstra bir enerji almak için kafeinli içeceklere başvururuz ama bazı kişilerde kafein ters etki yaratarak kişinin daha çok uyuklamasına sebep olabilir. Vücudun uyarıcı olarak gördüğü kafein fazlasıyla tüketildiğinde aşırı yorgunluğa ve uykusuzluğa sebep olur. Bu sebepten dolayı kafeini tamamen hayatınızdan çıkarmanıza yâda en aza indirmeniz gerekir. Bu kafeinler sadece kahve de değil çay kola çikolata ve bazı haplar da bulunabilir bu konuda mümkün olduğunca titiz davranılması gerekir.

Vücuttaki Kansızlık

Üretkenlik çağında olan bayanlar da ve adet dönemlerinde kanamalar uzun sürüyorsa yâda kısa zaman önce doğum yaptıysanız kadınlarda yorgunluğun ve uykusuzluğun en başlıca sebebi olan anemi gelişmiş olabilir. Vücuttaki uzun süre kanama sonucu kanda oksijen taşıma görevi yapan alyuvarlar demirden daha fazla zengin bir protein olan hemoglobin oranı azalır ve bu da doğrudan yorgunluğa yol açar.

Troid Bezinin Dengesiz Çalışması

Gün içerisinde kendiniz sürekli yorgun ve uykusuz hissediyorsanız bunun bir diğer sebebi troid bezlerinizin dengesiz ve yavaş çalışması sonucu olabilir. Troid bezleri vücutta enerji dengesini koruyan bir mekanizmadır. Eğer troid bezlerinizde bir düzensizlik varsa doktor yardımıyla teşhis konularak bazı takviye vitaminlerle bu yakınmalarınızdan kurtulabilirsiniz.

İdrar Yolu Enfeksiyonları

Genel olarak idrar yolu enfeksiyonları kadınlarda idrar yapılırken yanma şikayetleri olarak kendini gösterirken bazı kişilerde çok hafif etki yapabilir ve bu kişiler kendilerinde bir rahatsızlık olduğunu anlayamayabilirler. Sürekli yorgunluk yakınmalarının sebebi idrar yolu enfeksiyonlarından kaynaklanabilir. Bu tür hastalıklar doktor tavsiyesinde ağız yoluyla alınan antibiyotiklerle kolaylıkla geçirilebilir.

Uykuda Yapılan Kol ve Bacak Hareketleri

Gün içinde uykunuzun gelmesine ve yorgunluk hissetmenize sebep olabilecek bir diğer etken ise gece uyku sırasında devamlı olarak yapılan kol ve bacak hareketleridir. İstemsizce yapılan bu hareketler istemsizce gece düzenli ve kaliteli bir uyku yapılmasına izin vermez vücut sürekli hareket halinde olur.

Nedeni Belli Olmayan Hastalıklar

Gün içerisinde sıradan işlerinizi yaparken yorulduğunuzu hissediyorsanız kalbinizde yâda vücudunuzun başka bir yerinde olan bir hastalığın habercisi olabilir.

Gün İçerisinde Uyuma İsteği Nasıl Geçer?

Gün içinde uyku problemi sorununuza yardımcı olacak konulara aşağıda sizler için değindik.

Proteini Yüksek Besinler Tüketmek

Gün içerisinde uyuklamaya başladığınızda yâda yorgunluk iyice çöktüğünde proteinleri yüksek olan besinleri tüketerek vücudunuzun enerjisini yükseltir ve uykusuzluk durumundan kurtulabilirsiniz.

Kısa Bir Antreman Yapmak

Gün içerisinde uyku ve yorgunluğun bastırdığı zamanlarda emininki en son yapmak isteyeceğiniz en son şey antrenman yapmak olacaktır fakat yapılan araştırmalara göre gün içerisinde 10 dk yapılan bir antrenman sizin vücut enerjiniz yüksekselterek uyuklamanıza ve vücut yorgunluğunuza iyi gelecektir.

Duş Almak

Rahatlamak ve gevşemek için alınan duşların sıcak suyla en rahatlatıcı bir durum olduğunu biliyoruz fakat uyuklamanın geldiği sırada soğuk bir duş almak vücudu  uyararak damarlardaki kon dolaşımını hızlandırarak uykusuzluğun atılmasına yardımcı olur

var td_screen_width=window.innerWidth;
if(td_screen_width >=1140){
document.write(‘‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle||).push({});
}
if(td_screen_width >=1019&&td_screen_width < 1140){
document.write('‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle||).push({});
}
if(td_screen_width >=768&&td_screen_width < 1019){
document.write('‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle||).push({});
}
if(td_screen_width < 768){
document.write('‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle||).push({});
}

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.