Göz Morarması Neden Olur, Nasıl Geçer?

  • Genel Sağlık
  • Göz Morarması Neden Olur, Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 1.112 kez görüntülendi

Göz Morarması Neden Olur, Nasıl Geçer?

Birçok insan hayatı boyunca bir noktada gözü morarması ile karşı karşıya kalabilir. En sık görülen neden olan göz çevresine darbe alma tır. Ama bunun dışında yüz gerdirmeleri, burun yaralanmaları, enfeksiyonlar, alerjik reaksiyonlar ve böcek sokmalarına kadar göz morarmasının birçok sebebi olabilir.

Göz Morarması Neden Olur?

Göz Çevresine Darbe Alma
Göz morarmasının en yaygın nedeni göz, burun ya da alına alınan darbedir. Darbenin indiği yere bağlı olarak göz morarması tek ya da iki gözü birden etkileyebilir.

Buruna alınan darbe genellikle iki gözün birden şişmesiyle sonuçlanır çünkü burun kemiğine gelen darbe sıvıların göz kapaklarındaki gevşek dokularda birikmesine yol açar.

Göz morarmasının diğer nedenleri ise şöyledir:

  • Yüz gerdirme, çene ya da burun ameliyatı gibi yüze uygulanan tıbbi operasyonlar
  • Bazı kafa yaralanmalarında iki göz birden morarıp şişer, bu duruma genel olarak: rakun göz denir.

Göz çevresinde morarmayla birlikte olması şart olmayan şişmeye neden olabilecek faktörler ise şöyledir:

  • Alerjik reaksiyonlar
  • Böcek ısırmaları
  • Göz çevresinde görülen deri enfeksiyonları
  • Anjiödem (genelde göz çevresinde görülen şişme)
  • Ağız ve diş operasyonları

Göz Morarması Nasıl Geçer?

Göz morluğuna için evde uygulanabilecek birçok yöntem iyi gelebilir.

Soğuk Uygulama
Göz morarmasında ilk ve en temel uygulanacak yöntem bölgeye bir buz torbasıyla soğuk uygulama yapmaktır. Bölgeye uygulanan buz hızlıca şişmeyi indirecek ve bölgedeki damarları daraltacağı için olası bir iç kanamanın önüne geçecektir. Buz uygulaması aynı zamanda iyileşme sürecini hızlandırıp ağrıyı azaltacaktır. Evde buz yoksa donmuş sebze gibi buzlukta bulunan herhangi bir paketli gıdayı da bölgeye uygulayabilirsiniz.

Buz küplerini bir bezle sarın ve 10 ila 20 dakika süreyle gözünüzün üzerine tutun. Bezin aşırı ince olmasından ve fazla uzun süre tutmaktan kaçının çünkü bu şekilde bölgede yeni bir hasara yol açabilirsiniz. İlk iki gün içinde bu uygulamayı birkaç kez tekrarlayın.

Sıcak Uygulama
Göz morarmasını üzerinden birkaç gün geçtikten sonra bölgeye sıcak kompres uygulanması önerilir. Bölgedeki kan akışı hızlanacağından bu uygulama deri ve gözün hızlı iyileşmesine yardımcı olacaktır. Sıcak bir bezle yapılacak çok hafif masaj da kan akışını hızlandırıp cilt altındaki kurumuş kanın dağılmasını sağlayabilir.


Öncelikle bezi sıcak suya daldırın ve sıkın. Bezi hasar gören bölgenin üzerine koyun ve ısı azalana kadar bekleyin. Uygulamayı günde birkaç kez tekrarlayın.

Haşlanmış Yumurta
Antik Çin’de göz morarmasını hafifletmek için uygulanan bir yöntem de haşlanmış yumurtadır. Yumurtayı haşladıktan sonra kabuğunu soyun ve göz çevrenizde yuvarlayın. Lüzumsuz bir acıya neden olmamak için fazla bastırmamaya özen gösterin. Yumurta soğuduğunda tekrar kaynatıp işlemi tekrarlayın.

Patates
Gözde morluk ile beraber oluşan şişliğin iyileşmesinde soğumuş patates bir diğer mucize yöntemdir. Patatesleri halkalar halinde dilimleyip yarım saat süreyle buzdolabında bekletin ve ardından bir saat kadar gözünüzün üzerinde tutun.

  • Alternatif olarak patatesin suyunu sıkıp bölgeye sürerek de uygulayabilirsiniz.
  • Patates yerine salatalık ya da kullanılmış ve soğumuş çay poşeti de aynı sonucu sağlayacaktır.

Güvercin Ağacı Solüsyonu (Witch Hazel)
Güvercin ağacı solüsyonunun hasarlı cilde iyileştirici ve yatıştırıcı bir etkisi vardır. Uygulama için bir pamuğu solüsyona batırıp hasarlı bölgede 5-10 dakika tutun. Su, papatya yağı ve güvercin ağacı solüsyonu karışımı olan sıvıya daldırılmış bir bezi de cildinize uygulayabilirsiniz. En iyi sonuca ulaşmak için güne 2 ya da 3 kez tekrarlamalısınız.

Arnika
Arnika; kan dolaşımını arttırarak şişme ve iltihaplanmayı azaltmak için kullanılan bir ilaçtır. Bu sâyede göz morarmasına da iyi gelir. Arnikayı bölgesel krem, merhem ya da yağ şeklinde birçok formda bulabilirsiniz. Günde 2 ya da 3 kez bölgeye hafif ama etkili şekilde sürerek uygulayın. Ayrıca küçük bir topak arnikayı dahili olarak kullanabilirsiniz. Bu şekilde göz morarmasıyla oluşan şişlik içeriden iner.

C Vitamini
Göz morarması tedavisinde C vitamininin önemi büyüktür. Gözünüz hasar gördüğünde beslenme düzeninize C vitamini açısından zengin besinler eklemelisiniz. Portakal, biber, yer elması, limon, misket limonu, mango ve brokoli bu besinlere örnektir. C vitamini, kan damarı duvarlarını kalınlaştırarak etkili iyileşmeye destek olur.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.