Göz Kaşıntısı Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Göz Kaşıntısı Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 755 kez görüntülendi

Göz Kaşıntısı Nedenleri ve Tedavisi

Göz kaşıntısı genellikle alerjiler nedeniyle ortaya çıkar. Göze temas eden yabancı bir maddeye (alerjen) bağışık sistemi tepki verdiğinde histamin hormonu salgılanır. Bu da gözde kaşınmaya neden olur.

Göz kaşıntısı ile hepimiz zaman zaman karşılaşırız. Toz gibi küçük maddeler gözlerimizde birkaç dakika süren kaşınma hissi ortaya çıkarabilir. Ama, bazı sağlık problemleri saatler, günler, hatta aylar süren kaşıntıya neden olabilir. Bunlar çoğu zaman tıbbi bakıma ihtiyaç duyulan durumlardır.

Göz Kaşıntısı Kısaca

Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.

  • Dikkat
  • Normal
Endişelenmeli miyim?

Göz kaşıntısı genellikle alerjik durumlardan yada bazı ufak rahatsızlıklardan kaynaklanabilir. Genelde uzun sürmeyen bu rahatsızlık için endişelenmeye gerek yoktur.

Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?

Uzun süren göz kaşıntısı problemlerinde tıbbi yardım almak gerekmektedir.

Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Göz kaşıntısı için Göz Hastalıkları bölümüne gidilir.

Göz Kaşıntısı Nedenleri – Alerjiler

Göz kaşıntısının en yaygın nedeni alerjilerdir. Göz alerjilerinin dünya üzerinde 5 insandan 1’ini etkilediği düşünülmektedir.

Özellikle İbrahim Saraçoğlu‘nun kürleri göz alerjileri konusunda oldukça faydalıdır.

Göz alerjisi sorununa iyi gelen bitkiler arasında ısırgan otu yer alır. Isırgan otu çayı göz bölgesinde bulunan tüm alerji sorunlarına çözüm olur.Bu konuda ısırgan otunun her gün kullanılmasını öneririm.

Göz alerjileri iki kategoride incelenebilir:

Mevsimsel Alerjiler
Yılın belli zamanlarında ortaya çıkan mevsimsel alerjiler göz kaşıntısına sebep olabilir. Bahar nezlesi mevsimsel alerjilerin klasik bir formudur. Vücut havadaki polene tepki verdiğinde ortaya çıkar. Farklı polenler insanları farklı etkilediği için, sizin gözleriniz kaşınırken, göz alerjisi problemi olan bir kişi aynı anda bu sorundan etkilenmeyebilir.

Sürekli Alerjiler
Bu alerjiler yıl boyunca devam edebilir. Kapalı ortam alerjisi olarak da bilinir. Çünkü ev tozu belirtilerin ana sebebidir. Ev tozu mantar sporlarını, küfü ve hayvan kepeğini tuttuğu için ve bu maddeler bağışıklık sisteminizin reaksiyon vermesine sebep olduğu için alerjiye neden olur. Ayrıca spesifik bazı tetikleyicilerin de göz kaşıntısına neden olduğunu fark edebilirsiniz.

Göz Kaşıntısı Nedenleri – Diğer Durumlar

Göz kaşıntısına neden olabilecek çeşitli durumlar şunlardır.

Yabancı Maddeler
Bir kirpik ya da bir parça kir gözde kaşınmaya neden olabilir. Göze giren yabancı cisme karşı vücut hemen enflamatuar bir tepki gösterir, bu da gözde sulanma ve göz kaşıntısı olarak kendini gösterir.

Göz Kuruluğu
Gözü nemlendirmek, yağlandırmak ve korumak için yeterince göz yaşı üretimi olmadığında göz kuruluğu meydana gelir. Bunun sonucu gözde iltihap ve kaşıntı ortaya çıkar.

Korneanın Çizilmesi
Gözün ön yüzeyi korneanın çizilmesiyle göz hasar alabilir. Bu sorun bir maddenin göze sert bir teması ya da bir göz enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu çizik gözü her kırpışınızda rahatsızlık verir ve gözde iltihaba, kaşıntıya neden olur.

Göz Enfeksiyonu
Virüsler, bakteriler, mantarlar gibi bazı organizmalar gözde enfeksiyona neden olarak, göz kaşıntısı yaratabilir. Bu enfeksiyonlar gözün beyaz kısmını (konjonktiva) ya da ön kısmını (kornea) etkileyebilir. Enfeksiyonlar göz kapaklarını da etkileyebilir. Bu durumda da blefarit (göz kapağı yangısı) oluşur. Göz enfeksiyonları kontakt lens kullananlarda daha yaygındır.

Kontakt Lensler
Kontakt lensler göz yüzeyinde kuruluğa neden olacağı için, kaşıntı yaratabilir.

Bebeklerde göz kaşıntısına ne iyi gelir?

Bebeklerde göz kaşıntısı ve kızarıklık

Bebeklerde göz kaşıntısı ve kızarıklık genellikle alerjiden dolayı ortaya çıkar ancak ebeveynler alerjilerin belirtilerini çoğu zaman soğuk algınlığı belirtileri ile karıştırarak yanlış tedavi uygularlar.

Eğer bebeğinizin alerjisi varsa belirtileri çevresindeki alerjenleri en aza indirerek rahatsızlığını gidermeye çalışmalısınız. Buna ek olarak alerjilerini tedavi etmeniz bebeğinizin sağlığı için önemlidir.

Bebeklerde göz kaşıntısına ne iyi gelir?


  • Nemlendiriciler veya yüzde bir hidrokortizonlu kremler bebeklerde alerjilere iyi gelmektedir.
  • Bebeğinizi en kısa sürede doktora götürerek alerjisini öğrenmeniz çok önemlidir.
  • Bebeğinizin alerjisini öğrendikten sonra etrafındaki alerjenleri yok ederek bebeğinizin sağlığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz.
  • Evinizde kedi veya köpek varsa bebeğinizden uzak tutarak alerji riskini azaltabilirsiniz
  • Bebeğiniz kaz tüyü yastık kullanıyorsa, kaz tüyüne alerjisi olabileceğinden yastığını değiştirmelisiniz
  • Bebeğinizin etrafında sigara içilmesi alerjilerini arttırabileceği gibi daha bir çok rahatsızlığa yol açar. Buna kesinlikle izin vermeyin.
  • Halılar toz topladığı için bebeğinizin odasında halı kullanmamanız önerilmektedir.

Göz Kaşıntısı Tedavisi

Göz kaşıntısının nedeni alerji ise doktorunuz antihistamin bir ilaç yazacaktır. Bu ağız yoluyla alınan bir hap veya göz damlası olabilir. Antihistaminler kaşıntıya sebep olan histamin hormonu salgılanmasını engelleyerek, problemi dindirecektir. Doktorunuz etken maddesi dekonjestan olan bir ilaç da önerebilir. Bu ilaçlar göz kaşıntısının yanı sıra göz kızarıklığını, göz yanmasını ve tahrişi de tedavi edecektir.
Saat 10 civarında ve akşamın ilk saatlerinde dışarıdaki polen miktarı en yüksek seviyede olacağından bu zamanlarda evde kalmaya dikkat edin. Pencereleri kapatın ve klimaları kullanmaya çalışın. Eğer dışarı çıkmak zorundaysanız geniş güneş gözlükleri takabilirsiniz.
Evin içinde ise küf oluşumunu engellemek için nem oranının yüksek olmamasına dikkat edin. Bunun için anti nemlendirici kullanabilirsiniz.
Göz kaşıntısı gözünüzü ovaladığınızda daha da şiddetlenecektir. Çünkü göze baskı uygulama histamin hormonunun üretimini artıracak ve kaşıntı artacaktır. Bu yüzden gözünüzü ovalamaktan kaçınmaya çalışın.
Sıcak ya da ılık kompres uygulamaktan kaçının. Çünkü ısı histamin salgılanmasını artıracak ve gözünüz kaşınmaya devam edecektir. Soğuk kompres ise göz kaşıntısına iyi gelecektir. Soğuk suyla biraz ıslattığınız bir havluyu gözün üzerinde tutabilirsiniz.
Göz kaşıntısı ile beraber göz yanması hissediyorsanız, göz kuruluğu ile karşı karşıya olabilirsiniz. Bunun için göz damlası kullanabilirsiniz. Problem kaybolana dek, bilgisayar ekranı gibi parlak ışıklara uzun süre bakmaktan kaçınmaya çalışın.
Göz kaşıntısına göz ağrısı, ışığa karşı hassasiyet veya görüş kaybı eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurun. Çünkü bu belirtilerle beraber olduğunda göz kaşıntısı daha ciddi bir göz problemine işaret ediyor olabilir.
Göz kaşıntısı çoğu durumda alerjiler nedeniyle ortaya çıkmasına karşın, altta yatan başka bir sorunun da habercisi olabilir. Bu yüzden işi şansa bırakmayın. Uzun bir süreli göz kaşıntılarında bir göz doktorundan yardım istemeyi ihmal etmeyin.

Göz kaşıntısı ve göz kızarıklığına karşı evde uygulanabilecek tedaviler ve bitkisel çözümler

Yüzünüzü ve gözünüzü yıkayın: Gözünüzde kaşıntı hissettiğinizde yapmanız gereken ilk şey yüzünüzü yıkamak olacaktır. Yüzünüzdeki alerjenleri uzaklaştırarak gözlerinizdeki rahatsızlığı gidermek muhtemeldir.

Buz Uygulayın: Göz kaşıntısı veya göz yanması yaşıyorsanız rahatsız olan gözünüze buz uygulayarak kaşıntıyı ve yanmayı giderebilirsiniz. Buz torbanızı bir beze sararak uygulamayı unutmayın zira direkt olarak uygularsanız gözünüzde buz yanmaları oluşabilir.

Papatya Çiçeği: Bir bardak kaynar suya 1 çay kaşığı kurutulmuş papatya ekleyin. Beş dakika boyunca demlenmeye bırakın, süzün ve soğumasını bekleyin. Ardından soğumuş bu karışım ile gözünüzü yıkayın.

Salatalık Dilimleri: Salatalıkları dilimleyerek buzdolabında 20 dakika boyunca soğutun ardından gözlerinizin üzerine 15 dakika boyunca uygulayarak gözlerinizin dinlenmesini sağlayın.Salatalığın içinde bulunan antitoksidanlar ve flavonoidler göz ağrınıza iyi gelecektir.

Çay Torbası: Sallama çay torbalarını kullandıktan sonra gözlerinize uygulayarak gözünüzde oluşan bakteriyel enfeksiyonların tedavi edilmesini sağlayabilirsiniz. Çayın içindeki bioflavonoidler viral ve bakteriyel enfeksiyonlarla savaşır ve iltihabı önler. Çaydaki tanik asitler göz kaşıntınıza da iyi gelecektir.

Gül suyu: Göz kaşıntısına iyi gelen diğer bir bitkisel çözüm ise gül suyudur. Prosedür basittir. Pamuğu alın ve gül suyuna batırın, ardından gözlerinizin üzerine yerleştirerek 15 dakika bekleyin. Gül suyu hızlı bir rahatlama sağlayarak gözlerinizdeki kaşıntının gitmesine yardımcı olacaktır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.