Göz Seyirmesi: Sorun Teşkil Ediyor Mu?

  • Genel Sağlık
  • Göz Seyirmesi: Sorun Teşkil Ediyor Mu? için yorumlar kapalı
  • 787 kez görüntülendi

Göz Seyirmesi: Sorun Teşkil Ediyor Mu?

Normal bir yetişkin dakikada 10 ila 20 defa gözünü kırpar. Bu sayı kitap okurken ya da bilgisayara bakarken azalmaktadır. Göz kapağının kapanıp açılmasındaki bu sıklığın artması göz seyirmesi olarak bilinir.

Göz seyirmesi, göz kapağı spazmları ve tikleri oldukça yaygındır. Göz seyirmesi genelde sadece sol gözde veya sadece sağ gözde görülür. Çoğunlukla gözün alt kapağı sorun oluşturur, ama üst kapak da seyirebilir. Çoğu göz seyirmesi kısa zamanlıdır, ama bazıları haftalar, aylar hatta çok istisnai durumlarda yıllar sürebilir.

Göz Seyirmesi Kısaca

Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.

  • Dikkat
  • Normal
Başlıca Nedenleri:

Stres, Yorgunluk, göz yorgunluğu, kafein ve alkolün aşırı tüketimi, göz kuruluğu, alerjiler gibi durumlarda göz seyirmesi olabilmektedir.

Tıbbi Adı Nedir?

Göz seyirmesi tıbbi adı “Blefarospazm”dır.

Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Göz seyirmesi için Göz Hastalıkları bölümüne gidilir.

Göz seyirmesine çözüm bulabilmek için altta yatan sebebi ya da sebepleri bulmak gerekir. Doktorların dilinde “miyokimi” adı verilen bu göz kapağındaki kas kasılmaları şu etkenlerle tetiklenebilir:

  • Stres
  • Yorgunluk
  • Göz Yorgunluğu
  • Kafein
  • Alkol
  • Göz kuruluğu
  • Besin maddelerindeki eksiklik
  • Alerjiler
  • Uykuda Çeneyi ve Dişleri Sıkma
  • Kornea Abrazyonu

Aniden başlayan göz seyirmelerinin neredeyse hepsi zararsızdır. Yani herhangi bir medikal probleme işaret etmez.

Bununla birlikte bu tür göz seyirmesini tedavi etmek zor olabilir. Göz seyirmesini durdurmanın yegâne yolu sebebin ne olduğunu bulmak ve onu çözmeye çalışmaktır.

Göz seyirmesinin daha ciddi formları nörolojik sebeplerden kaynaklanmaktadır. “Blefarospazm” ve “orofasiyal diskinezi” gibi bu hastalıklar daha az yaygındır ve bir göz doktoru tarafından teşhis edilip, tedavi edilmesi gerekir.

Göz Seyirmesinin Nedenleri

Göz seyirmesinin nedenleri şu 10 başlıkta toplanabilir:

1. Stres: Hepimiz bazı zamanlar stres altında oluruz. Bu gibi anlarda vücudumuz farklı yollardan tepki verir. Göz seyirmesi stresin bir işareti olabilir. Özellikle göz yorgunluğu gibi görme problemleriyle ilişkiliyse. Stres göz seyirmesinin en yaygın görülen sebebi. Stresi azaltmak göz seyirmesinin durmasını sağlayabilir.

2. Yorgunluk: Az uyku (stres veya başka bir sebeple olsun) göz kapağı spazmlarını tetikleyebilir. Dinlenmenize azami dikkat gösterin. Yeteri kadar uyumak bu konuda size yardımcı olabilir.

3. Göz Yorgunluğu: Gözlüğe veya gözlüğünüzü değiştirmeye ihtiyaç duyuyorsanız görmeyle ilişkili bir stres oluşabilir. Belki de gözleriniz çok çalışıyor ve göz kapağı seyirmelerini tetikliyor.

Bilgisayardan kaynaklanan göz yorgunluğu (computer eye strain) görmeyle ilişkili stresin en yaygın sebebidir. Bilgisayar, tablet veya akıllı telefonların aşırı kullanılmasından meydana gelir.

Eğer göz seyirmesi sürekli oluyorsa ve çok rahatsız ediciyse, göz muayenesi olmanız gerekir. Çünkü bu durum yeni bir gözlüğe ihtiyacınız olduğu anlamına gelebilir. Eğer bilgisayarla çok zaman geçiriyorsanız, göz doktoruna danışıp, bilgisayar gözlüklerinden de alabilirsiniz.

4. Kafein veya Alkol: Birçok uzman aşırı kafein veya alkol alımının göz seyirmesini tetiklediğine inanıyor. Çünkü bu içecekler beyni uyardığı gibi, kasları da uyarıyor. Eğer kafein (kahve, çay vs.) veya alkol kullanımını artırdıysanız, azaltmakta yarar var. Susadığınızda da yapay içecekler yerine kesinlikle suya yönelin.

5. Göz kuruluğu: Yaşlı popülasyonunun yarıdan fazlası yaşlanmaya bağlı göz kuruluğundan muzdarip. Göz kuruluğu ayrıca bilgisayarı fazla kullananlarda, bazı ilaçları (antidepresanlar, antihistaminler) alanlarda, lens takanlarda ve aşırı kafein veya alkol tüketenlerde yaygındır. Eğer yorgun ve stres altındaysanız, sizde de göz kuruluğu oluşabilir.

Göz kuruluğu değerlendirmesi için doktoru ziyaret etmek en iyisi, çünkü birçok etkili tedavi yöntemi mevcut.


6. Besin Maddelerindeki Eksiklik: Araştırmalara göre, magnezyum gibi bazı besin maddelerindeki eksiklik göz seyirmesini tetikliyor. Her ne kadar bu araştırmaların doğruluğu tam olarak kanıtlanmamış olsa da, besin maddelerindeki eksikliği göz seyirmesinin olası nedenlerinden çıkaramam. Magnezyum eksikliği basit bir kan testi ile anlaşılabilir.

Eğer besin maddelerindeki eksikliğin sizi etkilediğini düşünüyorsanız, hemen vitamin, mineral takviyesi almak yerine doktora danışmanızı öneririm.

7. Alerjiler: Göz alerjilerine sahip insanlarda kaşınma, şişme, gözde sulanma oluşabilir. Göz ovuşturulduğunda, göz kapağı dokularına ve gözyaşlarına histamin salgılanır. Burası önemli, çünkü bazı araştırmalar histaminin göz kapağı seyirmesine neden olduğunu göstermektedir.

Bu sorundan kurtulmak için, bazı doktorlar antihistamin göz damlaları tavsiye etmektedir. Ama hatırlayın, antihistaminler göz kuruluğuna sebep olabilir. En iyisi göz doktoruyla birlikte doğru şeyi yapmak için çalışmanız.

8. Uykuda Çeneyi ve Dişleri Sıkma: Birçok insan uyurken bilmeden çenelerini sıkar. Ki bu da göz seyirmesine neden olabilir. Eğer sabah kalktığınızda çenenizde ve dişlerinizde ağrı hissediyorsanız, doktorunuzu ziyaret edin. Size bruksizmden muzdarip olduğunuzu söyleyecektir. Kapsamlı bir diş muayenesinden sonra size bir gece koruyucu plağı yapılacak ve bunu yatarken takacaksınız.

9. Kornea Abrazyonu: Kornea abrazyonu gözün kornea tabakasındaki bir çiziktir. Kornea hem görme duyusu hem de gözü korumak için önemli bir yapıdır. Genelde göze bir şey kaçtıktan sonra gözü ovaladığınızda bu meydana gelir. Bu gibi durumlarda gözü kurcalamak yerine suyla yıkayın. Göz seyirmesinin ender de olsa sebeplerinden biri olan kornea abrazyonu genelde birkaç gün içinde gözün kendisi tarafından iyileştirilir.

10. Diğer Potansiyel Sebepler: Bazen göz seyirmesi daha büyük bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemi), Parkinson hastalığı, Tourette sendromu ve nörolojik bir fonksiyon bozukluğu göz spazmlarına sebebiyet verebilir. Önceki olası sebepleri ortadan kaldırdınız ve hâlâ göz seyirmesi devam ediyorsa, doktorunuzu bir an önce görmelisiniz.

Göz Seyirmesi Nasıl Geçer?

Eğer kısa süreli göz seyirmesinden şikayetçiyseniz, muhtemelen bir tedaviye ihtiyacınız yoktur. Yukarıdaki maddelerde aradığınız çözümü bulmanız olası.

Nadir durumlarda, göz seyirmeleri durmaz. Henüz göz seyirmesi için sorunu tamamen ortadan kaldırabilecek bir tedavi metodu geliştirilememiş olsa da ciddiliği azaltılabilir.

Bu tip bazı göz seyirmeleri botoks ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Göz kapağındaki kasılmaları durduran bu tedavi göz seyirmelerinin ciddileştiği durumlarda başvurulan bir yöntemdir. Eğer göz seyirmeleri yüzünüzün bir tarafını ya da gözünüzün tamamını etkileyerek görmeyi engelliyorsa doktorunuza danışın.

Bazı ilaçlar yoluyla semptomlar azaltılabilse de, genelde efektif olmadığından, ya da kısa süreli etkili olduğundan tercih edilmeyebilir. Çok nadir de olsa göz kapağındaki kasların ve sinirlerin bazılarını almak suretiyle yapılan bir ameliyat seçeneği de vardır. Bu ameliyat semptomları %75-%85 oranında azaltacaktır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.