Göz Kapağı Kisti ve Arpacık İçin Doğal Tedavi

  • GÖZ HASTALIKLARI
  • Göz Kapağı Kisti ve Arpacık İçin Doğal Tedavi için yorumlar kapalı
  • 2.605 kez görüntülendi

Göz Kapağı Kisti ve Arpacık İçin Doğal Tedavi

Tıbbi olarak ( chalazion ) olarak bilinen  arpacık tıkanmış bir yağ bezinden dolayı gözkapağının derisinin altında görünen küçük bir yumrudur . Alt veya üst göz kapağında gelişebilir. Bulaşıcı değildir ve yetişkinlerde çocuklardan daha yaygındır.

Göz kapağı kisti ise genellikle daha büyüktür ve daha az ağrılıdır. Lokalize sert topak ve şişlik, göz çevresindeki bölgeye yayılır ve bazen ağrı ve tahrişe neden olabilir. Enfekte olduğunda, daha şişebilir  ve acı verici olabilir.

Göz kapağı kistlerinin en yaygın nedeni göz kapaklarında yağ üreten meibom bezlerinin tıkanması ve iltihaplanmasıdır. Şalazyon öyküsü olan kişiler ve sık sık kirli elleri ile göz kapaklarına dokunanlar bu soruna daha yatkındır. Bazı insanlar doğal olarak Meibom bezi salgılarını diğerlerine oranla daha kalın hale getirirler, bu yüzden bunları tıkanmış yağ bezlerine duyarlı hale getirerek şalazyonlara neden olurlar.

Göz kapağı kistleri genellikle ciddi değildir ve görme işlemini nadiren engeller veya göz için acil bir problem oluştururlar. Çoğu göz kapağı kisti 2 ila 8 hafta içinde kendiliğinden düzelir. Bununla birlikte, daha hızlı tedaviye yardımcı olmak için  evde uygulayabileceğiniz ilaçlardan yararlanabilirsiniz.

İşte göz kapağı kisti ve arpacık için evde uygulayacağınız formüller ;

1. Sıcak Kompres;

Sıcak kompres göz kapağı kistleri ve arpacık için en iyi ilaçların başında gelmektedir. Isı alana kan dolaşımını artırmaya yardımcı olur ve bezin drenajını arttırır. Ayrıca ağrı ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olur. Yumuşak bir bezi sıcak suya (temiz ve sterilize edilmiş su) batırın ve fazlalığı sıkın. Bu ılık, nemli bezi kapalı göz kapağınıza 5-10 dakika tutun. Günde 3 ila 4 defa 2 hafta tekrarlayın.

2. Masaj;

Etkilenen göz kapağını nazikçe masaj yaparak boşaltma işlemini hızlandırabilirsiniz. Bu hızlı iyileşmeyi teşvik edecektir. Ellerinizi sabun ve suyla yıkayınız, kapalı göz kapağınıza 5 dakika boyunca parmaklarınızı kullanarak, yukarı doğru yönde hafifçe masaj yapın. Günde birkaç kez 2-3 dakika boyunca masaj yapın.

3. Elma Sirkesi;

Birçok kişi de göz kapağı kistleri ve arpacık için elma sirkesi kompreslerini kullandıktan sonra olumlu sonuçlar alındığı bildirdi.Anti-inflamatuar ve antiseptik özellikleri enfeksiyonla mücadelede ağrı ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur.1 çay bardağı sıcak suya 2 çay kaşığı organik ham, filtrelenmemiş elma sirkesi koyunuz. Bu çözeltiye bir pamuk topu batırın ve yaklaşık bir dakika boyunca etkilenen bölgeye uygulayın. Bu tedaviyi birkaç gün boyunca günde üç kez uygulayın.
Ayrıca, çorba kaşığı 1 çorba kaşığı çiğ elma sirkesi su bardağında karıştırılır. Birkaç hafta boyunca günde 1 kez içiniz.


4.Hintyağı ;

Hint yağı, göz kapağı kistiyle ilişkili ağrı ve yanmayı azaltmaya yardımcı olan yüksek anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bir kistin boyutunu çabucak küçültmeye yardımcı olabilir, bu da hızlı iyileşme anlamına gelir. Önce, etkilenmiş göz kapağının üzerine 5 dakika sıcak kompres uygulayın. Ardından, etkilenen bölgeye hint yağı uygulamak için pamuklu çubuk kullanın. Bu tedaviyi günde iki kez 1 ila 2 hafta boyunca uygulayın.
Alternatif olarak, kalın bir macun yapmak için yarım  çay kaşığı zerdeçal tozu ile yeterli hint yağını karıştırın. Kisti ılık suyla yıkadıktan sonra, bu macunu etkilenen bölgeye uygulayın. Ilık suyla durulamadan önce 15 dakika bekletin. Kist yok olana kadar günde üç kez tekrarlayın.

5.Yeşil çay ;

Yeşil çay poşetleri de göz kapağı kistinin tedavisinde etkilidir. Yeşil çay, ağrıyı ve iltihaplanmayı azaltmaya ve bir kistin boyutunu azaltmaya yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.  Yeşil çay poşetini ılık suda 5 dakika bekletin, Çay poşetini sudan çıkarın ve süzün. Nemli çay poşetlerini etkilenmiş göz kapağı üzerinde 5 dakika tutun.
Her gün birkaç kez tekrarlayın.

6.Aloe Vera;

Göz kapağı kistleri için etkili bir başka tedavi de aloe veradır. Anti-inflamatuar özelliği, kızarıklık, şişme ve iltihaplanmayı azaltabilir. Buna ek olarak, enfeksiyona karşı savaşmaya yardımcı olan antibakteriyel özellikleri ile tedaviye yardımcıdır.
Taze bir aloe yaprağını açın ve jeli çıkarın. Jeli doğrudan etkilenen bölgeye uygulayın. 15-20 dakika bekletin, sonra ılık suyla durulayın. Bunu günde birkaç kez bir hafta boyunca tekrar edin.
Başka bir seçenek, 5 dakika boyunca aloe vera jelini bir pamuğa sürün ve daha sonra 20 dakika kist üzerine uygulayın. 2 saat bekledikten sonra tekrar tekrar uygulayın. Bu tedaviyi bir hafta süreyle uygulayın.
Not: Jeli çıkarmadan önce aloe vera yaprağını iyice yıkayın.

7.Maydanoz;

Maydonoz göz kapaklarındaki arpacık ve kistler’den iltihabı boşaltmaya yardımcı olur ve bu da iyileşmeyi hızlandırır. Aynı zamanda, enfeksiyonla savaşan hafif bir antibakteriyel madde gibi davranır.Bir avuç maydanozu küçük bir kaba koyun. Üzerine bir bardak kaynar su dökün ve suyun soğumasını bekleyin.
Bu suya temiz bir bez batırın ve fazlalığı sıkın. Bu ılık, nemli bezi 15 dakika boyunca etkilenen bölgenin üzerine koyun. Bunu günde yaklaşık 3 defa bir hafta boyunca uygulayın.

8. Kişisel Hijyen Bakımı;

Göz kapağı kistiniz olduğunda, kişisel hijyeninizin devam ettirilmesi hızlı toparlanmayı teşvik edebilir. Enfeksiyona karşı savaşmaya da yardımcı olacak.

Gözlerinizi düzenli olarak ılık suya karıştırılmış küçük bir bebek şampuanı ile yıkayın.
Havlu veya mendilleri aile üyeleri de dahil olmak üzere hiç kimseyle paylaşmayın.
Gözlerinize dokunmadan önce ellerinizi ve parmaklarınızı iyice yıkayın.
Göz çevresindeki alanı her zaman temiz tutun.
Gözlerinize dokunmamaya ya da ovmamaya özen gösterin.
Kozmetik kullanıyorsanız, bir süre kullanmayı bırakın. Kontakt lensleri de kullanmaktan kaçının.
Göz makyajınızı, size en yakın olanlarla bile paylaşmayın.
Göz makyajını, özellikle de rimelini en az 6 ayda bir değiştirin.
Gözlerinizi toz ve hava kirliliğinden koruyun.
Kisti ve arpacığı sıkmayın.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.