Göğüslerin Tedavisi(Memelerin Tedavisi)

  • KADIN HASTALIKLARI
  • Göğüslerin Tedavisi(Memelerin Tedavisi) için yorumlar kapalı
  • 1.014 kez görüntülendi

Göğüslerin Tedavisi(Memelerin Tedavisi)

Göğüslerin Tedavisi(Memelerin Tedavisi)

 Memeler kadında yaygın bir kanser bölgesidir. Her kadın, kendi göğüslerini düzenli olarak muayene etmelidir. Kendi kendine meme muayenesi, özellik­le adet bittikten bir gün sonra, ayda bir kez yapılırsa yeterlidir.

Bu muayenelerde amaç, memelerde görülebilecek bazı değişiklikleri özel­likle kanser yönünden erken tanı ve tedavi etmek içindir.

Memelerin muayenesinde aşağıdaki şu üç nokta özellikle kontrol edilme­lidir:

Memede bir şişlik (yumru) ya da sertleşme var mıdır?

  • Memelerin şeklinde bir değişiklik olmuş mudur?
  • Meme başından kanlı bir akıntı geliyor mu?

             Bunlardan biri bile görülse önemlidir. Hemen kanserden kuşkulanıp gecik­meksizin doktora başvurulmalıdır.

             Memelerin kendikendine muayenesi şöyle yapılmalıdır:

  • Bir aynanın önünde, kollar yanlarda gevşek olarak sarkıtarak ayakta durulur. Dış görünüşte herhangi bir değişiklik, deride ufak çukurlaşma ya da herhangi bir buruşma (büzülme) nin olup olmadığına bakılır.
  • Kollar başın üzerine kaldırılır ve bütün açılardan memeler görülecek şe­kilde bir taraftan diğer tarafa dönülerek memelere bakmağa devam edi­lir. Bir önceki muayeneden bu yana bir değişikliğin olup olmadığı araş­tırılır.
  • Yatağa yatılır, sol omuzun altına katlanmış havlu ya da küçük bir baş yastığı yerleştirilir. Bu, meme dokusunun düzgün olarak yayılmasına yardım eder. Sol el başın altına konulur ve muayene için sağ el kullanı­lır. Parmaklar bastırılmadan memede sertleşme ya da herhangi bir şişlik olup olmadığı dikkatle araştırılır. Meme alanı bir daire olarak düşünülür. Göğüs kemiğinden ve göğsün yukarısında kaburga kemiğinden baş­layarak üst iç çeyrekten alt çeyreğe dek meme iyice kontrol edilir. On­dan sonra alt çeyreğe geçmeden meme başı, yumuşak bir hareketle sı­kıştırılır ve meme başı çevresi de kontrol edilir.
  • Aynı biçimde, meme aşağıdaki kaburga kemiğinden ve göğüs kemiğin­den başlayarak alttaki iç çeyreği muayene edilir.
  • Sol kol yan tarafa getirilir, göğsün yan tarafında ve aşağıda kaburga kemiğinden başlayarak iyice memenin dış alt çeyreği de muayene edilir.
  • Sol kol halâ yan tarafta olmak kaydıyla parmaklarla üst-dış çeyreği de muayene edilir.

—         Koltuk altı da yukarıdan aşağıya hafif bastırarak yoklanır ve muayene sonlandırılır.

             Aynı şekilde başın altına sağ el konur ve sağ omuzun altına katlanmış hav­lu, ya da yastık yerleştirilerek sağ meme kontrol edilir. Yukarıda anlatılan sıra izlenerek bu kez sol eli kullanarak sağ meme muayenesi yapılır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.