Göğüste Yanma Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Göğüste Yanma Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 770 kez görüntülendi

Göğüste Yanma Nedenleri ve Tedavisi

Göğüste yanma hissi, genellikle ciddi hastalıkların habercisi olduğu için korkutucu olabilir. Fakat, göğüsteki yanma hissinin tehlikeli olmayan ve kolayca tedavi edilebilecek sebeplerden kaynaklanması da mümkündür.

Göğüs yanması hissinin ciddi bir durumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını araştırması için muhakkak bir doktora başvurmak gerekmektedir.

Göğüste Yanma Hissine Eşlik Eden Belirtiler

Göğsünüzde veya vücudunuzun herhangi bir bölgesindeki diğer şikayetleri ve belirtileri not etmek, göğüste yanmanın altında yatan sebepleri ve uygun tedavi yöntemlerini belirlemede yardımcı olacaktır.

Kalp Rahatsızlığı İle İlgili Belirtiler
Kardiyovasküler bir durumdan kaynaklanan göğüste yanma hissine, hızlı nefes alma, nefes darlığı, düzensiz kalp atışı, göğüs ağrısı ve omuz ve kollarda basınç hissi eşlik edebilir.

Hayati Tehlike Taşıyan Belirtiler
Eğer soğuk,nemli bir cilt, göğüs travması, nefes almada zorluk, zihin bulanıklığı, hızlı nefes alma, bilinç kaybı ve hızlı kalp atışı şikayetleri yaşıyorsanız bir an önce tıbbi yardım almalısınız.

Diğer Şikayetler
Hazımsızlık, mide ekşimesi, his kaybı, nefes alırken ağrı ve öksürme, nefes darlığı, aşırı terleme, deride lezyon ya da kabarcık gibi şikayetler göğüste yanma hissine eşlik eden diğer şikayetlerden bazılarıdır.

Göğüste Yanma Nedenleri

Göğüste yanma hissinin asıl sebebini belirlemek, altında yatan durumu teşhis ederek gerekli tıbbi yardımı almak açısından yardımcı olacaktır. EKG (elektrokardiyografi), röntgen, kan testi ve CT taraması gibi tıbbi yöntemler de uygun teşhisin yapılmasında kullanılan yöntemlerdendir.

Kalple İlgili Problemler
Sürekli tekrar eden göğüste yanma hissi, anjin gibi vücuda yetersiz oksijen ve kan iletimine sebep olan bir hastalığın sinyali olabilir. Bu ağrıya aynı zamanda göğüs kafesinin hemen arkasında darlık ya da şıkışıklık hissi ile başlayarak omuz, sol kol ve çene kemiğine doğru yayılan bir ağrı eşlik eder. Bu belirtiler kalp krizi belirtilerine benzemekle birlikte daha hafif olarak hissedilirler. Kalp zarı iltihabı (perikardit) ve aort damarında oluşan yırtılma da göğüste ağrı ve yanma hissine sebep olur.

Solunum Yolu Problemleri
Derin bir nefes aldığınızda ya da öksürdüğünüzde oluşan yanma hissi, solunum sistemi probleminin habercisi olabilir. Zatürre, akciğer zarı iltihabı, akciğerde enfeksiyon ya da akciğerlerde kan pıhtısı sebebiyle oluşan damar tıkanıklığı bu rahatsızlığa sebep olabilir. Astım ataklarında sıklaşma, hırıltı ya da nefes darlığı, yanma hissine eşlik eden şikayetlerdendir.

Sindirim Problemleri
Mide ülseri, göğüs kafesinin hemen altında, açlık anında artan yemekten sonra azalan bir yanma hissine sebep olur. Baharatlı ve yağlı yemeklerden sonra artan yanma hissi ise, safra kesesindeki iltihaba işaret eder.

Kostokondrit
Kostokondrit, kıkırdak dokunun iltihaplanmasıdır ve göğüste yanma hissine sebep olur. Bu ağrı, genellikle sol tarafta oluşur ve göve hareket ettiğinde ya da göğüs kafesinde dokunulduğunda artar. Bu sebeple genellikle kalp rahatsızlığı ile karıştırılır.


Diğer Sebepler
Göğüsteki yanma hissi, travmatik bir yaralanma ile göğüsteki yumuşak doku ya da kasların zarar görmesinden, göğüs kafesinde oluşan bir çatlaktan ya da göğüsteki sinir ve tendonların zarar görmesinden kaynaklanıyor olabilir. Bazıları zona hastalığının başlangıcından hemen önce de göğüste yanma hissi yaşayabilir.

Göğüste Yanma Tedavisi

Göğüste yanma hissi, birçok hayati tehlike taşıyan hastalığın işareti olabileceği için belirtilerin ortaya çıktığı ilk andan itibaren oldukça önem vermek gerekmektedir. Ağrının daha da kötüye gitmemesi için, panik olmamaya çalışın. Eğer ağrının daha da arttığını ve birkaç dakika sonra yatışmadığını farkederseniz, bir an önce doktorunuza başvurarak gerekli tedaviye başlamanız gerekir.

Rahatlayın ve Dinlenin
Göğüste yanma hissi ortaya çıktığında, rahat bir pozisyon alarak dinlenip, yavaş nefes almaya çalışılmalıdır. Telaşlanmak, şikayetlerinizi daha da artırarak sağlıklı düşünüp sorunun kaynağını bulmanızı engeler.

İlaç Alın
Kalp ile ilgili olmayan durumlar için. Bu gibi durumlar genellikle doktorunuzun verdiği ilaçlar ile giderilebilir.

Anjin için: Anjin hastaları, genellikle kan pıhtısını parçalayan ilaçlar kullanırlar. Bu ilaçlar aynı zamanda yeni pıhtı tıkanıklığı oluşumunu engelleyerek kalbe yeterince kan gitmesine olanak sağlar.

Kalp zarı iltihabı: Kalp zarı iltihabından kaynaklanan ağrı, ağrı kesiciler ile giderilebilir.

Sindirim problemleri: Mide asidi gidericileri sindirim sisteminden kaynaklanan rahatsızlıklarda yardımcı olabilir. Ayrıca şikayetleri azaltmak için beslenme alışkanlıklarınızda da değişikliğe gitmeniz gerekebilir.

Pulmoner emboli için: Pıhtı önleyici ilaçlar ile kanda pıhtı oluşumu engellenebilir. Verilecek bu ilaçlar aracılığı ile zaten oluşmuş olan pıhtı da giderilebilir.

Zatürre için: Zatürre tedavisinde antiviral ve antibiyotiklerin yanısıra, ateş düşürücüler ve öksürük ilaçları ile diğer şikayetler de giderilebilir.

Astım için: Astım şikayetlerini kontrol altına almak için bronkodilatör grubu ilaçlar kullanılır. Astım ataklarının etkisini azaltmak için ise sprey şeklindeki ilaçlar ile bronşlar genişletilir.

Duygu bozuklukları için: Anksiyolitik ilaçlar (kaygı azaltıcı) ile birlikte rahatlama teknikleri kullanılarak panik atak riski ya da şiddeti azaltılabilir.

Ameliyat
Ameliyat genellikle aort yırtılmasından kaynaklanan ağrının tedavisi sırasında gerekli görülebilir. Safra kesesi taşlarının ilaç ile yeterince çözülememesi durumunda taşın çıkarılması içi ameliyat gerekebilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.